Actuele ijsdikte en ijskwaliteit op deel Elfstedenroute

Op deze pagina wordt actuele informatie gegeven over de ijsdikte en ijskwaliteit van het natuurijs op een deel van de route van de Elfstedentocht. Specifiek richt het zich op de rivier De Luts en het Slotermeer in Gaasterland. Hoe meer ijs er ligt in Friesland, hoe groter het gebied van Zuidwest-Friesland dat zal worden beoordeeld, zodra dat mogelijk is ook op schaatsen. Als extra indicator worden ook de koudegetallen in Friesland bijgehouden.


Actuele watertemperatuur en ijsdikte in De Luts bij Balk

Hieronder staat een grafiek van de watertemperatuur in graden celsius en de ijsdikte in millimeters in de Luts tussen Balk en het Slotermeer. De Luts is onderdeel van de route van de Elfstedentocht.

Watertemperatuur in C en ijsdikte in mm, De Luts bij Balk, Winter 2015

Hellmann koudegetal (19 t/m 23 januari):

Leeuwarden: 3,1 punten
Stavoren: 3,4 punten


Nog steeds wat ijs op Luts en Slotermeer

25 januari 2015

Vandaag was het bewolkt. Ondanks dat de temperaturen gisteren en vandaag overdag ruim boven nul waren, lag er nog steeds her er der wat ijs op de Luts tussen Balk en het Slotermeer. Dat komt doordat het afgelopen nacht eerst nog helder was en de temperatuur vlak boven de grond waarschijnlijk ook onder het vriespunt uitkwam. Aangezien de watertemperatuur nog rond de 1,0 graden was, onstaat er dan ook makkelijk een dun laagje nieuw ijs.


Sneeuwval en meeste ijs verdwenen op Luts en Slotermeer

24 januari 2015

Vanochtend vroeg is er zo'n 2 cm sneeuw gevallen en de temperatuur kwam boven 0 graden. Het dunne laagje ijs is nu weer grotendeels verdwenen. Na de sneeuwval klaarde het op en werd het prachtig zonnig weer met temperaturen ruim boven het vriespunt.

De watertemperatuur was nog maar 1,0 graden in De Luts en 0,8 graden bij het Slotermeer.


Video van de dag


Datum: 24 januari 2015, 's middags. Locatie: Slotermeer bij Balk.
Sneeuw en ijs bij het Slotermeer te Balk.


Eerste ijs op Luts en Slotermeer van winter 2014/15

23 januari 2015

Het water en de grond waren de afgelopen dagen al behoorlijk afgekoeld. Vannacht was het helder en er was heel weinig wind en mede hierdoor kwam tot matige vorst en was er goede warmteuitstraling. Vrijwel de hele Luts door en romdom Balk en bij het Slotermeer was dichtgevroren. De ijsdikte was zo'n 5 mm op de Luts tussen Balk en het Slotermeer.

Vanochtend was het eerst ook nog helder en werd het prachtig zonnig weer, echter aan het eind van de middag kwam vrij plotseling de mist vanuit het oosten. De temperatuur daalde daarna ook weer naar ruim onder het vriespunt.


Video's van de dag


Datum: 23 januari 2015, 's middags. Locatie: Slotermeer bij Balk.
Eerste ijs op het Slotermeer van winter 2014/15.


Datum: 23 januari 2015, 's middags. Locatie: Slotermeer bij Balk.
Eerste ijs op de Luts van winter 2014/15.


Datum: 23 januari 2015, 's middags. Locatie: Luts tussen Balk en Slotermeer.
Eenden verzameld bij een wak in de Luts.


Route Elfstedentocht

Hieronder staat een afbeelding van een deel van de route van de Elfstedentocht over het ijs in Zuidwest Friesland, Dit is het aandachtsgebied. Specifiek richt de aandacht zich op de Luts vanaf het Slotermeer door Balk en de Gaasterlandse bossen tot aan natuurgebied de Wyldemerk. Zodra hier kan worden geschaatst, wordt een groter deel van de route beoordeeld.

IJsdikte Elfstedentocht

Grote afbeelding met de volledige routekaart: Route Elfstedentocht (544 kB).

(bron kaarten: Google Maps; bron route: gpsies.com)


Benodigde ijsdikte voor elfstedentocht

De benodigde ijsdikte voor een Elfstedentocht is minstens 15 cm. Het ijs moet deze dikte hebben om met name de grote groep toerrijdens de hele dag te kunnenn blijven dragen. Over de gehele route moet deze dikte worden gehaald. Op een groot deel van de route zal deze ijsdikte relatief makkelijk worden gehaald, maar er zijn ook vele zwakke plekken, zoals vele tientallen bruggen. Ook is er verstoring door sneeuw, wind en stroming mogelijk. Tot slot wordt het niet overal in Friesland even koud.

De route is niet altijd precies hetzelfde, maar kan plaatselijk variëren, afhankelijk van de ijskwaliteit op verschillende stukken ijs. In ieder geval gaat de route altijd langs de 11 steden van Friesland. De route gaat met de wijzers van de klok mee, maar is vroeger ook wel eens andersom gegaan ("om de Noord").


NB: de beoordelingen zijn slechts ter indicatie en bieden geen garanties!