Artikel: Bent u klaar voor de nieuwe horrorwinter?

Voor onderwerpen over de winter van 2012-2013, van oktober t/m maart, over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Artikel: Bent u klaar voor de nieuwe horrorwinter?

Berichtdoor Martijn » Di 4 Dec 2012, 14:28

Hieronder het eerste gedeelte van een interessant artikel over de "horror winter des doods" verwachtingen van de afgelopen winter. Zie voor volledige tekst de bron.

Bron: http://www.hpdetijd.nl/2012-11-30/bent- ... rorwinter/

Bent u klaar voor de nieuwe horrorwinter?

30 november 2012
door Mark Traa

Kijk naar buiten en u ziet het: de winter valt nu écht in. De horrorwinter, zoals we hem inmiddels al ginnegappend zijn gaan noemen. Maar waar komt die term vandaan? En waarom hebben we zo’n diepgeworteld verlangen om het weer te controleren?

Het begint allemaal in september 2011. Buiten liggen de herfstbladeren nog op straat, maar thuis, in Liverpool, zit James Madden met zijn hoofd al helemaal in de naderende winter. James Madden runt in zijn eentje een weerbureau, Exacta Weather. Niet dat hij een professioneel meteoroloog is; hij is een masterstudent fysische geografie. Maar het weer is wel zijn grote passie. Regelmatig haalt hij bovendien het nieuws, want Madden doet wat weinig meteorologen durven: het weer voorspellen op de lange termijn. En dan weten de media je wel te vinden. Ook dit jaar is het weer zover.

Op 20 september meldt Madden op zijn website dat Groot-Brittannië een vroege winter tegemoet kan zien met veel sneeuw. In Schotland kan het zelfs tot sneeuwstormen komen. Het bericht wordt onmiddellijk, zonder Madden zelf te raadplegen, door talloze media overgenomen. ‘BRITAIN FACES AN EARLY BIG FREEZE,’ kopt de Daily Express op de voorpagina. Een andere tabloid, de Daily Mail, citeert langetermijnvoorspellers die al in oktober sneeuw verwachten. Er is, om in meteorologische termen te blijven, een sneeuwbal gaan rollen die niet meer tot stilstand kan worden gebracht. Op 8 oktober verwacht de Daily Mail dat het binnen enkele weken al twintig graden kan vriezen. Een dag later kopt de Daily Express: ‘BRITAIN FACES A MINI ICE AGE’. En een paar weken later: ‘BIG SIBERIAN FREEZE TO HIT BRITAIN’. Weer wordt Maddens voorspelling geciteerd, al heeft die het nergens over ‘Siberische’ kou gehad. Hoe dan ook, in Engeland heeft iedereen het inmiddels over de naderende barre winter.

Winter des doods
Op 10 oktober slaat het alarm over naar Nederland. MeteoConsult-weerman Dennis Wilt zegt in EenVandaag dat ons een ‘heel, heel koude winter’ te wachten staat als de seizoensvoorspellingen uitkomen. Die hebben een waarde, zegt hij in een wat curieuze redenatie, anders zouden ze niet door energiemaatschappijen bij weerbureaus als het zijne worden gekocht. Wilt zegt er netjes bij dat verwachtingen onzekerder worden naarmate ze verder in de toekomst kijken. Maar dat is niet de boodschap die blijft hangen. EenVandaag zelf, gevolgd door het AD, vindt ‘koud’ niet koud genoeg en maakt er alvast een ‘extreme’ winter van. Op internet circuleert dan al de ‘winter des doods’.

Een kleine twee weken later gaan de sluizen helemaal open, en wel in Duitsland. ‘In vier Wochen beginnt der Horror-Winter,’ kopt Bild. De voornaamste bronnen: Donnerwetter en Wetter.net, weerbureautjes waar een handvol mensen werken. Geen van de vier medewerkers van Donnerwetter meldt op de eigen website in de meteorologie te zijn afgestudeerd; eentje zegt die studie zelfs te hebben opgegeven. Maar op gezag van dit gezelschap is de horrorwinter dus in aantocht. Het woord zal nog lange tijd dankbaar worden gebruikt als running gag op internet. Want de maanden kruipen voorbij zonder één graadje vorst. Geen Siberië, geen mini-ijstijd. Pas begin februari valt de eerste sneeuw in Nederland, veel minder en veel later dan voorspeld door de cowboy-weermannen. Maar die hebben dan al geruime tijd kunnen genieten van hun media-aandacht.

(...)

Terug naar “Winter 2012-2013”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast