Ontwikkeling sneeuwbedekking Eurazië in oktober 2015

Voor onderwerpen over de winter van 2015/16, met informatie en discussie over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Ontwikkeling sneeuwbedekking Eurazië in oktober 2015

Berichtdoor Martijn » Ma 5 Okt 2015, 18:19

Het is weer oktober, daarom is het interessant om de ontwikkeling van de sneeuwbedekking op Eurazië (Europa + Azië) weer te volgen. Want deze ontwikkeling heeft mogelijk invloed op de AO-index en zodoende ook op het winterweer in Nederland.


Kaart actuele sneeuwbedekking Eurazië:

Afbeelding
Deze kaart toont de actuele sneeuwbedekking op Eurazië. Bron: U.S. NIC.


Grafiek sneeuwbedekking Eurazië:

Afbeelding
Deze grafiek laat de afmeting van het sneeuwdek op Eurazië zien van winterseizoen 2015-2016 en van de afgelopen jaren sinds winter 2005-2006. Bron: NOAA / NESDIS / Center for Satellite Applications and Research (STAR)


Grafiek sneeuwbedekking Eurazië in en rond oktober:

Afbeelding
De ontwikkeling van de sneeuwbedekking (in 10^6 km^2) op Eurazië in de weken 37-47 van de jaren 1972-2014. De groene lijn is het gemiddelde van alle jaren. De blauwe lijn is het gemiddelde van de top 5 jaren waarna de winter AO (DJF) het laagste was. De rode lijn is het gemiddelde van de top 5 jaren waarna de winter AO het hoogste was. De zwarte lijn is van het jaar 2015.


Meer informatie:

Sneeuwdek, arctische oscillatie en overig actueel weer: http://www.wintergek.nl/actueel/
Grafieken sneeuwbedekking: http://www.star.nesdis.noaa.gov/smcd/em ... plots.html
Kaarten sneeuwbedekking: http://www.natice.noaa.gov/ims/
Kaarten anomalie sneeuwbedekking: http://climate.rutgers.edu/snowcover/


edit 20151006-0104: toegevoegd: Kaart actuele sneeuwbedekking Eurazië
Laatst gewijzigd door Martijn op Di 6 Okt 2015, 1:04, 1 keer totaal gewijzigd.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Ontwikkeling sneeuwbedekking Eurazië in oktober 2015

Berichtdoor Martijn » Ma 5 Okt 2015, 18:20

Verband sneeuwbedekking Eurazië en Arctische Oscillatie

Er lijkt een correlatie (verband) te zijn tussen de sneeuwbedekking op Eurazië (Europa + Azië) in oktober en de Arctische Oscillatie (AO) tijdens de daarop volgende wintermaanden december, januari en februari (DJF). Grofweg komt het er op neer dat als er relatief veel sneeuw op Eurazië in oktober ligt en er een relatief snelle toename van dat sneeuwdek is in oktober, dat er dan vaker een lagere AO-index is tijdens de wintermaanden. Bij een lagere AO-index is de kans op koud winterweer in Nederland ook groter, al is het nog geen garantie daarop.

Volgens recent onderzoek van Cohen en Jones (2011) zou de toename van de sneeuwbedekking in oktober een sterkere correlatie hebben dan de gemiddelde sneeuwbedekking in oktober. Ze noemen die toename in oktober de Snow Advance Index (SAI). De gemiddelde sneeuwbedekking noemt men de Snow Cover Extent (SCE). Bij de SAI-index wordt bovendien alleen gekeken naar de sneeuwbedekking ten zuiden van 60° noorderbreedte, want dat zou de grootste correlatie geven. Over hoe dit precies zit, is het laatste woord nog niet gezegd.

Grafiek wekelijkse sneeuwbedekking Eurazië in en rond oktober

In de grafiek met de sneeuwbedekking op Eurazië in en rond oktober (zie eerste bericht) wordt de wekelijkse sneeuwbedekking in de weken 37-47 van de jaren 1972-2014 getoond met het gemiddelde van alle jaren (groen), het gemiddelde van de 5 jaren waarna de AO-index in de winter het hoogst was (rood), en het gemiddelde van de 5 jaren waarna de AO-index in de winter het laagst was (blauw). Hiermee kan het verloop van het huidig jaar mee worden vergeleken (zwart).

Bij de blauwe lijn valt op dat deze t/m week 40 onder het gemiddelde loopt, maar dat deze in week 41 en 42 een enorme groeispurt laat zien. Daarna gaat de groei weer gestaag verder, maar blijft de sneeuwbedekking hoog. Misschien is het toeval, maar het is wel opvallend en een groot verschil met de rode lijn.

Het ideale scenario van de ontwikkeling van het sneeuwdek van Eurazië voor een lage AO-index in de winter lijkt te zijn:

  • t/m week 40 een bescheiden sneeuwdek op Eurazië
  • in week 41-42 een forse toename van het sneeuwdek (groeispurt)
  • t/m week 44 een goede doorontwikkeling van het sneeuwdek

Merk wel op dat hetzelfde weeknummer elk jaar een andere begin- en einddatum heeft. Zo kan week 40 beginnen op een datum van 27 september t/m 4 oktober (27 september is alleen mogelijk in een schrikkeljaar, dus dat komt minder vaak voor). Dit jaar begon week 40 op maandag 28 september, wat dus een vroege datum is. Dit is iets om rekening mee te houden.


Gebruikte bronnen voor de grafiek:

Wekelijkse sneeuwbedekking: http://climate.rutgers.edu/snowcover/ta ... &ui_sort=0
Maandelijkse AO-index: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/p ... x/ao.shtml


edit 20151006-1415: inhoud toegevoegd aan gereserveerde bericht.


Terug naar “Winter 2015/16”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast