Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Voor onderwerpen over de winter van 2012-2013, van oktober t/m maart, over zowel het actuele als het te verwachten weer.
admin
Beheerder
Berichten: 49
Lid geworden op: Zo 31 Okt 2010, 23:16

Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Berichtdoor admin » Ma 14 Jan 2013, 11:56

Nieuws en waarnemingen m.b.t. de ijsaangroei en ijsdikte op de route van de Elfstedentocht in winter 2012-2013

Zie ook de actuele ijs-informatie op http://www.wintergek.nl/ijsdikte/

Ieder is vrij om hier actuele waarnemingen te plaatsen over het ijs op de wateren in Friesland, met name op de route van de Elfstedentocht. Ook andere relevante berichtgevingen zijn welkom.

Woon je ook in de buurt van de Elfstedenroute of ben je er geweest en kan je waarnemingen doorgeven, zoals ijskwaliteit, ijsdikte, open stukken, zwakke plekken en wakken, sneeuwdek, het weer, waar wordt geschaatst, etc., of heb je mooie foto's, dan zou het heel mooi zijn als je dat hier deelt.

Route Elfstedentocht:

Afbeelding
NB: voor de Elfstedentocht moet de ijsdikte op de gehele route minimaal 15 cm dik zijn!


NB: de beoordelingen die in dit topic staan, zijn slechts ter indicatie en bieden geen garanties!

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Berichtdoor Martijn » Ma 14 Jan 2013, 12:07

Hieronder een nieuwsbericht van Wetterskip Fryslân van afgelopen vrijdag.

Bron: http://www.wetterskipfryslan.nl/sjablon ... ectID=5833

Wetterskip alert op vorstontwikkeling

vrijdag, 11 januari 2013

Wetterskip Fryslân houdt de vinger aan de pols vanwege de verwachte vorstontwikkeling van komende week. Het waterschap bereidt zich voor door de waterstand op de Friese boezem met vijf centimeter te verlagen ten opzichte van het streefpeil. Het waterschap wil zodra het mogelijk is, verdere maatregelen nemen die bijdragen aan de vorming van natuurijs ten behoeve van de schaatsrecreatie.


Na de zeer natte maand december is het overal in het beheergebied nog erg nat. Grondwater komt nog dagelijks uit de bodem in de poldersloten en de Friese boezem terecht. Bemaling van het watersysteem blijft nodig om het overtollig water in de polders af te voeren en om de Friese boezem op peil te houden. Om de gemalen deels uit te kunnen zetten is een langere periode van matige tot strenge vorst nodig.

Van dag tot dag bekijkt het waterschap of van het regulier beheer kan worden afgeweken en het draaiboek "Waterbeheer bij aanhoudende vorst" (Draaiboek IJs) in werking kan treden. Dit gebeurt in nauw overleg met provincie, de Friesche IJsbond en Meteoservice Piet Paulusma.

Lager peil

Ook als het Draaiboek IJs in werking treedt, blijft er nog dagelijks water vanuit de polders en hellende gebieden toestromen. Het waterschap verlaagt het peil van de Friese boezem om dit water op te kunnen vangen.


Op twitter schrijft Johan Stobbe (Sportjournalist Leeuwarder Courant):

"Krijg net hotnieuws door. De gemalen in Friesland draaien nog op volle toeren. Maar de schotten in de Luts zijn wel dicht."

Hebben we dat ook weer.

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Berichtdoor Martijn » Di 15 Jan 2013, 12:53

Bron: http://www.wetterskipfryslan.nl/sjablon ... ectID=5837

Draaiboek IJs van start

maandag, 14 januari 2013

Draaiboek IJs van Wetterskip Fryslân is vanmiddag in werking getreden. Het Hooglandgemaal in Stavoren is gisteravond uitgezet en de sluizen bij Harlingen, Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen worden vanavond om 20.00 uur gesloten. De vorst lijkt de komende zeven dagen door te zetten, waarmee het schaatsen op natuurijs eventueel mogelijk wordt. Daarom neemt het Friese waterschap maatregelen om een bijdrage te leveren aan de ijsaangroei. De omstandigheden zijn gunstig, want er is weinig neerslag en wind voorspeld en 's nachts gaat het matig vriezen.

Voor de aangroei van ijs is het noodzakelijk dat het water tot stilstand komt, met name in de Friese boezem. Daarom is Wetterskip Fryslân de afgelopen week begonnen met het verlagen van de waterstanden. Deze lagere waterstand is nodig om de aanvoer van water uit de polders en eventuele neerslag te kunnen opvangen, als het gemaal bij Stavoren uit is en de spuisluizen dicht zijn. Zo zorgt het waterschap dat het water in de kanalen, vaarten en meren tot rust komt, waardoor de kans op ijsaangroei toeneemt.

Poldergemalen

De komende twee dagen worden de meeste poldergemalen gefaseerd uitgezet. De ervaring leert dat bij de eerste vorstdagen de toevoer van water uit de polders op de Friese boezem nog aanzienlijk is. Er zal dan nog nauwelijks sprake zijn van ijsaangroei, omdat het water nog in beweging zal zijn en de omgeving nog moet afkoelen.

Vaarverbod

Provincie Fryslân stelt met ingang van dinsdag 15 januari om 18.00 uur een vaarverbod in voor alle vaarwegen, met uitzondering van die welke gebruikt worden door de beroepsvaart. Meer informatie is beschikbaar op de website van de provincie.

Dagelijks ijsbericht

Wetterskip Fryslân bericht tijdens deze vorstperiode via de website dagelijks rond 15.00 uur over de maatregelen die genomen worden om de ijsrecreatie in haar beheergebied te bevorderen. De ijsveiligheid en de organisatie van toertochten zijn een verantwoordelijkheid van de Friesche IJsbond en de plaatselijke ijsverenigingen. Er is regelmatig contact met de meteorologen, provincie Fryslân, de Friesche IJsbond, IJsvereniging Visvliet-Pieterzijl en de stichting de Overijsselse Merentocht.

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Berichtdoor Martijn » Di 15 Jan 2013, 22:42

Bron: http://www.wetterskipfryslan.nl/sjablon ... ectID=5841

IJsbericht (2): Helft poldergemalen uit

dinsdag, 15 januari 2013

Wetterskip Fryslân heeft vandaag circa 500 poldergemalen uitgezet om de ijsaangroei te bevorderen. Omdat er geen sprake is van strenge vorst kunnen gemalen in dieper gelegen polders nog niet uit. Hier komt het grondwater nog steeds omhoog. Morgen wordt bekeken of er meer gemalen uitgezet kunnen worden.

Dankzij de weersomstandigheden kan Wetterskip Fryslân deels stoppen met malen, zodat het water in sloten, meren en kanalen tot rust komt. Vorige week heeft het waterschap extra water afgevoerd, zodat gisteren de afvoer van de Friese boezem is gestopt.

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Berichtdoor Martijn » Wo 16 Jan 2013, 3:03

BREKEND:

Bron en audiofragment met Auke Hylkema: http://www.omropfryslan.nl/nijs/beskerm ... -net-klear

Beskerming iis Luts net klear

15 jannewaris, 2013 - 23:19

Tsjin alle ôfspraken yn binne de maatregels om better iis yn de Luts by Balk te krijen, noch hieltyd net trochfierd. Foar de krystdagen soene yn opdracht fan it wetterskip seis skowen pleatst wurde om de wetterlopen út it lân en de bosk nei de Luts ta ôf te sluten. Mar twa dêrfan binne noch hieltyd net oanlein. Neffens Auke Hylkema fan de iiswegesintrale fan Gaasterlân hat de oannimmer net alle nedige materialen binnenkrigen. De earste fjouwer binne tiisdei sletten.

Hylkema hopet dat tongersdei de lèste twa skowen pleatst wurde kinne, oars wurdt in provisoaryske oplossing socht. Ferline jier gong de Alvestêdetocht oer, ûndermear omdat it iis yn de Luts by Balk te min wie. Dat iis wie sa min, omdat der lang grutte wekken wiene by de útlopen út de bosk en fan it lân.


Samengevatte vertaling:

bescherming ijs Luts nog niet klaar

Er zouden al vóór de kerstdagen 6 schuiven worden geplaatst, maar 2 schuiven zijn nog steeds niet geïnstalleerd. De aannemer zou niet alle benodigde materialen hebben binnengekregen. De eerste 4 schuiven zijn dinsdag gesloten. Auke Hylkema hoopt dat donderdag de laatste 2 schuiven worden geplaatst, anders wordt naar een provisorische oplossing gezocht.

In het audiofragment zegt Auke Hylkema dat dinsdag een 4e schuif is geplaatst, 3 andere zijn eerder geplaatst.

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Berichtdoor Martijn » Wo 16 Jan 2013, 18:04

Bron: http://www.wetterskipfryslan.nl/sjablon ... ectID=5842

IJsbericht (3): Driekwart poldergemalen uit

woensdag, 16 januari 2013

Wetterskip Fryslân gaat door met het uitzetten van poldergemalen om het water tot stilstand te laten komen. Op die manier bevordert het waterschap de ijsaangroei. Op dit moment zijn 75 tot 80 procent van de poldergemalen uitgeschakeld. Alleen in de laaggelegen gebieden is het noodzakelijk de gemalen te laten draaien omdat door de toevoer van grondwater anders kans op wateroverlast bestaat.

Wetterskip Fryslân bekijkt per dag of er meer poldergemalen uitgezet kunnen worden. Omdat het nog steeds niet streng vriest, is de grond nog niet diep bevroren en komt er vooral in diepe polders kwelwater naar boven. Dit water moet weggepompt worden.

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Berichtdoor Martijn » Do 17 Jan 2013, 1:02

Balk en de Luts net als bij de vorstperiode vorig jaar weer veel in het nieuws

In diverse media wordt vermeld dat het ijs in de Luts er prachtig bijligt. Hieronder enkele berichten:

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/2122 ... ed___.html

wo 16 jan 2013, 19:57

'IJs in De Luts in jaren niet zo goed'

BALK - Het ijs op riviertje De Luts in Friesland ligt er woensdag op veel plekken al uitstekend bij. Dat meldt Auke Hylkema, rayonhoofd van Balk. Hylkema zegt dat hij in zijn gebied sinds 1984 niet meer een dergelijke ijsvloer heeft gezien.

Vorig jaar was de slechte kwaliteit van het ijs bij De Luts een van de redenen waarom er uiteindelijk geen Elfstedentocht kwam. Daardoor is dit jaar besloten om bij de eerste vorst de schuiven in het riviertje direct dicht te doen. Hierdoor is het water tot stilstand gekomen en kon het ijs sneller aangroeien.

„We hebben daar nu al duidelijk voordeel van”, aldus Hylkema. „Op veel kritische plaatsen zijn nu al geen wakken meer.”


Inwoners van het dorpje Balk deden er vorig jaar alles aan om ervoor te zorgen dat de Elfstedentocht niet aan hun dorp voorbijging. Er was namelijk sprake van dat de route wat aangepast zou worden en dat het problematische deel bij Balk kon worden gemeden. Tientallen mensen gingen het ijs op om de sneeuw weg te schuiven. Uiteindelijk kwam de tocht er helemaal niet. Op meerdere plaatsen, zoals bijvoorbeeld Stavoren, was het ijs niet goed en dik genoeg.Bron: http://www.lc.nl/friesland/regio/articl ... deel-Luts-

Voor eerst in dertig jaar geen wak in deel Luts

Gepubliceerd op 16 januari 2013, 21:45 Laatst bijgewerkt op 16 januari 2013, 22:01

BALK - In het zuidwesten van de provincie heeft de ijsvloer er sinds lange tijd niet meer zo mooi bij gelegen.

IJsmeester Auke Hylkema is dik tevreden, meldt hij. ,,Sinds 1984 hebben we niet meer een dergelijke ijsvloer gezien.'' En in het deel van de Luts tot aan de Ruchhústerbrêge zijn voor het eerst sinds dertig jaar geen wakken.

Hoewel de ijsvloer er prachtig uitziet, is het ijs nog niet overal betrouwbaar. De Sleattemer Mar is dicht, maar er zijn in het midden nog wakken.

In de Luts is ook nog een aantal wakken en is het ijs slechts een tot anderhalve centimer dik.

In de Spookhoeksterfeart is het baggerwerk stopgezet en dat werpt zijn vruchten af. Tot aan de Riisterfeart is er geen wak te bekennen.Bron: http://www.metronieuws.nl/nieuws/rayonh ... nfDUFsa9o/

Geplaatst 2013-01-16 om 21:05

Rayonhoofd Balk: ijs in De Luts mooier dan ooit

Elfstedentocht. Het ijs in De Luts bij Balk is in dertig jaar tijd niet zo mooi geweest, dat zegt rayonhoofd Auke Hylkema. “Een lust voor het oog.” In tegenstelling tot vorig jaar.

Was vorig jaar de slechte kwaliteit van het ijs in De Luts nog een van de redenen waarom de Elfstedentocht niet door kon gaan, dit jaar ligt het ijs er volgens het rayonhoofd van Balk “mooier bij dan ooit.” 1,5 centimeter meette rayonhoofd Auke Hylkema gisteren. “Het stelt nog niet zo veel voor hoor”, zegt hij “maar ik kan rustig stellen dat ik nog nooit zo’n mooie ijsvloer heb gezien. Nauwelijks wakken.”

De hoop op een Elfstedentocht groeit in Balk. “Ik mag er niks over zeggen, maar we hebben er weer veel zin in.” Sinds 1984 heeft Hylkema naar eigen zeggen niet meer zulk mooi ijs in De Luts gezien. “Dit is wel even heel anders dan vorig jaar”, lacht hij. Inwoners van het dorpje Balk deden er toen alles aan om ervoor te zorgen dat de Elfstedentocht niet aan hun dorp voorbijging. Even was er sprake van dat de route aangepast zou worden en dat het problematische deel bij Balk kon worden gemeden. “Dit jaar is het ijs een lust voor het oog”, zegt Hylkema.

“Als er elke nacht nog een paar centimeter bijkomt, dan kunnen we de eerste banen voor een toch gaan uitzetten.” Hylkema hoopt dat de eerste toertocht in het gebied begin volgende week gereden kan worden.Bron: http://www.balkstercourant.nl/nieuws/10 ... n-nog-dun/

Spiegelijs op Luts en meren nog dun

BALK – ,,Sok moai iis ha wy noch noait hân op ‘e Luts”, melde een tevreden assistant-rayonhoofd Auke Hylkema uit Balk gisteren aan nieuwsgierige journalisten van Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant, De Telegraaf en RTL. Ook de Sleattemermar en Fluezen hebben een voortreffelijke ijsvloer, liet hij weten. Dinsdag stonden de schuimkoppen nog op het water van de meren en vreesde Hylkema voor grondijs, maar de pittige vorst bij een windstille nacht dinsdag zorgde voor een mooi spiegelglad laagje. ,,En no moat it mar wat oansterke”, want dat is duidelijk, sterk is het ijs op het open water nog niet. Gisteren was in de Zuidwesthoek alleen de ijsbaan in Workum open. Hylkema verwacht dat vandaag de ijsbaan in Balk ook open kan. ,,We sille dat fan ‘e jûn besjen.” Hylkema is optimistisch over de winter. ,,It KNMI jout 80 persint kâns dat de winter nei in dipke yn it wykein trochset. Dat soe moai wêze.”

Artikel geplaatst door Cees Walinga op 16-01-13 15:37.edit 17 jan 2013 9:23 uur: toegevoegd: artikel van Balkster Courant

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Berichtdoor Martijn » Do 17 Jan 2013, 14:52

Bron: http://www.wetterskipfryslan.nl/sjablon ... ectID=5844

IJsbericht (4): 85% poldergemalen uit

donderdag, 17 januari 2013

Wetterskip Fryslân heeft 85% van de poldergemalen uitgeschakeld om de ijsaangroei te bevorderen. Door de matige vorst blijft de inzet van een aantal gemalen in met name het midden, zuiden en zuidoosten van de provincie noodzakelijk. Hiermee wil het waterschap voorkomen dat de toevoer van kwelwater leidt tot wateroverlast.

Ook in het noorden draaien nog enkele gemalen. Om een betrouwbare ijsvloer te bevorderen is het hier noodzakelijk om het waterpeil onder het drainageniveau te houden, totdat het strenger gaat vriezen.

Natuur aan zet

Wetterskip Fryslân bekijkt per dag of er meer poldergemalen uitgezet kunnen worden. De natuur is nu aan zet. Alleen door strenge vorst kan het kwelwater in de diepe polders van de laaggelegen gebieden bevriezen.

Waarschuwing voor schaatsers

De Friesche IJsbond roept een ieder op alleen te schaatsen op ijsbanen en ondergelopen polders en weilanden. Schaatsen op vaarten, meren en kanalen is nog niet verantwoord. Kijk voor actuele informatie op http://www.friescheijsbond.nl en http://www.schaatsen.nl. Zodra het ijs dik genoeg is om op te schaatsen, blijf dan altijd uit de buurt van gemalen.

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Berichtdoor Martijn » Vr 18 Jan 2013, 21:31

Bron: http://www.wetterskipfryslan.nl/sjablon ... ectID=5845

IJsbericht (5); Gemalen blijven grotendeels uit

vrijdag, 18 januari 2013

Wetterskip Fryslân houdt komend weekend 85% van de poldergemalen uitgeschakeld om de ijsaangroei te bevorderen. Door de matige vorst blijft de inzet van een deel van de gemalen noodzakelijk om wateroverlast te voorkomen.

Gemalen die inmiddels uitgezet zijn blijven uit, tenzij het afvoeren van water noodzakelijk is om schade door wateroverlast te voorkomen.

Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Nieuws en waarnemingen route Elfstedentocht winter 2013

Berichtdoor Martijn » Za 19 Jan 2013, 18:22

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/9444/De-Elfstede ... ocht.dhtml

Wiebe Wieling: 'Nog lang geen Elfstedentocht'

Bewerkt door: Coen Brandhorst
18-1-13 - 12:46 bron: ANP

Wiebe Wieling, voorzitter van de Vereniging De Friesche Elfsteden, heeft zojuist verklaard dat er voorlopig nog geen sprake kan zijn van een Elfstedentocht.

Wieling zei hierover voor de microfoon van het ANP: 'Ik vind dat eigenlijk nog een beetje gevaarlijk. Op het buitenijs kan nog niet eens geschaatst worden en op de Grote Wielen zijn gisteren nog mensen door het ijs gezakt. Alstublieft, houd dat nou even verder weg.'

Wiebing zei verder: Laten we niet de illusie hebben dat het die kant al opgaat, want het is in de verste verte niet goed om nu al te praten over een Elfstedentocht.'

De Leeuwarder Courant meldt dat de afgelopen nacht is eerder slecht dan goed geweest is voor het ijs. 'In plaats van de beloofde matige vorst bleef door de bewolking het kwik steken op slechts een paar graden onder nul, waardoor de ijsdikte niet aangroeide,' aldus weerman Johan Habekothé op de site van de krant.

Vrees voor te grote toeloop publiek bij eventuele tocht

De belangstelling voor de Elfstedentocht zal zo groot zijn, dat de toestroom van mensen moet worden gereguleerd. Dat stelt hoogleraar Jan Brouwer, gespecialiseerd in openbare orde en veiligheid, in het Dagblad van het Noorden. 'Met elf noodverordeningen red je het niet', aldus Brouwer.

'Het afsluiten van de provinciale grenzen is lastig. Dit vereist een enorme inzet van mensen en middelen." Inzet van het leger sluit hij niet uit. Brouwer voorziet meer problemen bij het afgrendelen van Friesland. 'Als je de toegang tot de provincie beperkt, moet je keuzes maken: wie wel en wie niet? Om te voorkomen dat mensen massaal het ijs opgaan, moet er een speciale noodverordening komen: geen deelnemer, dan geen toegang tot het ijs."

Volgens Wim Kleinhuis, directeur van de Veiligheidsregio Fryslân, wordt de provincie niet afgegrendeld en het leger wordt evenmin ingezet. 'We weten hoeveel auto's en mensen we kunnen bergen. Komen er meer, dan staat het stil. In die gevallen roepen we mensen op vooral thuis te blijven.'

Toertocht Eernewoude afgeblazen

De voor zaterdag aangekondigde toertocht op de Jan Durkspolder bij Eernewoude is afgeblazen. De toezichthoudende ijswegencentrale vindt het niet vertrouwd de tocht uit te schrijven. De centrale schrijft een ijsdikte van 10 centimeter voor. Gemiddeld ligt er op de polder 8 centimeter ijs.

Organisator Age Veldboom van de toertocht is het niet eens met de beslissing. 'De Jan Durkspolder is een ondergelopen polder, waar het niet diep is. Het ijs is prachtig en van goede kwaliteit. Ik snap dat de ijswegencentrale die 10 centimeter aanhoudt voor tochten op diep water, maar ik vind het onjuist dat het ook geldt voor de polder.' Veldboom verwacht dit weekend desondanks veel schaatsers. 'Dit is één van de weinige plekken waar het vertrouwd is.'


Terug naar “Winter 2012-2013”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast