Actuele weergrafieken

Diverse grafieken met zowel verwachtingen als lopende maand en jaar data van het weer in Nederland: temperatuur, wind en neerslag, watertemperatuur en ijsdikte. Verder grafieken van een aantal factoren die de kans op een koude winter in Nederland kunnen benvloeden: de NAO index, de AO index, en de zonneactiviteit.

 

15 daagse pluim van ECMWF15 daagse ECMWF pluim voor de temperatuur. De temperatuurpluim van het Europese ECMWF met de temperatuurverwachting t/m 14 dagen vooruit.
Bron: http://weerplaza.nl/15daagseverwachting/


15 daagse pluim van NCEP GFS15 daagse NCEP GFS pluim voor de temperatuur. De temperatuurpluim van het Amerikaanse NCEP met de temperatuurverwachting t/m 2 weken vooruit.
Bron: http://weerplaza.nl/15daagseverwachting/


KNMI pluim met neerslag, wind en temperatuur verwachting15 daagse ECMWF pluim van het KNMI met 3-luik van neerslag, wind en temperatuur.
Bron: https://www.knmi.nl/


KNMI ijspluim met watertemperatuur / ijsdikte verwachtingWatertemperatuurverwachting en ijsverwachting van KNMI ECMWF-pluim.
Bron: https://www.knmi.nl/


Grafiek temperatuur huidige maandGrafiek met de maximum, minimum en gemiddelde temperatuur van de huidige maand.
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/lopende_maand


Grafiek temperatuur vorige maandGrafiek met de maximum, minimum en gemiddelde temperatuur van de afgelopen maand.
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten


Grafieken van het lopende jaar en de laatste 12 maandenDagwaarden van de gemiddelde temperatuur in het lopende jaar.
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/grafieken/jaarEtmaalgemiddelde temperatuur met voortschrijdend gemiddelde (31 dagen) van de laatste 12 maanden.
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/grafieken/jaarTemperatuuranomalie, 31-daagse voortschrijdend gemiddelde van de laatste 12 maanden.
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/grafieken/jaarr


Actuele en verwachte NAO index


NB: lagere NAO index = grotere kans op koud winterweer.


Grafiek met de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) index van de afgelopen maanden tot de huidige waarde, en een ensemble verwachting tot 14 dagen vooruit. Een lagere waarde van de NAO-index verhoogt de kans op een koudere winter in Nederland.
Bron: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao_index_ensm.shtml


Actuele en verwachte AO index


NB: lagere AO index = grotere kans op koud winterweer.


Grafiek met de Arctische Oscillatie (AO) index van de afgelopen maanden tot de huidige waarde, en een ensemble verwachting tot 14 dagen vooruit. Een lagere waarde van de AO-index verhoogt net als bij de NAO-index de kans op een koudere winter in Nederland. De AO index en NAO index hangen met elkaar samen, wat aan de grafieken is te zien.
Bron: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao_index_ensm.shtml

NB: zie voor meer grafieken over de NAO index en AO index: www.wintergek.nl/actueel/nao-index en www.wintergek.nl/actueel/ao-index


Actuele grafiek verloop maandgemiddeld aantal zonnevlekkenDe grafiek geeft de maandgemiddelde aantal zonnevlekken van de laatste jaren, en een verwachting voor de komende jaren. De zonnevlekken zeggen iets over de zonneactiviteit: hoe minder zonnevlekken, hoe lager de zonneactiviteit. Er is steeds een cyclus met een zonnemaximum en zonneminimum van gemiddeld ongeveer 11 jaar. Periodes met een lagere activiteit van de zon zouden mogelijk de kans op koudere winters in Nederland vergroten.
Bron: http://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression


Grafiek van de laatste zonnecycli sinds 1954


De grafiek geeft de maandgemiddelde aantal zonnevlekken sinds 1954 t/m de huidige zonnecyclus 24 (we hebben nu de 24e zonnecyclus sinds 1755). NB: de afgelopen decennia was de zonneactiviteit van de cycli hoog, maar bij het laatste zonnevlekkenminimum was er juist een opvallend lange periode met niet of nauwelijks zonnevlekken.
Bron: http://sidc.oma.be/html/wolfmms.html

NB: zie voor meer grafieken over de zonneactiviteit: https://www.wintergek.nl/actueel/zonneactiviteit


Grafiek omvang zeeijs noordelijk halfrond afgelopen maanden


Grafiek van de omvang van het noordpoolijs (gebieden met minstens 15% ijsbedekking) in de afgelopen maanden. In het jaar 2012 werd het laagste minimum van de omvang van het noordpoolijs bereikt sinds 1979.
Bron: https://nsidc.org/


Grafiek omvang zeeijs noordelijk halfrondGrafiek van de omvang van zeeijs (minstens 15%) op en rond de Noordelijke IJszee in het lopende jaar. Ter vergelijking worden ook gemiddelden en historische minima weergeven sinds 1979.
Bron: https://ads.nipr.ac.jp/


NB: zie voor meer kaarten en grafieken over het zeeijs op: https://www.wintergek.nl/actueel/zeeijs


Grafiek sneeuwbedekking Noordelijk HalfrondGrafiek van de omvang van de bedekking met sneeuw op het noordelijk halfrond. Binnen de blauwe lijnen ligt het gemiddelde van de jaren 1998/99 t/m 2011/12. NB: het gaat om de sneeuwbedekking van Noord-Amerika en Eurazi, exclusief Groenland en sneeuw op zeeijs. Bron: https://www.ccin.ca/

NB: zie voor meer kaarten en grafieken over de sneeuw op: https://www.wintergek.nl/actueel/sneeuw


Grafiek temperatuur Noordpool


NB: dagelijkse gemiddelde temperatuur van het noordpoolgebied boven 80 graden noorderbreedte.


Dagelijkse gemiddelde temperatuur van het huidige jaar (rode lijn) en klimaat (de groene lijn die het gemiddelde van 1958-2002 aangeeft) ten noorden van de 80 graden noorderbreedte cirkel. NB: de temperatuur wordt in de grafiek uitgedrukt in graden Kelvin (K), waarvoor geldt: 273,15 K = 0 C (aangegeven met de blauwe lijn). Verder is de schaal van Kelvin gelijk aan de schaal van Celsius.
Bijvoorbeeld: zoals in de grafiek is te zien is de daggemiddelde temperatuur in de winter in het noordpoolgebied boven 80 graden noorderbreedte gemiddeld ongeveer 243 K, en dat is dus = -30 C.
Bron: http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php