Vannacht was er voor het eerst dit najaar vorst aan de grond (op 10 hoogte), ook wel nachtvorst genoemd. Bij weerstation Twenthe werd om 7:10-7:20 uur nét vorst gehaald met -0,1 graden Celsius. Op normale meethoogte (1,5 m hoogte) werd het met 2,9 graden het koudst in Twenthe en Eelde. De laatste dag met vorst aan de grond was 10 juli 2015.
NB: vorig jaar was de eerste vorst aan de grond pas op 5 november 2014!
Minimumtemperaturen nacht/ochtend 27 september 2015
Minimumtemperaturen aan de grond nacht/ochtend 27 september 2015
Eerste vorst aan de grond van winter 2015/16 op 27 september
Re: Eerste vorst aan de grond van winter 2015/16 op 27 september
wel opvallende de kleine verschillen tussen minimumtemperatuur en de temperatuur op 10 cm de laatste dagen. Zo werd het de nacht van vrijdag op zaterdag nog kouder (Deelen 2,2), maar was er geen grondvorst. Heeft dat te maken met de natte bodem? In juni/juli was er al grondvorst in Twente als de normale temperatuur ronde de 7/8 graden was.
Re: Eerste vorst aan de grond van winter 2015/16 op 27 september
Was er vorige week voor het eerst nipt grondvorst te Twenthe, de afgelopen nacht was er voor het eerst op grote schaal grondvorst. Het koudst werd het wederom te Twenthe met -3,3 graden aan de grond. Op normale meethoogte werd het het koudst in het Limburgse Ell met 1,0 graden. Dat is de laagste temperatuur in Nederland sinds 24 mei 2015 toen het -0,6 graden werd te Wijk aan Zee.
Re: Eerste vorst aan de grond van winter 2015/16 op 27 september
matje82 schreef:wel opvallende de kleine verschillen tussen minimumtemperatuur en de temperatuur op 10 cm de laatste dagen. Zo werd het de nacht van vrijdag op zaterdag nog kouder (Deelen 2,2), maar was er geen grondvorst. Heeft dat te maken met de natte bodem? In juni/juli was er al grondvorst in Twente als de normale temperatuur ronde de 7/8 graden was.
Inderdaad waren de verschillen in en rond juni groot, veel groter dan de afgelopen dagen. Op 6 juni 2015 was in Twenthe Tmin = 6,4 en aan de grond was het minimum -1,7 graden, een verschil van 8,1 graden. Dat is het grootste verschil dat ik zo snel kon vinden.
De vochtigheid van de bodem zou inderdaad een factor kunnen spelen. Het was dit jaar t/m juli erg droog, het zat zelfs bij de 5% droogste jaren. In augustus en september is het neerslagtekort door de vele regen weer gecompenseerd, al zijn er uiteraard wel landelijke verschillen. Onderstaande afbeeldingen laten dit zien.
Verder denk ik dat het gemiddelde verschil tussen de minima aan de grond en op 1,5 meter hoogte sowieso varieert gedurende het jaar. Ik denk dat dit verschil aan het eind van de zomer gemiddeld het kleinst is doordat de grondtemperatuur dan het hoogst is, waardoor de afkoeling van de lucht vooral vlak aan de grond minder sterk wordt.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast