Actuele ijsdikte en ijskwaliteit op deel Elfstedenroute

Op deze pagina wordt actuele informatie gegeven over de ijsdikte en ijskwaliteit van het natuurijs op een deel van de route van de Elfstedentocht. Specifiek richt het zich op de rivier De Luts en het Slotermeer in Gaasterland. Hoe meer ijs er ligt in Friesland, hoe groter het gebied van Zuidwest-Friesland dat zal worden beoordeeld, zodra dat mogelijk is ook op schaatsen. Als extra indicator worden ook de koudegetallen in Friesland bijgehouden.


Actuele watertemperatuur en ijsdikte in De Luts bij Balk

Hieronder staat een grafiek van de watertemperatuur in graden celsius en de ijsdikte in millimeters in de Luts tussen Balk en het Slotermeer. De Luts is onderdeel van de route van de Elfstedentocht.

Watertemperatuur in ░C en ijsdikte in mm, De Luts bij Balk, Winter 2014

Hellmann koudegetal:

Leeuwarden: 3,5 punten
Stavoren: 2,5 punten


Her en der ijsvorming in de Luts

31 januari 2014

Er heeft zich inderdaad her en der wat ijs gevormd in de Luts dankzij een nacht met lichte vorst, opklaringen en een zwakke wind. De ijsdikte in de Spoekhoekster Feart (nabij Wyldemerk, waar de Luts eindigd) bedroeg vanmorgen zo'n 2 mm.

De geleidelijke afkoeling sinds 9 januari had een mooie aanloop geweest voor een goede vorming van natuurijs tijdens een vorstperiode, maar helaas is er na vandaag van serieus winterweer voorlopig weer geen sprake en de vraag is af dat deze winter nog komt.

Video's van de dag

Water afgekoeld tot kritische punt

30 januari 2014

Er ligt nog geen ijs in de Luts en het Slotermeer, maar het kritische punt is nu ongeveer bereikt. Het water was het koudst bij het Slotermeer. Tussen en langs de Gaasterlandse bossen was de watertemperatuur het hoogst.

Het water is nu zover afgekoeld dat vannacht mogelijk het eerste ijs zich gaat vormen als het een koude heldere nacht wordt met weinig wind en die kans is redelijk groot.

Er was bij het Slotermeer vandaag al wel enige ijsvorming van opspattend en golvend water. Ook ligt er ijs in slootjes en vijvers.

Watertemperatuur

Lutsmond bij het Slotermeer: 1,4 graden.
Luts tussen Balk en het Slotermeer: 1,6 graden.
Luts bij Ruigahuizen (zuidwest van Balk): 2,2 graden.
Luts bij Kippenburg (nog verder zuidwest): 2,5 graden.

Foto's van de dag

IJsvorming door opspattend en golvend water.

Slotermeer bij Balk. 30 januari 2014.


Slotermeer bij Balk. 30 januari 2014.


Slotermeer bij Balk. 30 januari 2014.


Watertemperatuur bereikt vandaag hoogtepunt

9 januari 2014

Vandaag is een watertemperatuur in De Luts gemeten van 7,2 graden. Dat is een voorlopig hoogtepunt, want na vandaag zal de luchttemperatuur gestaag dalen en daarmee ook de watertemperatuur. Maar door de hoge watertemperatuur en de vrij langzame daling van de luchttemperatuur zal het nog wel even duren voordat het water het vriespunt bereikt en zich het eerste ijs begint te vormen. Echter, eerst nog maar afwachten of het Řberhaupt zover komt en de ijsdikte eindelijk weer kan worden gemeten!

Vorig jaar bereikte de watertemperatuur na een zeer zachte periode ˇˇk een hoogtepunt op 9 januari met zelfs 7,6 graden. De luchttemperatuur ging daarna echter zeer snel naar beneden, zodat er op 11 januari 2013 al een Hellmanndag (Tg < 0) was bij 9 KNMI weerstations. We kregen een echte vorstperiode waarbij er kon worden geschaatst op natuurijs. Als dat hier in Friesland op de route van de Elfstedentocht opnieuw mogelijk wordt, zullen hier weer foto's en video's verschijnen om Nederland op de hoogte te houden!


Route Elfstedentocht

Hieronder staat een afbeelding van een deel van de route van de Elfstedentocht over het ijs in Zuidwest Friesland, Dit is het aandachtsgebied. Specifiek richt de aandacht zich op de Luts vanaf het Slotermeer door Balk en de Gaasterlandse bossen tot aan natuurgebied de Wyldemerk. Zodra hier kan worden geschaatst, wordt een groter deel van de route beoordeeld.

IJsdikte Elfstedentocht

Grote afbeelding met de volledige routekaart: Route Elfstedentocht (544 kB).

(bron kaarten: Google Maps; bron route: gpsies.com)


Benodigde ijsdikte voor elfstedentocht

De benodigde ijsdikte voor een Elfstedentocht is minstens 15 cm. Het ijs moet deze dikte hebben om met name de grote groep toerrijdens de hele dag te kunnenn blijven dragen. Over de gehele route moet deze dikte worden gehaald. Op een groot deel van de route zal deze ijsdikte relatief makkelijk worden gehaald, maar er zijn ook vele zwakke plekken, zoals vele tientallen bruggen. Ook is er verstoring door sneeuw, wind en stroming mogelijk. Tot slot wordt het niet overal in Friesland even koud.

De route is niet altijd precies hetzelfde, maar kan plaatselijk variëren, afhankelijk van de ijskwaliteit op verschillende stukken ijs. In ieder geval gaat de route altijd langs de 11 steden van Friesland. De route gaat met de wijzers van de klok mee, maar is vroeger ook wel eens andersom gegaan ("om de Noord").


NB: de beoordelingen zijn slechts ter indicatie en bieden geen garanties!