IJsvogelwerkgroep roept op tot wakhakken

Voor onderwerpen over de winter van 2012-2013, van oktober t/m maart, over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 951
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

IJsvogelwerkgroep roept op tot wakhakken

Berichtdoor Martijn » Ma 14 Jan 2013, 22:23

Bron en audiofragment: http://rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=117003

IJsvogelwerkgroep roept op tot wakhakken

Geplaatst: 18:45 uur, zondag 13 januari 2013

Waar iedere schaatsliefhebber op dit moment hoopt dat sloten en vaarten zo snel mogelijk dichtvriezen en er een mooie dikke ijsvloer ontstaat, is de ijsvogelwerkgroep minder blij met de vorst.

Die is namelijk funest voor de ijsvogel, zo'n mooi klein felblauw met oranje vogeltje, dat het moet hebben van verse visjes. Daarom roept de ijsvogelwerkgroep van de gemeente Groningen nu preventief op tot het hakken van wakken.

Een strenge en langdurige vorstperiode is funest voor de vogeltjes. Een ijsvogel leeft op zelf gevangen visjes. Hij zit vaak op een hoge plek en duikt naar beneden als hij een visje ziet. Als het dier twee dagen geen voedsel kan vinden sterft het.

De afgelopen vorstperiode, in januari en februari van 2012 heeft een ware veldslag aangericht onder de populatie ijsvogels in en om Groningen. Aan het begin van de winter telde de werkgroep nog vier broedparen. In het voorjaar was er daar nog maar één van over; in de Piccardthof in de stad. De jongen van dat paartje zijn inmiddels uitgevlogen en hebben zich verspreid rond de stad.

De werkgroep doet voor de wakhak-actie vooral een beroep op mensen die op of aan het water wonen. Voor hen is het relatief eenvoudig om een wak open te houden. De flyer met daarin de oproep wakken te maken is dan ook vooral verspreid onder woonbootbewoners. Deze groep mensen woont op het water en ziet het snelst waar de ijsvogels zitten en waar ze het best een wak kunnen maken.

Terug naar “Winter 2012-2013”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast