Winterverwachting 2014 Nederland

Voor onderwerpen over de winter van 2013/14, met informatie en discussie over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Winterverwachting 2014 Nederland

Berichtdoor Martijn » Do 12 Sep 2013, 15:37

Verzameling van winterverwachtingen voor de winter van 2013/14 in Nederland

Dit topic is voor het verzamelen van Nederlandse verwachtingen voor het winterweer in de komende winter van 2013-2014, over het verwachte winterweer in specifiek Nederland en geheel Europa.

Zie ook topic: Winterverwachting 2014 Europa.

Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2014 Nederland

Berichtdoor Martijn » Wo 25 Sep 2013, 13:39

Korte voorlopige winterverwachting van Piet Paulusma voor Nederland

25 september 2013

Piet Paulusma komt ook al met een korte voorlopige conclusie over winter 2013/14, voorafgaand aan zijn uitgebreide voorlopige wintervoorspelling die volgende week zal verschijnen.

Piet Paulusma verwacht dat we een te koude winter krijgen en dat we kunnen schaatsen op natuurijs. Dit is zijn eerste voorzichtige conclusie op basis van de eerste computermodellen met een winterverwachting.

Bron: http://www.pietsweer.nl/2013/koude-winter/
25 september 2013 om 08:00 uur

Koude winter?

De eerste computermodellen zijn met een winterverwachting gekomen. Ik kom ook elk jaar met een winterverwachting, net als met de zomerverwachting. Eind september kom ik meestal met de voorlopige winterverwachting. Dus later volgende week. Mijn definitieve winterverwachting komt eind november. Meestal op 29 of 30 november, immers op 1 december begint de weerkundige (meteorologische winter).

Ik wil alvast iets kwijt over mijn voorlopige conclusie. Ik ga uit van een normale of te koude winter, waarbij ik meer aan een te koude winter denk en op de schaats op natuurijs. In de tweede helft van volgende week kom ik met mijn uitgebreide voorlopige winterverwachting.

Laatste update: Vandaag 08:08 uur


Bron: http://www.omropfryslan.nl/nijs/kalde-w ... -natueriis
'Kâlde winter mei natueriis'

25 septimber, 2013 - 08:20

We krije in te kâlde winter en we kinne reedride op natueriis. Dat is de earste foarsichtige konklúzje fan waarman Piet Paulusma nei oanlieding fan de earste kompjûtermodellen mei in winterferwachting. Letter dizze wike komt Paulusma mei mear ynformaasje oer de kommende winter. Ein november sil er de definitive winterferwachting bekend meitsje.

Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2014 Nederland

Berichtdoor Martijn » Vr 27 Sep 2013, 13:29

Winterverwachting van Harry Otten (MeteoConsult) voor Nederland

27 september 2013

Meer dan een verwachting, geeft Harry Otten vooral kritiek op de wintervoorspellingen die veelal weer uitgaan van een strenge winter, en het smijten met weertermen als hororwinter. Hij merkt op dat de belangrijkste weermodellen geen enkel signaal geven voor een zogenaamde horrorwinter. Volgens Harry Otten lijkt het erop dat we een zachte winter krijgen, maar toch kan er prima een periode met sneeuw en ijs komen, maar dat durf hij niet te voorspellen.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/a ... acht.dhtml
'Horrorwinter? Het wordt zacht'

Door: redactie
27-9-13 - 07:57 bron: Algemeen Dagblad

Amerikaanse weerkundigen weten het zeker: de komende winter wordt de koudste in 100 jaar. Nederland kan zich dus opmaken voor - ja, ja, daar is-ie weer - een ware horrorwinter. Kloppen de voorspellingen, vraagt het AD aan Harry Otten, meteoroloog en oprichter van Meteo Consult.

1. Het wordt langzaamaan een traditie die we elke herfst tegemoet kunnen zien: de voorspelling van een aanstaande horrorwinter.
'Ik heb een verschrikkelijke hekel aan het woord horrorwinter. Op televisie wordt er gesmeten met subjectieve weertermen en dit is er één van. De laatste horrorwinter was in 1979. Ondertussen heeft iedereen centrale verwarming, dus de gevolgen zullen minder heftig zijn. We moeten ons niet zo druk maken.'

2. We hebben er anders wel zin in: sneeuwstormen, een Elfstedentocht, laat maar komen die horrorwinter.
'De belangrijkste weermodellen geven geen enkel signaal voor een zogenaamde horrorwinter. Ik heb geen idee waar die Amerikanen zich op baseren. Waarschijnlijk willen ze aandacht.'

3. Hoe betrouwbaar zijn die langetermijnvoorspellingen eigenlijk?
'Het is erg moeilijk om zulke voorspellingen te doen. Voor de tropen is het een stuk eenvoudiger. Daar is het weer afhankelijk van de zeewatertempratuur en die wisselt niet zo snel. In Europa is het weer van veel meer factoren afhankelijk'.

4. Dus geen horrorwinter. Wat kan Nederland wel verwachten?
'Het lijkt erop dat we een zachte winter krijgen. Toch kan er prima een periode met sneeuw en ijs komen, maar dat durf ik niet te voorspellen. Het weer is net het balletje in een roulettetafel: het kan elk moment een andere kant op rollen.'

Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2014 Nederland

Berichtdoor Martijn » Ma 30 Sep 2013, 22:38

Kritiek op wintervoorspellingen van Frank Deboosere uit België

24 september 2013

Ook Frank Deboosere uit België heeft scherpe kritiek op de winterverwachtingen, n.a.v. berichten in o.a. Belgische media dat de koudste winter in 100 jaar zou worden verwacht op basis van computermodellen van de Amerikaanse National Weather Service.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130924_00757150
Frank Deboosere: ‘Koudste winter in 100 jaar? Puur sensatie!’

24/09/2013 om 13:18 door kidr

Verschillende Belgische kranten brengen dinsdag een opmerkelijke voorspelling over de aankomende winter. Dankzij een langetermijnsvoorspelling van een weermodel van de Amerikaanse National Weather Service ziet men naar verluidt de koudste winter in honderd jaar aankomen. ‘Sensatie’, schrijft weerman Frank Deboosere op Twitter.

Frank Deboosere windt er op sociaalnetwerksite Twitter geen doekjes om: de artikelen in de pers zijn pure sensatie. Hij gelooft dus niet in ‘de koudste winter in honderd jaar’, die volgens Amerikaanse en Duitse vorsers zou veroorzaakt worden door het smelten van het poolijs.

(...)

‘Ik zie niet waar ze zich op baseren’

Wanneer Deboosere bovendien kijkt naar de weermodellen van het Amerikaanse National Weather Service, de zogeheten bron voor de stelling ‘koudste winter in 100 jaar’, ziet hij niks speciaals. ‘Op de prognose van december tot februari is er niks extreems te zien. Ik zie niet waar ze zich op baseren’, klinkt het bij de weerman.

Ook een andere stelling, waarbij werd beweerd dat deze ‘koudste winter’ zou volgen op vijf jaren waarbij het weer steeds extremer werd, wordt door Deboosere van tafel geveegd. ‘De koudste winter van de afgelopen vijf jaar is die van 2009-2010, het was toen gemiddeld 1.8 graden. Dat is helemaal niet extreem: in de winter van 1962-1963 was het gemiddelde -2 graden. Ook de winter van 1946-1947 was echt koud, toen was de zee volledig dichtgevroren’, vertelt Deboosere.

Frank Deboosere vraagt de mensen dus het verstand te gebruiken bij dergelijke weerkwakkels, en de voorspellingen met een korreltje zout te nemen. Zijn de Amerikaanse en Duitse onderzoekers daardoor sowieso fout? Nee, een koude winter behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Maar de kans dat het een zachte winter wordt is even groot.


Een voorbeeld van een nieuwsbericht waarin over de "koudste winter in 100 jaar" wordt gesproken:

Bron: http://www.knack.be/nieuws/planet-earth ... 08827.html
'We krijgen de koudste winter in 100 jaar'

Eddy Eerdekens

24/09/2013 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

Deze winter wordt de koudste winter in 100 jaar. Dat voorspellen Duitse en Amerikaanse weersvoorspellers op basis van computermodellen van de Amerikaanse National Weather Service.

De horrorwinter die er aan zou komen, is een gevolg van de opwarming van de aarde. Het ijs op de Noordpool smelt weg aan een hoog tempo. Daardoor wordt koude lucht aangevoerd naar het zuiden. Deze koude luchtstroom zou ons normaal weer overheersen met als resultaat de koudste winter in 100 jaar.

Volgens VTM-weerman David Dehenauw is de voorspelling weinig betrouwbaar. 'Als we de seizoensvoorspellingen van de voorbij seizoenen bekijken, bleken ze nooit te kloppen,' zegt hij in Het Laatste Nieuws. 'De voorbije zomer ging bijvoorbeeld de slechtste in de afgelopen 200 jaar zijn.'

Weersvoorspellers in België en ook het KMI wagen zich nooit aan lange termijn voorspellingen. Daarvoor is de wetenschap nog niet ver genoeg gevorderd.

Strenge winters

Het klopt wel dat we de afgelopen 5 jaar uitzonderlijk strenge winters hebben gehad en dat we vaak zeer uitzonderlijk lange periodes geconfronteerd werden met erg koude temperaturen, iets wat bijzonder a-typisch is aan ons klimaat. Weerman Eddy De Mey zei eerder al op Knack.be dat dit fenomeen wel degelijk het gevolg is van de opwarming vande aarde en het daarmee gepaard gaande smelten van het ijs op de Noordpool.

Over de winter van 2013 - 2014 waagt zich in ons land niemand aan een voorspelling.


NOOT: ik heb nog nergens Amerikaanse of Duitse weersvoorspellers de koudste winter in 100 jaar zien voorspellen. Wel staat in deze winterverwachting voor Europa uit Oekraïne dat deskundigen niet uitsluiten dat deze winter de koudste van de afgelopen 100 jaar zou kunnen worden.

Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2014 Nederland

Berichtdoor Martijn » Di 8 Okt 2013, 12:13

Voorlopige winterverwachting van Piet Paulusma voor Nederland

8 oktober 2013

Op 25 september 2013 kwam Piet Paulusma al met een korte voorlopige voorspelling, maar hier is dan eindelijk ook de échte voorlopige wintervoorspelling. Opvallend is dat Paulusma nog niets zegt over sneeuw, zodat de prangende vraag of we een witte kerst krijgen, onbeantwoord blijft. Wél geeft hij aan een zachte december en koude januari en februari te verwachten. Of we ook een echte strenge winter krijgen, daar laat Paulusma zich nog niet over uit.

NB: eind november komt Piet Paulusma met zijn definitieve wintervoorspelling.

Bron: http://www.pietsweer.nl/2013/wintervoor ... 2013-2014/
8 oktober 2013 om 06:26 uur

Wintervoorspelling 2013-2014

Te koude winter, op schaatsen!
Mijn voorlopige wintervoorspelling gaat uit van een over het geheel genomen normale tot te koude winter. Met name januari en februari zullen koud of flink koud verlopen. Ik ga er met deze wintervoorspelling vanuit dat wij op schaatsen komen.

Elk jaar kom ik met een eerste voorlopige winterverwachting (zo rond deze tijd) en eind november kom ik met de definitieve wintervoorspelling. Immers, op 1 december begint de meteorologische winter.

Winter 2013-2014
De komende decembermaand kan wel eens wisselvallig verlopen en is aan de zachte kant. Deze maand zal wel eens kouder weer geven, maar het zachte weer overheerst. Januari kan wel eens de koudere maand worden met een of twee stabiele echt koude winterperioden. We komen op natuurijs. Februari wordt ook (iets) kouder dan normaal. Deze maand kent een wisselvalliger karakter dan januari.

Laatste update: 8 oktober 2013 om 06:34 uur

Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2014 Nederland

Berichtdoor Martijn » Di 29 Okt 2013, 21:55

Winterverwachting van MeteoConsult (voor Nederland/Europa)

24 oktober 2013

Deze verwachting gaat specifiek over één fenomeen dat invloed heeft op de kansen op winterweer, namelijk de Sudden Stratospheric Warming (SSW), welke zou worden beïnvloed door de Quasi-Biennial Oscillation (QBO) en de zonneactiviteit. De kans op een SSW zou deze winter laag zijn en daarmee de kans op winterweer ook lager.

Hieronder in het artikel uitleg over deze begrippen. Zie bron voor bijbehorende grafieken.

Bron: http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/w ... inter.html

Wat gebeurt er de komende winter?

24.10.2013 11:32

Hoewel het weer er nog op geen aanleiding toe geeft, werpt de winter van 2014 zijn schaduwen alweer vooruit. Zoals ieder jaar rond deze tijd verschijnen de eerste berichten over hoe het weer in de winter zal uitpakken. Bijna elk jaar zitten daar spectaculaire verhalen tussen, variërend van Arctische glijbanen via de koudste winter in meer dan 100 jaar tot ‘horrorscenario’s’.

Ook bij Meteo Consult maken we jaarlijks een winterverwachting, gebaseerd op de voorzichtige verbanden die er lijken te zijn tussen het weer in de aanloop naar de winter en de gebeurtenissen tijdens de winter zelf. Altijd met als dikke voetnoot erbij dat de betrouwbaarheid van dergelijke exercities zeer gering is. En dat successen, die er af en toe wel degelijk zijn, waarschijnlijk meer op toevallig geluk dan op ‘kunde’ berusten. En toch is het leuk om het te proberen.

Teleconnecties

Waar we het van moeten hebben bij het maken van winterverwachtingen, is van zogenoemde ‘teleconnecties’. Verbanden die er mogelijkerwijs tussen het optreden van grootschalige gebeurtenissen op zee, in het Arctisch gebied, in de hoge bovenlucht en dat dan op allerlei plaatsen tegelijkertijd en het weer. Het is bij voorbeeld goed voorstelbaar dat er een link is tussen grootschalige stromingspatronen en de plaatsen waar hoge- en lagedrukgebieden komen te liggen.

Stromingspatronen op hun beurt kunnen weer worden beïnvloed door verdelingen in zeewatertemperaturen en dat dan vooral in de oceanen. Een bekend voorbeeld van zo’n patroon is El Niño, een periodieke sterke opwarming van het zeewater in de Grote Oceaan, langs de evenaar en tussen Indonesië aan de ene kant en Peru aan de andere kant. De grootste afwijkingen naar boven in de watertemperatuur doen zich daarbij aan de kust van Zuid-Amerika voor. De effecten van een sterke El Niño kunnen enorm zijn en bijna wereldwijd hun tol eisen.

Het idee dat er gebeurtenissen zijn die het weer gedurende een jaargetijde (zoals de winter) zo sterk beïnvloeden dat de effecten ervan zelfs boven de natuurlijke grilligheid ervan, die in ons deel van de wereld erg groot is, uitstijgen, is dus niet zo raar. En zeker in een jaargetijde als de winter, dat minder dan welk ander seizoen ook ten prooi valt aan de (thermische) grillen van de zon, is het dus leuk om ze te herkennen en ervaring op te doen met de eventuele effecten ervan.

Allerlei indices

Zonder ze nu allemaal te gaan uitleggen, kun je dan denken aan de NAO-index, de AO-index, de AMO index, de PDO-index, de Madden-Julian Oscillation, de ENSO (El Niño en La Niña) en nog een aantal andere indices die het verschil aangeven in temperaturen tussen het Arctische gebied en de gebieden rond de evenaar, zowel op de Grote als op de Atlantische Oceaan. Veel van die indices kunnen iets zeggen over de kracht en de ligging van de straalstroom en over de kansen op en de mate waarin situaties optreden die je in de meteorologie als blokkades zou kunnen omschrijven. Grote en sterke hoge- en lagedrukgebieden blijven dan langere tijd op hun plaats liggen en zorgen ervoor dat een eenmaal ingezet weerbeeld langere tijd aanhoudt. Bij voorbeeld winterweer.

Komt er een SSW?

Een speciale gebeurtenis, en daar kijken we wel even iets langer naar, die de afgelopen twee winters kleur heeft gegeven is het optreden van een plotseling opwarming van de stratosfeer (Sudden Stratospheric Warming – SSW) boven het Noordpoolgebied. In de winter van 2012 was er hoogstwaarschijnlijk een verband tussen het optreden van die plotselinge opwarming van de stratosfeer en de plotselinge en hevige vorstperiode, die ons die winter in de eerste helft van februari nog vlakbij een Elfstedentocht bracht. De SSW van eerder dit jaar beïnvloedde het winterweer in Nederland ook sterk en dat dan vooral gedurende de maartmaand. Toen ontstond boven het Noordpoolgebied een groot hogedrukgebied dat ervoor zorgde dat de kou daar naar het zuiden wegstroomde en ook onze omgeving bereikte. Maart was daardoor een wintermaand.

De grote vraag is natuurlijk of er de komende winter opnieuw zo’n SSW komt? Is daar iets over te zeggen? Het antwoord is: ja, waarschijnlijk kunnen we daar wel iets over zeggen. Onderzoekers Labitzke en Kunze hebben in 2009 een verband gevonden tussen het optreden van SSW’s, een windregime in de stratosfeer boven de evenaar (de QBO) en de activiteit van de zon.

QBO, zonneactiviteit en SSW

Dat windregime boven de evenaar betreft het deel van de atmosfeer tussen 20 en 35 kilometer hoogte. De wind waait daar afwisselend uit het westen en oosten, op basis van een tijdsduur van steeds 28 of 29 maanden. De afgelopen twee winters zat de QBO in zijn oostelijke fase, de komende winter in een sterke westelijke fase. Als parameter waaraan we de activiteit van de zon kunnen afmeten, nemen we de zogenoemde Solar Flux 10.7 cm, een radiogolf die van de zon op aarde uitkomt. De hoeveelheid van dit type radiogolven die de aarde bereikt is een goede graadmeter voor de hoeveelheid Uv-straling die de zon uitzendt. En die is weer sterk gecorreleerd aan de activiteit van de zon. Hoe groter de Solar Flux is, hoe groter ook de activiteit van de zon.

Het verband is het volgende. In jaren dat de QBO oostelijk is, treden SSW’s in het poolgebied voornamelijk op als de activiteit van de zon laag is (Solar Flux tussen 70 en 150). Is de activiteit van de zon groot (Flux tussen 150 en 250) dan is de kans op zo’n SSW in het Noordpoolgebied erg klein tijdens de oostfase van de QBO. Bij de westfase is het verband precies andersom: de kans op het optreden van een SSW is dan groot als de zon erg actief is (flux tussen 150 en 250) en juist erg klein bij geringe activiteit van de zon (flux tussen 70 en 150).

Geen SSW dus?

We weten inmiddels dat de QBO de komende winter stevig in zijn westelijke fase zit, dus zullen we het volgens dit verband van een grote activiteit van de zon moeten hebben. Nu zit de zon op dit moment in zijn maximum voor wat zijn activiteit betreft, maar (en er is op deze site al vaak over geschreven) gaat het tegelijkertijd om een uiterst zwak maximum. Het grootste deel van de tijd zit de Solar Flux tussen 100 en 120 (nu heel even 146) en dus ruimschoots in het inactieve gebied. Omdat het maximum tijdens de winter voorbij is, zullen die waarden naar verwachting alleen maar minder worden. En daarmee is, met de westelijke fase van de QBO, de kans op het optreden van een SSW waarschijnlijk zeer klein. Sinds 1942 is het maar een keer gebeurd, in het jaar 2009.

Bronnen: Meteo Consult, NASA, Spaceweather.com, Labitzke & Kunze.


Zie ook het topic Zonneactiviteit, QBO, en stratosfeer in noordpoolgebied.

Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2014 Nederland

Berichtdoor Martijn » Ma 4 Nov 2013, 17:34

Winterprognose van Marc Putto voor Nederland

28 oktober 2013

Er kon tussen 28-31 oktober gebeld worden voor zijn winterprognose, maar Marc Putto heeft dit jaar helaas geen winterverwachting op zijn site staan, i.t.t. de afgelopen jaren. Wel heeft hij enige hints op zijn site en in de media gegeven: het zou wederom een koude winter worden, de 6e op rij. Volgens Putto zou het zelfs wel eens de koudste van de eeuw kunnen worden (lees: de koudste van de 21e eeuw tot nu toe).

Terugluisteren "Echte Jannen": http://www.radio1.nl/popup/terugluister ... 2013-10-28

Marc Putto was op ma 28 oktober 2013 tussen 0:40-0:46 uur op radio 1 bij het programma "Echte Jannen" van PowNed om te spreken over de storm van die dag. Ook deed hij enige uitspraken over de komende winter:

We gaan toch weer afstevenen op een koude winter. (...) Er is natuurlijk een trend gezet, de afgelopen pakweg 5 jaar, naar relatief koude winters, en ik denk zelfs dat we wel eens de klapper zouden kunnen gaan maken.


Verder heeft Marc Putto wat hints gegeven op zijn site (tekst is inmiddels verwijderd):

Bron: http://www.weerprimeur.nl/

Check de ++ winterprognose vandaag met zicht op een dynamisch winterseizoen.

[ DE WINTERPROGNOSE 2013/2014 ]

KOUDSTE WINTER VAN DE EEUW GEEN ONHAALBARE KAART STRAKS !


Nog een citaat uit het artikel:

In de winterprognose gaan we kijken naar de relatie tussen oktober en de daaropvolgende wintermaanden en tevens kijken we naar de kansen op plotse stratosferieke verwarmingen die de polaire vortex zouden kunnen doorbreken. Nieuw is het begrip van de snow advance index in delen van het noordelijk halfrond hetgeen een indice kan zijn voor het al dan niet koude winterverloop op onze breedten. De indexen van AO en NAO passeren weer de revue en geprobeerd wordt naar analogie weer een paar referentiewinterjaren te traceren.


Tot slot gaf hij aan dat zijn voorspelling heel anders is dan die van AccuWeather van 2 november 2013. AccuWeather voorspelt namelijk juist een zachte winter en Marc Putto dus een koude winter.

Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2014 Nederland

Berichtdoor Martijn » Wo 6 Nov 2013, 12:46

Winterverwachting van Philippe Mievis voor België/Benelux

5 november 2013

In onderstaand bericht wordt de voorspelling voor winter 2014 van Philippe Mievis van de site meteobelgique.be besproken. De originele bron, de wintervoorspelling zelf, heb ik proberen te vinden, maar deze lijkt alleen toegankelijk te zijn met een "premium" account op die site. Zodoende moeten we het maar met onderstaande samenvatting doen, waarin alleen staat wat de verwachting is, maar niet waarop deze gebaseerd is.

Volgens het bericht verwacht Mievis in de eerste helft van januari 2014 een koudegolf.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-A ... uari.dhtml

"November wordt extreem nat, koudegolf in januari"

Door: redactie
5/11/13 - 10u13 Bron: sudinfo.be

Wie langetermijnvoorspellingen over het weer doet, waagt zich op glad ijs. Dat erkent ook meteoroloog Philippe Mievis van de site meteobelgique.be, en toch doet hij het. Mievis stelt een heel natte maand november in het vooruitzicht. De grote koudegolf zou er pas begin volgend jaar komen. Een witte Kerst behoort tot de mogelijkheden.

"Zoals vorige maand aangekondigd, krijgen we in de maand november zeer veel neerslag en veel wind. We krijgen mogelijks 40 procent meer neerslag dan in een normale novembermaand. Het blijft echter zacht met een gemiddelde temperatuur die 1,6 graden hoger ligt dan het normale gemiddelde".

"Tegen het einde van de maand november en begin december wordt het kouder en droger. In december krijgen we over het algemeen guur weer en dat zou duren tot de feestdagen, wanneer het kan beginnen sneeuwen. Vanaf het begin van volgend jaar verwachten we echt winterweer, maar in de tweede helft van januari krijgen we terug zachter weer".

Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2014 Nederland

Berichtdoor Martijn » Ma 11 Nov 2013, 23:04

Winterverwachting van MeteoConsult (voor Nederland/West-Europa) - Deel 2

10 november 2013

In deel 1 van de winterverwachting van Meteo Consult, Wat gebeurt er de komende winter?, werd ingegaan op Sudden Stratospheric Warming (SSW) en invloed daarop van de Quasi-Biennial Oscillation (QBO) en de zonneactiviteit. De verwachting is een lage kans op een SSW, wat de kans op winterweer op dit punt ook verlaagt.

In deel 2 van hun voorlopige winterverwachting gaat MeteoConsult verder in op diverse fenomenen die invloed kunnen hebben op de kansen op winterweer in Nederland. Aan bod komen: AMO-index, El Niño, PDO-index, NAO-index, Snow Advance Index (SAI) en AO-index. De conclusie is dat er tegenstrijdige signalen zijn, waardoor het beeld voor de komende winter nog onduidelijk is. Zie bron voor bijbehorende grafieken.

De definitieve winterverwachting van Meteo Consult zal later deze maand verschijnen.

Bron: http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/w ... eel_2.html

Wat voor winter krijgen we? (deel 2)

10.11.2013 12:33

We hebben op deze site onlangs al eens geschreven over de winter van 2014, die zijn schaduwen geleidelijk aan vooruit begint te werpen. Ieder jaar rond deze tijd wordt op allerlei plaatsen geprobeerd een verwachting voor die naderende winter te maken, zoals altijd met wisselend succes. In het vorige verhaal keken we naar de combinatie van de temperaturen in de stratosfeer boven het poolgebied, een circulatie op een hoogte van tussen 21 en 35 kilometer boven de evenaar die eens per 28 of 29 maanden van richting verandert (naar west of oost) en de activiteit van de zon. In dit verhaal houden we een aantal andere indices tegen het licht en de mogelijke invloed ervan op het weer dat we de komende wintermaanden gaan krijgen.

Teleconnecties
Waar we het van moeten hebben bij het maken van winterverwachtingen, is van zogenoemde ‘teleconnecties’. Verbanden die er mogelijkerwijs zijn tussen het optreden van grootschalige gebeurtenissen op zee, in het Arctisch gebied, in de hoge bovenlucht en dat dan op allerlei plaatsen tegelijkertijd en het weer. Het is bij voorbeeld goed voorstelbaar dat er een link is tussen grootschalige stromingspatronen en de plaatsen waar hoge- en lagedrukgebieden komen te liggen.

Stromingspatronen op hun beurt kunnen weer worden beïnvloed door verdelingen in zeewatertemperaturen en dat dan vooral in de oceanen. Een bekend voorbeeld van zo’n patroon is El Niño, een periodieke sterke opwarming van het zeewater in de Grote Oceaan, langs de evenaar en tussen Indonesië aan de ene kant en Peru aan de andere kant. De grootste afwijkingen naar boven in de watertemperatuur doen zich daarbij aan de kust van Zuid-Amerika voor. De effecten van een sterke El Niño kunnen enorm zijn en bijna wereldwijd hun tol eisen.

