Noordelijk deel Botnische golf dichtgevroren

Voor onderwerpen over de winter van 2012-2013, van oktober t/m maart, over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Michael59
Berichten: 2
Lid geworden op: Zo 9 Dec 2012, 19:48

Noordelijk deel Botnische golf dichtgevroren

Berichtdoor Michael59 » Do 27 Dec 2012, 16:30

Vandaag zag ik voor het eerst dat dit winterseizoen dat het noordelijke deel van de Botnische golf echt was dichtgevroren. De Botnische golf is het deel van de Oostzee ten noorden van de lijn Stockholm - Helsinki. De zuidelijke begrenzing is de eilandengroep rond Åland. In het noorden grenzen Finland en Zweden aan elkaar, bij de stad Tornio.

De Botnische golf is op te delen in twee stukken, het noordelijke en zuidelijke deel. De scheiding kan worden getrokken tussen Umeå aan de Zweedse kant en Wasa aan de Finse zijde. de afstand tussen de 2 steden is hemelsbreed 105 km, maar er liggen nog wat eilandgroepen tussen.

Icechart Baltic Sea 27 12 2012 small.jpg
Icechart Baltic Sea 27 12 2012 small.jpg (160.91 KiB) 3479 keer bekeken

bron: http://www.smhi.se/oceanografi/istjanst/produkter/sstcolor.pdf

Als bron heb ik de officiële ijskaart van het Zweedse KNMI, het SMHI, gebruikt. Dagelijks wordt de ijssituatie in de hele Oostzee bijgehouden. Interessant om te volgen.

In november was er nauwelijks sprake van enige ijsvorming, maar in december is het behoorlijk koud geweest in Noord Scandinavië. Temperaturen landinwaarts van -35 zijn geen uitzondering. Zelf aan de kust, bijvoorbeeld bij Luleå was het vandaag maximaal -9. Overigens zijn de vooruitzichten dat het daar wat warmer wordt. Maximaal van 0 - 1 graden op zondag aanstaande.

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Noordelijk deel Botnische golf dichtgevroren

Berichtdoor Martijn » Za 29 Dec 2012, 14:57

Hallo Michael,

Welkom op dit forum!

Bedankt voor deze interessante informatie over het ijs op de Oostzee. Het in december inderdaad erg koud geweest in Scandinavië en met de ijsvorming op de Botnische golf daardoor ook. Ik ben benieuwd tot hoever de Oostzee deze winter gaat dichtvriezen. Het begin is er en het water is ook flink afgekoeld.

Michael59
Berichten: 2
Lid geworden op: Zo 9 Dec 2012, 19:48

Re: Noordelijk deel Botnische golf dichtgevroren

Berichtdoor Michael59 » Za 5 Jan 2013, 20:08

Beste allemaal,

Door het warmere weer is er deze week veel ijs verdwenen in het noordelijke deel van de Botnische golf. Door de wind is er ook veel ijs op elkaar geschoven, dus dicht pakijs. Gevolg is dat een groot deel van het noordelijke deel weer open water is. De temperatuur van het water is wel laag, tussen de 0 en 1 graden, dus als het even weer gaat winteren zal het snel weer dicht liggen. Met de lage zoutgehalte, het water is er bijna zoet, ter plaatse is het bij een beetje vorst snel weer een ijsvloer.

Onderstaande en situatie van 5 januari 2013:

Afbeelding

Ice chart Balitc sea 5 Jan 2013

Groet, Michaël

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Noordelijk deel Botnische golf dichtgevroren

Berichtdoor Martijn » Za 6 Apr 2013, 19:34

NB: record voor zeeijs Oostzee, zie: Vorst van maart 2013 geeft record voor ijs in de Oostzee.

(de Botnische Golf is het noordelijke deel van de Oostzee).


Michael59 schreef:Met de lage zoutgehalte, het water is er bijna zoet, ter plaatse is het bij een beetje vorst snel weer een ijsvloer.

Interessant gegeven.

Op wikipedia staat over de Botnische Golf:
De Botnische Golf is interessant doordat zijn zoutgehalte naar het noorden toe snel daalt. In het zuiden is het water het normale brakke water van de Oostzee, maar in het noorden heeft de Golf een zoutgehalte dat zo laag is dat men het zout in het water niet meer kan proeven en er veel zoetwatervissen in gedijen. Dit is te verklaren doordat er veel rivieren in de Botnische Golf uitmonden en doordat er slechts een nauwe verbinding met de open zee is.

Ik vermoedde al dat dat waarschijnlijk de verklaring is.


Terug naar “Winter 2012-2013”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast