Winter 2015 in Nederland

Op deze pagina wordt een overzicht van winter 2014/15 in Nederland weergegeven met een temperatuurgrafiek, een grafiek van het koudegetal (Hellmanngetal) van Nederland, en een tabel met de koudegetallen van alle weerstations. De gegevens zijn gebaseerd op de metingen van alle KNMI weerstations in Nederland, zodat een goed beeld onstaat van de temperaturen en het koudegetal van heel Nederland. De gegevens gaan over winterperiode november 2014 t/m maart 2015 en deels ook over de overgangsmaanden tussen zomer en winter: oktober en april.

NB: het overzicht van winter 2014 (winter 2013/14) staat nu in het winterarchief: http://www.wintergek.nl/archief/winter/


Grafiek temperatuurverloop, Nederland, winter 2015


Deze grafiek van winter 2014-2015 is gebaseerd op de temperaturen van alle KNMI weerstations. In de grafiek zijn Tmax en Tmin per dag de hoogste en laagste waarden van alle stations. Tgem is per dag het gemiddelde van de gemiddelde temperaturen van alle stations. Waar de blauwe lijn (Tmin) onder 0 komt, zijn er vorstdagen en waar de rode lijn (Tmax) onder nul komt, zijn er ijsdagen bij alle stations.

Temperatuurverloop, Nederland, Winter 2015


Grafiek koudegetal, Nederland, winter 2015

Hieronder een grafiek met de koude-dagen (Tg > 0) en behaalde dagscore, en een grafiek van het opgebouwde koudegetal (cumulatief). Deze grafiek voor Nederland is gebaseerd op de laagste gemiddelde temperatuur (Tg) per dag van alle KNMI stations in Nederland.

Hellmann koudegetal, Nederland, Winter 2015


Tussenstand koudegetal 2015 van Nederland

Het Hellmann koudegetal van Nederland en het aantal Hellmanndagen (Tg < 0 °C) in Nederland.

Winter 2015
Totaal
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
maart
april
Koudegetal
0
               
Hellmanndagen
0
               


Ranglijst koudegetal alle stations Nederland winter 2015

Hieronder statistieken over het koudegetal van alle KNMI weerstations in Nederland in winter 2015. Behalve het totale koudegetal van de winter, wordt ook de koudegetal-score per maand weergegeven. Tevens staat onderaan het koudegetal voor heel Nederland (dagscore = laagste Tg van alle stations) en de gemiddelde score van alle stations. De hoogste scores per maand en in totaal zijn blauw en vetgedrukt weergegeven.

Zie ook Ranglijst koudegetallen in De Bilt sinds 1901 met tussenstand winter 2015 en vermelding elfstedentochten.

Rang
Weerstation
Totaal
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
maart
april
 
 
 
 
1
NIEUW BEERTA
 
 
 
2
EELDE
 
 
 
3
LAUWERSOOG
 
 
 
4
HOOGEVEEN
 
 
5
LEEUWARDEN
 
 
6
HOORN
 
 
7
STAVOREN
 
 
8
MARKNESSE
 
 
9
HEINO
 
 
10
VLIELAND
 
 
11
TWENTHE
 
 
12
LELYSTAD
 
 
13
GILZE-RIJEN
 
   
14
HUPSEL
 
   
15
HERWIJNEN
 
   
16
EINDHOVEN
 
   
17
DE KOOY
 
   
18
DEELEN
 
   
19
WOENSDRECHT
 
   
20
VOLKEL
 
   
21
BERKHOUT
 
 
22
WIJK AAN ZEE
 
 
23
VALKENBURG (ZH)
24
SCHIPHOL
25
DE BILT
26
VLISSINGEN
27
WESTDORPE
28
IJMUIDEN
29
HOEK VAN HOLLAND
30
ROTTERDAM
31
CABAUW
32
ELL
33
MAASTRICHT
34
ARCEN
GEMIDDELD


Laagste temperatuur, Nederland, winter 2015

Laagste temperaturen die bij alle KNMI weerstations in Nederland in winter 2014/15 tot nu toe zijn bereikt voor de maximum temperatuur, de gemiddelde temperatuur, de minimum temperatuur en de minimumtemperatuur op 10 cm hoogte boven de grond.

Element
Laagste waarde
Datum
Weerstation
Maximumtemperatuur
5,3
26 november
Hoorn, Nieuw Beerta, Eelde
Gemiddelde temperatuur
2,4
21 november
Nieuw Beerta
Minimumtemperatuur
-3,5
25 november
Woensdrecht
Tmin bij de grond
-4,9
25 november
Volkel

Bron gegevens: KNMI. Toelichting met uitleg en extra informatie, waaronder records en gemiddelden: Toelichting op het winteroverzicht.
NB: op deze pagina staat altijd het overzicht van de actuele/laatste winter. Om ook in de toekomst specifiek naar het overzicht van winter 2015 te blijven verwijzen, kan gebruik worden gemaakt van deze permalink: http://www.wintergek.nl/archief/winter/2015/


Winterverwachting 2015

Het is lastig om een serieuze verwachting voor de winter te maken en garanties zijn er al helemaal niet te geven, maar er zijn wel enkele indicatoren voor de kansen op winterweer op basis waarvan een winterverwachting kan worden gemaakt.

Waarschijnlijk de beste indicatoren voor de kans op winterweer in Nederland zijn de Arctische Oscillatie (AO) en de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO). De fase waarin deze zich bevinden, wordt uitgedrukt met de AO-index en de NAO-index. De NAO en AO zijn sterk aan elkaar verbonden. Voor zowel de AO-index als de NAO-index geldt dat een negatieve waarde de kans vergroot dat koude arctische lucht Nederland en de omringende landen weet te bereiken en we koud winterweer met sneeuw en ijs krijgen. Vaak bevinden deze NAO en AO indices zich langere tijd in een zelfde fase.

Er is een correlatie (verband) aangetoond tussen de sneeuwbedekking op EuraziŽ (Europa + AziŽ) in oktober en de AO-index in de wintermaanden (DJF). Het lijkt erop dat een grote gemiddelde sneeuwbedekking en/of een grote toename van de sneeuwbedekking de kans groter maakt dat de AO-index negatief is. Op basis hiervan kan vervolgens een voorzichtige winterverwachting worden uitgesproken

Op het wintergek forum is een apart onderdeel voor topics over winter 2014/15. Daar worden o.a. indicatoren besproken die van invloed zijn op de kans op koud winterweer in Nederland. Zo is er inmiddels een topic Ontwikkeling sneeuwbedekking EuraziŽ in oktober 2014, waarin deze sneeuwbedekking nauwlettend wordt gevolgd. Na oktober zal op basis hiervan een verwachting voor de AO-index worden uitgesproken.