Het idee dat er gebeurtenissen zijn die het weer gedurende een jaargetijde (zoals de winter) zo sterk beïnvloeden dat de effecten ervan zelfs boven de natuurlijke grilligheid ervan, die in ons deel van de wereld erg groot is, uitstijgen, is dus niet zo raar. En zeker in een jaargetijde als de winter, dat minder dan welk ander seizoen ook ten prooi valt aan de (thermische) grillen van de zon, is het dus leuk om ze te herkennen en ervaring op te doen met de eventuele effecten ervan.

Allerlei indices
Je kunt dan denken aan de NAO-index, de AO-index, de AMO index, de PDO-index, de Madden-Julian Oscillation, de ENSO (El Niño en La Niña) en nog een aantal andere indices die het verschil aangeven in temperaturen tussen het Arctische gebied en de gebieden rond de evenaar, zowel op de Grote als op de Atlantische Oceaan. Veel van die indices kunnen iets zeggen over de kracht en de ligging van de straalstroom en over de kansen op en de mate waarin situaties optreden die je in de meteorologie als blokkades zou kunnen omschrijven. Grote en sterke hoge- en lagedrukgebieden blijven dan langere tijd op hun plaats liggen en zorgen ervoor dat een eenmaal ingezet weerbeeld langere tijd aanhoudt. Bij voorbeeld winterweer. Een aantal van die indices lopen we even langs.

AMO-index
De AMO-index, een maat voor de zeewatertemperaturen in het deel van de Atlantische Oceaan tussen evenaar en Noordpool, is al het hele jaar veel hoger dan normaal en is deze herfst zelfs bezig verder op te lopen. Belangrijkste veroorzaker van die positieve waarde is het veel warmere dan normale zeewater in de zeeën rond Groenland. De verwachting is dat gedurende de wintermaanden in deze situatie weinig verandert.

Deskundigen van het ECMWF hebben een verband gevonden tussen warmer dan normaal zeewater in de buurt van Groenland en het gedurende de winter vaker voorkomen van hogedrukgebieden in deze regio. Een verklaring hiervoor kan liggen in het kleiner zijn van de temperatuurgradiënt tussen het zeegebied bij Groenland en dat rond de evenaar. Dit temperatuurverschil is mede bepalend voor de kracht van de straalstroom. Hoe kleiner de gradiënt, hoe zwakker de straalstroom en hoe groter de kans op het voorkomen van hogedrukgebieden in de buurt van Groenland. De NAO-index is, als die hogedrukgebieden er ook echt komen, negatief en de kans op het optreden van (koude) noordelijke of noordoostelijke winden in ons deel van Europa in dat geval groter. Gedurende de wintermaanden leveren dergelijke circulaties behalve kou ook regelmatig sneeuwval op.

Een zwakkere dan gebruikelijke straalstroom is een beeld dat al jarenlang heel gebruikelijk is, in vrijwel alle jaargetijden. Ook de afgelopen maanden hebben gegrossierd in het ontstaan van hogedrukgebieden, vaak ook dichtbij Nederland. Pas gedurende de herfst is het beeld omgeslagen en hebben we ineens met een echte westcirculatie te maken. Met het bijbehorende wisselvallige en af en toe windrijke weer. Het optreden van een westcirculatie was lang geleden.

El Niño
De ENSO (El Niño Southern Oscillation) is een periodiek terugkerende warme zeestroom in het zeegebied tussen Indonesië en Zuid-Amerika, langs de evenaar, die als hij optreedt grote invloed heeft op het wereldweer. Deze index is dit hele jaar al ongeveer neutraal. Omdat de verwachting is dat dit gedurende de komende winter zo zal blijven, worden invloeden hiervan op het weer bij ons niet verwacht.

Dit is anders dan tijdens de voorgaande winter. Toen deed zich in de aanloop naar de winter een zwakke tot matige El Niño voor, die tijdens de winter uitdoofde. Mogelijk in samenhang met deze El Niño kwam het boven het Noordpoolgebied tot een plotselinge opwarming van de stratosfeer (een SSW – Sudden Stratospheric Warming), die er de oorzaak van was dat boven de Poolregio een sterk hogedrukgebied kwam te liggen. Al vanaf de 3e week van januari tot begin april leverde dit systeem bij ons veel te koud winterweer op. De kans op een herhaling van zo’n SSW is de komende winter relatief klein.

PDO-index
Nog een belangrijke factor is de verdeling van zeewatertemperaturen op de Grote Oceaan (de Pacific) die sinds 2008 in grote lijnen zo is dat de daaraan gekoppelde PDO-index door een langdurige negatieve fase gaat. Hoewel deze index dit jaar sterk schommelt en ook enige tijd min of meer neutraal is geweest, wordt voor de komende winter een terugkeer van een sterk negatieve fase verwacht. In ons deel van Europa lijkt de kans op perioden met kouder dan normaal winterweer hiermee groter te zijn dan tijdens een positieve fase van de PDO, vooral in december en in iets mindere mate in januari.

NAO-index
Een factor die de afgelopen jaren ook duidelijk van invloed is geweest op het weer gedurende de winters en die af en toe ook met succes kon worden verwacht, is de NAO-index; een index die het verschil in luchtdruk weergeeft tussen IJsland en het Azorengebied. Een negatieve index staat voor relatief hoge druk in het noorden, relatief lage druk in het zuiden en een relatief grote kans op het in ons deel van Europa optreden van koude luchtstromingen uit richtingen tussen noord en oost, met daarbij ook het regelmatig optreden van sneeuwval. Een positieve NAO-index staat voor relatief lage druk in het noorden en relatief hoge druk in het zuiden. Een zachtere westelijke stroming is dan meestal dominant met het daarbij horende vaak wisselvallige weer.

Wat gebeurt er met de NAO-index?
Wat gebeurt er met de NAO-index? Een bijzonder negatieve NAO-index hadden we in december 2010 (winter 2010/2011). Die maand verliep erg koud en met bijzonder veel sneeuwval. In januari en in februari werd de NAO die winter positief en was het gedaan met de kou. De signalen voor wat de NAO-index voor de komende winter betreft, lijken vooralsnog niet heel sterk. Van de sterkte van de afwijkingen naar onderen en naar boven van de NAO-index hangt wel de grootte van het gebied af dat met de gevolgen ervan te maken krijgt. Een aanwijzing kan liggen in de snelheid waarmee in de oktobermaand het sneeuwdek in Siberië zich opbouwt. Een maat hiervoor is de Snow Advance Index (SAI). Vorig jaar was de snelheid waarmee het sneeuwdek in Siberië zich opbouwde erg groot. Een winter met vele blokkades volgde. Dit jaar begon de opbouw van een sneeuwdek al vroeg, eind september. De start in oktober lag dan ook op een hoog niveau. Daarna ging het veel langzamer dan vorig jaar. Dit is een lastig signaal, want had die vroege sneeuw er niet gelegen, dan was het harder gegaan. Op basis van de SAI van dit jaar lijken we op een relatief sterke straalstroom te kunnen rekenen. Een andere aanwijzing hiervoor is dat er in het Noordpoolgebied na de zomer meer zeeijs dan in voorgaande jaren is overgebleven, al blijven we nog steeds met een tekort zitten.

AO-index
De AO-index, de Arctic Oscillation (een mate voor de sterkte van de straalstroom rond de Noordpool, de zogenoemde poolwervel), was in de afgelopen twee winters beeldbepalend. Beide winters werd een plotselinge opwarming van de stratosfeer (SSW) in de winter gevolgd door de opbouw van een sterk hogedrukgebied. In de winter van 2012 was het een uitbreiding van het Siberische hogedrukgebied die de kou voor twee weken naar Nederland bracht, in de winter van 2013 zorgde een sterk hogedrukgebied boven de Noordpool hiervoor. Beide keren was de AO-index sterk negatief gedurende de koudeperioden, wat stond voor een veel zwakkere poolwervel dan normaal. En dus een grotere kans op geblokkeerde stromingen.

Aanwijzingen voor het gedrag van de AO-index gedurende de winter zijn vooral te vinden in de kans op het al dan niet optreden van een plotselinge opwarming van de atmosfeer boven de Noordpool (SSW). Omdat die kans de komende maanden relatief klein lijkt (zie het vorige verhaal), ligt het voor de hand dat we tijdens de winter met een redelijke prominente poolwervel te maken hebben.

Tel je al deze – soms nogal tegenstrijdige – signalen bij elkaar op, dan is het beeld voor de komende winter nog niet bepaald duidelijk. Wat gaat overheersen: de factoren die de straalstroom sterker maken dan voorgaande jaren of de factoren die de rem erop houden? Tot nu toe verloopt de herfst een stuk onrustiger dan we van de afgelopen jaren gewend waren. Met een sterke westcirculatie, vaak en veel regen en zelfs al een zware herfststorm. Of de factoren die blokkades in de hand werken onder deze omstandigheden ook nog een vuist kunnen maken, zal de komende tijd blijken. En wat dat betreft wordt de tweede helft van deze novembermaand meteen al interessant. De definitieve winterverwachting van Meteo Consult zal later deze maand verschijnen.

Bron: Meteo Consult.

Door: Reinout van den Born.

Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2014 Nederland

Berichtdoor Martijn » Di 26 Nov 2013, 16:03

Kritiek van Weerplaza op de horror winter voorspellingen

12 november 2013

Ook kritiek van Weerplaza op de voorspellingen van extreem winterweer voor winter 2013/14. De kritiek richt zich vooral op de berichten die o.a. op de Daily Mail en Express.co.uk verschenen (zie bijv. deze van Express.co.uk, waarna ook een bericht volgt van "Vantage Weather Services"), waarbij wordt gesproken over horror winter 2014 met veel sneeuw en extreme koude, en de strengste winter van de afgelopen decennia, zo niet eeuw.

De bron zou Jonathan Powell van "Vantage Weather Services" zijn, wat geen echt meteorologisch bedrijf zou zijn en de wintervoorspellingen voor West-Europa en Nederland zouden nauwelijks waarde hebben volgens Weerplaza. Overigens doen dergelijke berichten al weken de ronde, en vanuit verschillende bronnen.

Bron: http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws ... inter/1843

Spookverhaal over horrorwinter

Geplaatst op 12 november 2013 - 19:09 door Ben Lankamp - 23.524x bekeken

Er gaat sinds maandag een sensatiebericht rond over een naderende 'horrorwinter'. Het bericht is afkomstig van iemand die al eerder een barre winter voorspelde. Wat is de waarde van dit soort berichten?

Het bericht over een aanstaande 'horrorwinter' werd als eerste gebracht door de Britse tabloid Daily Mail. Daarna is het overgenomen door diverse Nederlandse media. Het bericht heeft als strekking: 'Britse meteorologen verwachten een horrorwinter met heel veel sneeuw, vanaf medio november en zeker ook in december en januari'. Bij Weerplaza ontvingen we zelfs al een telefoontje van een leverancier van strooizout, die wilde weten of wij dezelfde gedachten hadden.

Seizoensverwachtingen voor West-Europa hebben geen waarde
Laten we met de deur in huis vallen: de waarde van seizoensverwachtingen voor het westen van Europa met Nederland in het bijzonder, is gering tot nihil. Vroeger waren er geen computermodellen en werd gezocht naar simpele verbanden, bijvoorbeeld tussen de herfst en de daaropvolgende winter.

Tegenwoordig zijn computermodellen zo krachtig dat zij tot maanden vooruit een berekening te maken in relatief korte tijd. Daarbij wordt het gewone weermodel aan een oceaanmodel gekoppeld, dat de circulatie van warm, koud, zout en zoet water in de oceanen kan berekenen. Daarmee zijn maandverwachtingen voor bekende patronen zoals El Niño, die worden bepaald door de uitwisseling tussen lucht en zeewater, mogelijk geworden. Voor de tropen zijn daarmee seizoensverwachtingen nu ook bruikbaar.

Helaas blijven deze succesverhalen nog redelijk beperkt tot de tropische breedten. Op de gematigde breedten, waar wij ons bevinden, en het poolgebied wordt het weer grotendeels bepaald door depressies en hogedrukgebieden. In de tropen is de luchtdrukverdeling vrij vlak en is daarom 'makkelijker' voor de modellen.

Er wordt wel vooruitgang geboekt. Een jaar of vijf geleden wisten de seizoensmodellen maar in 2 van de 50 gevallen beter te scoren dan een simpele gok met een dobbelsteen. Dat is inmiddels 5 van de 50 geworden, dus tweeënhalf maal beter. Maar nog steeds gaat het mis in 45 van de 50 gevallen, dus 90%.

De slotsom is: we kunnen nog steeds niet zeggen of het een koude winter gaat worden. Als we al iets kunnen zeggen, in een enkel geval (en dat weten we nooit vooraf), dan is het of het neigt naar koud of zacht. Maar dus niet of er veel sneeuw gaat vallen, of dat er een Elfstedentocht komt. Dat is simpelweg onmogelijk.

Verhaal horrorwinter van bekende sensatiezoekende Britse 'meteoroloog'
Nu is de vraag: waar komt het sensatiebericht over een horrorwinter dan vandaan? Toegegeven, de Daily Mail noemt netjes een bron: Vantage Weather Services. Een simpele zoekopdracht leidt tot de website van dit 'bedrijf', dat "eigendom is en uitsluitend gerund wordt door Jonathan Powell". Er is dus geen sprake van 'Britse meteorologen' (meervoud), maar één Britse meteoroloog of iemand die zich meteoroloog noemt.

Maar wie is Jonathan Powell? Wat heeft hij eerder gedaan? De zoektocht gaat verder en daarbij kom ik al snel bij eerdere berichten uit december 2011 en januari 2012 van (toen ook al) een aanstaande horrorwinter. Deze berichten, opgepikt door (eveneens toen ook al) de Daily Mail, blijken afkomstig van een bedrijfje genaamd 'Positive Weather Solutions' (PWS). De Britse verslaggever George Monbiot van de krant The Guardian ging destijds op onderzoek uit. Hij kwam erachter wie de eigenaar van PWS was: Jonathan Powell. Aha.

Het verhaal wordt nog veel opmerkelijker. Volgens Powell had PWS meerdere meteorologen in dienst, die hij ook met een foto op de site liet zien. De verslaggever Monbiot was wel geïnteresseerd in hun geloofsbrieven en vroeg om hun e-mailadressen of hun telefoonnummers. Die kon Powell niet geven, omdat hij ze 'niet gelijk paraat had'.

De argwaan dat hier iets niet klopte, werd uiteindelijk bevestigd toen werd ontdekt dat de dames en heren die bij PWS 'meteoroloog' zouden zijn, helemaal niet bestonden.
De foto's die PWS had gebruikt op de site, bleken afkomstig van stockbureaus. Dat zijn bedrijven die foto's verkopen aan bedrijven en instanties voor gebruik in PR-materiaal. De bijbehorende namen zijn verzonnen.

Na een e-mailwisseling van de journalist met Powell, werden de aantijgingen weggewuifd en deelde hij mee dat het 'economische klimaat tegenzit' en zijn zaak 'na zes jaar met pijn in het hart' moet opdoeken. We horen ruim een jaar lang daarna ook niets meer van hem. Tot oktober dit jaar.

Nu is er dus weer een sensatiebericht over een naderende horrorwinter. De Daily Mail brengt het prominent. Het bericht is afkomstig van een bedrijfje dat Vantage Weather Services (VWS) heet. Van Jonathan Powell, die eerder al PWS runde, maar dat 'door het economisch klimaat' ten onder ging. Blijkbaar gaat het nu ineens een stuk beter met dat klimaat. Het is een man die zichzelf meteoroloog noemt, maar bij ons weten nog nooit een normale weersverwachting heeft gepubliceerd.

(...)


Terug naar “Winter 2013-2014”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast