Actuele ijsdikte en ijskwaliteit op deel Elfstedenroute

Op deze pagina wordt actuele informatie gegeven over de ijsdikte en ijskwaliteit van het natuurijs op een deel van de route van de Elfstedentocht. Specifiek richt het zich op de rivier De Luts en het Slotermeer in Gaasterland. Hoe meer ijs er ligt in Friesland, hoe groter het gebied van Zuidwest-Friesland dat zal worden beoordeeld, zodra dat mogelijk is ook op schaatsen. Als extra indicator worden ook de koudegetallen in Friesland bijgehouden.


Actuele watertemperatuur en ijsdikte in De Luts bij Balk

Hieronder staat een grafiek van de watertemperatuur in graden celsius en de ijsdikte in millimeters in de Luts tussen Balk en het Slotermeer. De Luts is onderdeel van de route van de Elfstedentocht.

Watertemperatuur in C en ijsdikte in mm, De Luts bij Balk, Winter 2015

Hellmann koudegetal:

Leeuwarden: 0,2 punten
Stavoren: 0 punten


Daling watertemperatuur stagneert

5 december 2014

De watertemperatuur was vandaag 2,8 graden. Bij het Slotermeer bij Balk (Lutsmond) was de watertemperatuur zelfs al gedaald tot 2,0 graden. Meestal koelt het Slotermeer sneller af en is er daardoor ook meestal eerder ijs. De komende dagen wordt het minder koud met temperaturen rond normaal. Waarschijnlijk zal de watertemperatuur daarbij niet veel veranderen. Mocht het later in de maand echt koud worden, dan hoeft het water dus niet meer zoveel af te koelen.


Watertemperatuur nu onder de 3 graden

1-4 december 2014

Deze dagen eindelijk vorst gehad in Balk. De water- en grondtemperatuur zijn gestaag verder gedaald. De watertemperatuur is op 4 december 2014 gedaald tot 2,9 graden. In winter 2013/14 kwam de watertemperatuur van de Luts pas op 29 januari 2014 op een lagere waarde!

Nog steeds is het grijzig weer (stratusbewolking), waardoor er weinig dagelijkse gang is.


Watertemperatuur daalt gestaag

28-30 november 2014

Nog geen vorst gehad sinds 28 november, maar de water- en grondtemperatuur daalt gestaag, dus dat is sowieso positief.


Route Elfstedentocht

Hieronder staat een afbeelding van een deel van de route van de Elfstedentocht over het ijs in Zuidwest Friesland, Dit is het aandachtsgebied. Specifiek richt de aandacht zich op de Luts vanaf het Slotermeer door Balk en de Gaasterlandse bossen tot aan natuurgebied de Wyldemerk. Zodra hier kan worden geschaatst, wordt een groter deel van de route beoordeeld.

IJsdikte Elfstedentocht

Grote afbeelding met de volledige routekaart: Route Elfstedentocht (544 kB).

(bron kaarten: Google Maps; bron route: gpsies.com)


Benodigde ijsdikte voor elfstedentocht

De benodigde ijsdikte voor een Elfstedentocht is minstens 15 cm. Het ijs moet deze dikte hebben om met name de grote groep toerrijdens de hele dag te kunnenn blijven dragen. Over de gehele route moet deze dikte worden gehaald. Op een groot deel van de route zal deze ijsdikte relatief makkelijk worden gehaald, maar er zijn ook vele zwakke plekken, zoals vele tientallen bruggen. Ook is er verstoring door sneeuw, wind en stroming mogelijk. Tot slot wordt het niet overal in Friesland even koud.

De route is niet altijd precies hetzelfde, maar kan plaatselijk variëren, afhankelijk van de ijskwaliteit op verschillende stukken ijs. In ieder geval gaat de route altijd langs de 11 steden van Friesland. De route gaat met de wijzers van de klok mee, maar is vroeger ook wel eens andersom gegaan ("om de Noord").


NB: de beoordelingen zijn slechts ter indicatie en bieden geen garanties!