KNMI: Zachte winter door diepe depressies

Voor onderwerpen over de winter van 2013/14, met informatie en discussie over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

KNMI: Zachte winter door diepe depressies

Berichtdoor Martijn » Vr 21 Feb 2014, 22:23

Bron: http://www.knmi.nl/cms/content/118066/z ... depressies

Zachte winter door diepe depressies

7 februari 2014 - Het uitermate wisselvallige, zeer zachte en natte weer, dat nu al de hele winter aanhoudt wordt veroorzaakt door een hardnekkig luchtdrukpatroon. Voortdurend trekken diepe depressies over de Atlantische Oceaan naar de Britse Eilanden.

Afbeelding
Herhalingstijd in jaren van de laagste luchtdruk. Zo'n gemiddeld lage luchtdruk bij Schotland komt minder dan eens in de honderd jaar voor (Bron: KNMI)

Opvallend is de zeer lage luchtdruk in de kern van de depressies die het zeegebied ten noordwesten van Schotland aandoen. Zo’n hardnekkig drukpatroon komt weinig voor. Uit een statistische analyse door het KNMI blijkt dat zo’n laag dagelijks gemiddelde van de luchtdruk deze winter in dat gebied minder dan eens in de honderd jaar voorkomt.

De depressies veroorzaken veel regen en wind in het westen en zuiden van Europa. Vooral Ierland, Engeland en Frankrijk hebben te maken met wateroverlast. In grote delen van Engeland was januari nog nooit zo nat. De kustgebieden ondervinden bovendien hinder van hoge golven.
Ook in ons land regeert deze winter de zachte zuidwester. Op sommige plaatsen in Zeeland heeft het de hele winter nog op geen enkele dag gevroren. Sneeuw is tot nu toe alleen in het noordoosten waargenomen. Door het aanhoudend zachte weer ligt de winter op koers om bij de zachtste in drie eeuwen te eindigen.

Eerste uitgave: 07-02-14

Terug naar “Winter 2013-2014”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot] en 1 gast