Actuele ijsdikte en ijskwaliteit op deel Elfstedenroute

Op deze pagina wordt actuele informatie gegeven over de ijsdikte en ijskwaliteit van het natuurijs op een deel van de route van de Elfstedentocht. Specifiek richt het zich op de rivier De Luts en het Slotermeer in Gaasterland. Hoe meer ijs er ligt in Friesland, hoe groter het gebied van Zuidwest-Friesland dat zal worden beoordeeld, zodra dat mogelijk is ook op schaatsen. Als extra indicator worden ook de koudegetallen in Friesland bijgehouden.


Actuele watertemperatuur en ijsdikte in De Luts bij Balk

Hieronder staat een grafiek van de watertemperatuur in graden celsius en de ijsdikte in millimeters in de Luts tussen Balk en het Slotermeer. De Luts is onderdeel van de route van de Elfstedentocht.

Watertemperatuur in C en ijsdikte in mm, De Luts bij Balk, Winter 2016

Hellmann koudegetal (17 januari t/m 22 januari):

Leeuwarden: 5,1 punten
Stavoren: 1,8 punten

NB: hier zit ook een korte dooiperiode tussen.


IJs erbij op Slotermeer, ijs verdwenen op Luts rond Ruigahuizen

19 januari 2016

Gisteren is de temperatuur in Friesland nt boven de 0 graden gebleven en was het dus een ijsdag. Vannacht was het eerst nog vrij koud met een minimum rond de -5 graden, maar in de ochtend begon de temperatuur al vr zonsopgang vrij sterk op te lopen richting de nul graden rond het middaguur.

Op het Slotermeer bij de Lutsmond te Balk had zich nu wat ijs gevormd op het Slotermeer, maar naar het midden toe was het Slotermeer nog ijsvrij. Opvallend was dat er nauwelijks nog ijs op de Luts lag door de bossen bij Ruigahuizen en Kippenburg lag dan gisterochtend.

Het was vanochtend deels bewolkt. Dit zorgde bij zonsopgang voor prachtige rode luchten.


Video van de dag


Datum: 19 januari 2016, 's morgens. Locatie: Slotermeer bij Balk.
Er heeft zich vannacht langs de kant wat ijs gevormd op het Slotermeer.


Eerste ijs van winter 2016 op Luts rondom Balk tussen het Slotermeer en Wyldemerk

18 januari 2016

Gisterochtend lag er een dun laagje sneeuw in en rondom Balk, wat er die avond en nacht ervóór was gevallen.. Na zonsondergang koelde het gisteren aan het eind van de middag snel af bij een heldere hemel en zwakke wind. Het eerste ijs begon zich toen te vormen in de Luts. De wind was vanochtend nog steeds zwak en het was nog vrij helder.

Vanochtend lag er in een groot deel van de Luts ijs. Alleen door de bossen bij Ruigahuizen en Kippenburg was er nog veel open water. Ook het viaduct bij Balk lag nog open. Er waren verder opvallend weinig wakken in de Luts. Op het Slotermeer lag nog geen ijs afgezien van vlak langs de kanten.

De watertemperatuur was gistermiddag 2,0 graden en vanochtend 1,0 graden in De Luts tussen Balk en het Slotermeer. De ijsdikte was daar een ruime centimeter, ongeveer 12 13 mm. De temperatuur was rond 9 uur ongeveer -3,5 graden.

Verder viel op dat het ontbrak aan een grote groep eenden en meerkoeten die de afgelopen winters aanwezig waren in de Luts tussen Balk en het Slotermeer en die tijdens vorstperiodes een wak open hielden.


Video's van de dag


Datum: 18 januari 2016, 's morgens. Locatie: Luts tussen Balk en Slotermeer.
Eerste ijs op de Luts van winter 2016.


Datum: 18 januari 2016, 's morgens. Locatie: Slotermeer bij Balk.
Nog geen ijs op het Slotermeer.


Datum: 18 januari 2016, 's morgens. Locatie: Luts door Wyldemerk.
Eerste ijs op de Wyldemerk van winter 2016.


Route Elfstedentocht

Hieronder staat een afbeelding van een deel van de route van de Elfstedentocht over het ijs in Zuidwest Friesland, Dit is het aandachtsgebied. Specifiek richt de aandacht zich op de Luts vanaf het Slotermeer door Balk en de Gaasterlandse bossen tot aan natuurgebied de Wyldemerk. Zodra hier kan worden geschaatst, wordt een groter deel van de route beoordeeld.

IJsdikte Elfstedentocht

Grote afbeelding met de volledige routekaart: Route Elfstedentocht (544 kB).

(bron kaarten: Google Maps; bron route: gpsies.com)


Benodigde ijsdikte voor elfstedentocht

De benodigde ijsdikte voor een Elfstedentocht is minstens 15 cm. Het ijs moet deze dikte hebben om met name de grote groep toerrijdens de hele dag te kunnenn blijven dragen. Over de gehele route moet deze dikte worden gehaald. Op een groot deel van de route zal deze ijsdikte relatief makkelijk worden gehaald, maar er zijn ook vele zwakke plekken, zoals vele tientallen bruggen. Ook is er verstoring door sneeuw, wind en stroming mogelijk. Tot slot wordt het niet overal in Friesland even koud.

De route is niet altijd precies hetzelfde, maar kan plaatselijk variëren, afhankelijk van de ijskwaliteit op verschillende stukken ijs. In ieder geval gaat de route altijd langs de 11 steden van Friesland. De route gaat met de wijzers van de klok mee, maar is vroeger ook wel eens andersom gegaan ("om de Noord").


NB: de beoordelingen zijn slechts ter indicatie en bieden geen garanties!