De zware storm van vijf december 2013

Voor onderwerpen over de winter van 2013/14, met informatie en discussie over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

De zware storm van vijf december 2013

Berichtdoor Martijn » Vr 6 Dec 2013, 19:58

Bron: http://www.knmi.nl/cms/content/117153/d ... f_december

De zware storm van vijf december

6 december 2013 - De storm die op 5 en 6 december de landen rond de Noordzee trof hield lang aan en ging in het noorden van ons land en het westelijke kustgebied vergezeld van zeer zware windstoten.

Afbeelding
In 24 uur (van 04/12 - 05/12) diepte de depressie met 41 hPa uit. Het criterium voor rapid cyclogenesis (snelle depressievorming) is 24 hPa per 24 uur is. Daar voldeed deze depressie dus ruimschoots aan (Bron: KNMI)

Het KNMI schaalde de waarschuwingscode oranje (extreem weer) voor een deel van het land op tot code rood (weeralarm) voor zeer zware windstoten. De zwaarste windstoten deden zich in een groot deel van het land vooral voor tijdens de passage in de middag en het begin van de avond van een bijzonder actieve buienlijn. De buien gingen op veel plaatsen vergezeld van voor de tijd van het jaar ongewoon intensief onweer en hagel. Later in de avond waren de windstoten het zwaarst tijdens buien in het noordoosten van het land.

Het weerstation op Stavoren registreerde een windstoot van 137 km/uur, Vlieland noteerde 130 km/uur. Daar werd een uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 90 km/uur (25 m/sec, windkracht 10), waarmee deze noordwesterstorm als zware storm wordt geclassificeerd. Sinds het begin van deze metingen in 1910 heeft in ons land zestig keer een storm gewoed van windkracht 10 of meer.

Afbeelding
Neerslagverwachting voor 5 december 2013 (17 uur) toen het front met de buienlijn over De Bilt trok. Het KNMI Harmoniemodel toonde de ontwikkeling en het verloop van de buienlijn al anderhalve dag tevoren (Bron: KNMI)

De langdurige noordwesterstorm met een langgerekt windveld in combinatie met springtij leidde tot een stormvloed met zeer hoge waterstanden. Sterke noordwesterstormen, die lang duren, hebben duidelijk effect op de waterstanden.

De storm van afgelopen vijf december was de tweede in korte tijd. Ook op maandag 28 oktober werd ons land getroffen door een zware storm die schade en overlast veroorzaakte. Het optreden van twee flinke stormen in een kort tijdbestek komt vaker voor en berust op toeval. De jaarlijkse variaties in de frequentie en de activiteit van stormen zijn groot. Er zijn geen aanwijzingen voor een toename van het aantal stormen in ons land.

De stormdepressie, die op 5 december over de noordelijke Noordzee trok, ontwikkelde zich in een rap tempo. In de kern van de depressie daalde de luchtdruk met maximaal 10 tot 12 hPa per zes uur.

Afbeelding
De scherpe buienlijn bij de stormdepressie van 5 december strekte zich over een groot gebied uit (Bron: KNMI)

Zo’n snelle vorming van een stormdepressie (rapid cyclogenisis) komt vaker voor, maar dat zo'n sterk uitdiepende depressie zo dicht in de buurt van ons land komt is bijzonder.

De depressie trok als een randstoring ten zuiden van Groenland langs en er volgde uitdiepend een route te zuiden van IJsland en vlak ten noorden van Schotland naar het zuiden van Noorwegen en Zweden.

Een iets zuidelijker koers zou in ons land tot nog meer wind hebben geleid maar de weermodellen hadden de juiste koers berekend.

Factsheet storm 5 december

Eerste uitgave: 06-12-13


Zie ook: http://www.knmi.nl/cms/content/27187/stormvloed

Stormvloed

5 december 2013 - Een stormvloed is een sterke verhoging van de zeespiegel langs de kust door de wind. Zo'n extra verhoging boven het astronomisch getij, opzet genoemd, hangt af van windrichting en windkracht over de hele Noordzee. Een trechtervormige kustlijn kan de opzet nog verder verhogen en dat geldt ook voor een diepe zee en in mindere mate voor lage luchtdruk.

Het astronomisch getij wordt bepaald door maan en zon. De maan, die het dichtst bij de aarde staat, oefent de grootste aantrekkingskracht uit op het water. Als zon en maan met de aarde op één lijn staan is de aantrekkingskracht maximaal en spreekt men van springtij.

Tijdens springtij bereikt het water zijn hoogste stand. Komt er dan een storm overheen dan komt het water nog hoger. Gemiddeld eens in de twee jaar hebben we een lage stormvloed, die de dijken gemakkelijk aankunnen. Gevaarlijker, maar ook zeldzamer zijn middelbare (eens in de tien tot honderd jaar) en hoge stormvloeden (eens in de honderd tot duizend jaar).

(...)

Terug naar “Winter 2013-2014”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast