Vandaag eerste dag van astronomische winter 2015

Voor onderwerpen over de winter van 2014/15, met informatie en discussie over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Vandaag eerste dag van astronomische winter 2015

Berichtdoor Martijn » Ma 22 Dec 2014, 21:06

Vandaag winterwende

Afgelopen nacht om 0:03 uur begon de astronomische winter 2015, waarbij de zon het meest zuidelijk kwam, namelijk recht boven de Steenbokskeerkring. Dat betekent dat de afgelopen nacht de langste nacht was en gisteren en vandaag de kortste dagen. Vanaf vandaag zullen de nachten weer korter worden, maar de eerste weken verandert dat nog maar langzaam. Vandaar dat deze zonnewende ook wel solstitium wordt genoemd, wat Latijns is voor zonnestilstand.

Op 21 juni 2015 is de zomerwende en dan begint de astronomische zomer en is er de langste dag en kortste nacht. De zon staat dan het meest noordelijk, namelijk recht boven de de Kreeftskeerkring. Op 20 maart 2015, als de astronomische lente begint, en op 23 september 2015, als de astronomische herfst begint, gaat de verandering van dag- en nachtlengte het snelst. De zon staat dan precies boven de evenaar, halverwege tussen beide keerkringen. Dag en nacht duurt dan even lang.

Bron: http://www.knmi.nl/cms/content/21674/wi ... p_kalender

Winter

17 december 2014 - De astronomische winter van 2014/2015 begint op maandag 22 december om 00.03 uur. Meestal begint de winter op de 21e december maar soms is 20 of 22 december de begindatum.

De zon staat op de eerste dag van de winter loodrecht boven de Steenbokskeerkring. De verschillen in tijdstippen en soms ook data zijn het gevolg van het feit dat het tropisch jaar (het jaar waarop de kalender is gebaseerd) geen geheel aantal dagen telt en van het invoeren van de schrikkeldag. De zon staat bij het begin van de winter het laagst boven de horizon, komt die dag in Midden-Nederland om ongeveer kwart voor negen op en gaat om half vijf onder. Deze dag is de kortste van het jaar, maar dat betekent niet dat de zon dan het laatst opkomt en het vroegst ondergaat.

Al vanaf 13 december gaat de zon later onder en pas op 30 december blijft het 's ochtends het langst donker.
Dat komt onder andere doordat de aardbaan rond de zon niet cirkelvormig is, waardoor de zon in de winter schijnbaar iets sneller beweegt dan in de zomer. Het gevolg is dat de zon nu dagelijks iets later door het zuiden gaat. Ook is de daglengte (het verschil in tijdstip van opkomst en ondergang ondergang van de zon) afhankelijk van de geografische breedte. Zo heeft Zuid-Frankrijk al op 9 december de vroegste zonsondergang en de meest late zonsopkomst op 3 januari.

(...)


De lange nachten en korte dagen, waarbij de zonnehoogte en insolatie (hoeveelheid zonnestraling) beperkt zijn, zijn belangrijke factoren voor winterweer. Het is de ideale periode voor winterweer, omdat de invloed van de zonnestraling beperkt is, terwijl er op heldere dagen lange nachten zijn waarop het sterk kan afkoelen.

Terug naar “Winter 2014/15”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast