De Windhoos in Wijk bij Duurstede van 3 november 2013

Voor onderwerpen over de winter van 2013/14, met informatie en discussie over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

De Windhoos in Wijk bij Duurstede van 3 november 2013

Berichtdoor Martijn » Ma 4 Nov 2013, 23:57

Bron: http://www.knmi.nl/cms/content/116401/w ... _duurstede

Windhoos in Wijk bij Duurstede

4 november 2013 - De windhoos die zondagmiddag 3 november voor grote ravage in Wijk bij Duurstede heeft gezorgd, ontstond in een actieve buienlijn die urenlang over het midden van het land trok. Deze buien gingen gepaard met hagel en onweer.

Afbeelding
Beeld van neerslagradar in De Bilt (kruisje): reflectiviteit op 15.10 uur waarbij in de cirkel een haakvorm is te zien. Hierbinnen bevindt zich de tornado. Bron: KNMI

Boven Zuid-Holland ontwikkelde zich rond 14.00 uur in de buienlijn een zogenaamde supercel. Dit type buien heeft een eigen circulatie met afwijkende windsnelheden en windrichtingen in de boven- en onderlaag. Hierdoor kan zich een windhoos ofwel tornado vormen.

Rond 15.00 uur ontstond een dergelijke wervelwind in de buurt van Everdingen die als een trechtervormige slurf onder de onweerswolken zichtbaar was. De windhoos trok met de buien mee en veroorzaakte kort daarna schade in Wijk bij Duurstede. In zo’n twee minuten tijd trok de tornado over een smalle strook van ongeveer 2 kilometer lang en 60 meter breed.

Later in de middag is er ook in de omgeving van Arnhem een tornado gezien. Deze wervelwind deed zich voor onder een bui die ontstond kort achter de eerste supercel.

Door de sneldraaiende wind en grote luchtdrukverschillen laat een wervelwind een spoor van vernielingen achter. De grootte van de schade ligt voornamelijk aan de plek waar de windhoos overheen is getrokken. Zo zal een wervelwind in een stedelijke omgeving meer schade aanrichten dan in een landelijk gebied.

Wervelwinden of tornado’s duren zeer kort en komen ieder jaar in Nederland wel eens voor. Jaarlijks zo’n een tot drie keer. Deze plotseling optredende weerfenomenen zijn zeer lokaal en daardoor vrijwel niet te voorspellen.

Eerste uitgave: 04-11-13

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: De Windhoos in Wijk bij Duurstede van 3 november 2013

Berichtdoor Martijn » Di 5 Nov 2013, 14:33

Meer info over de windhozen/tornado's van 3 november 2013:

Windhoos trekt verwoestend spoor door Wijk bij Duurstede: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1089259 ... stede.html
Wijk bij Duurstede getroffen door windhoos: http://www.gelderlander.nl/algemeen/bin ... -1.4079896
Windhoos was wel degelijk tornado: http://nieuws.weeronline.nl/windhoos-wa ... k-tornado/
Tornado's trekken door Nederland: http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/w ... rland.html
Tornado zorgt voor schade: http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws ... chade/1837

Er is discussie gaande op weersites of de windhozen ook tornado's genoemd mogen worden. Volgens het artikel van weeronline mag i.i.g. die van Wijk bij Duurstede wel zo genoemd worden.


Terug naar “Winter 2013-2014”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast