Winterverwachting 2020 voor Nederland

Voor onderwerpen over de winter van 2019/20, met informatie en discussie over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Winterverwachting 2020 voor Nederland

Berichtdoor Martijn » Za 21 Dec 2019, 13:46

Verzameling van winterverwachtingen voor de winter van 2019/20 in Nederland

Dit topic is voor het verzamelen van verwachtingen voor het winterweer in de winter van 2019/20 op het noordelijk halfrond, specifiek voor het verwachte winterweer in Nederland en Europa, maar ook voor gebieden buiten Europa.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2020 voor Nederland

Berichtdoor Martijn » Ma 23 Dec 2019, 22:27

Winterverwachting van Roy Molenaar op alpenweerman.nl

18 oktober 2019

In deze winterverwachting worden de volgende onderwerpen gesproken: de stratosfeer en plotselinge Stratosferische Opwarming (Sudden Stratospheric Warming, SSW), afwijkingen in zeewatertemperaturen, de staat van het noordpoolijs, het sneeuwdek boven Siberië en NAO en AO, de seizoensverwachtingen van weermodellen voor het winterseizoen, en zonnevlekken. Voor winter 2019/20 wordt een zachte tot zeer zachte winter verwacht.

Bron: https://www.alpenweerman.nl/winterverwa ... ge-winter/

Winterverwachting 2019-2020: eindelijk weer een strenge winter?

Door Roy Molenaar - 18 oktober 2019

De koudste winter in 30 jaar! Dat kopte een aantal krantenkoppen al eerder deze herfst. Het is niet voor het eerst, dit doen ze al jaren. Ooit zullen ze het goed hebben, maar de afgelopen winters was dat in ieder geval niet zo. Komt die Russische beer uit het oosten dit jaar echt? Of wordt het een extreem zachte winter zoals we deze nog niet eerder zagen? Wat is de zin en onzin van een seizoensverwachting? En wat kunnen we komende winter verwachten?

In deze winterverwachting 2019-2020 kijken we naar veel verschillende signalen die relevant kunnen zijn voor de komende winter. Als eerste kijken we naar de zin en onzin van seizoensverwachtingen in het algemeen. Voordat we dan de diepte ingaan, kijken we nog even kort terug naar de afgelopen winter. Daarna nemen we een kijkje in de zogenaamde ‘bovenkamer’. Vervolgens komen afwijkingen in zeewatertemperaturen en de staat van het Noordpoolijs, en de gevolgen ervan op komende winter. Daarna kijken we nog naar de weermodellen voor het komende seizoen, en we sluiten natuurlijk af met een conclusie voor de verwachting voor komende winter.

(...)

Conclusie – Winterverwachting 2019-2020

De variatie in het weer is groot in de Alpen. Ook al warmt het klimaat op, de verschillen tussen de gebieden zijn groot en er zullen altijd periodes blijven met kou en sneeuw. Dat zagen we afgelopen winter ook. Er viel veel sneeuw in Oostenrijk, terwijl het warmer en lang droog bleef aan de zuidkant van de Alpen. De ene winter valt er veel sneeuw aan de ene kant en soms aan de andere kant. Zo is het voor de Italiaanse Alpen typisch dat een goede sneeuwdump ook voor een goede winter kan zorgen.

Een trend van zachtere winters lijkt niet te ontkennen en de seizoensverwachtingen laten deze winter een sterker signaal zien dan voorgaande jaren. We verwachten daarom een zachte tot zeer zachte winter gemiddeld genomen over de hele linie.

Belangrijke punten winterverwachting:

  • Grote kans op zachtere winter dan normaal
  • Iets grotere kans op SSW dan normaal deze winter
  • In najaar/vroege winter reële kans op meer neerslag dan normaal in zuidelijke Alpen
  • Warm zeewater tempert kans op extreem lage temperaturen bij noordelijke wind (ook mede door afname zee-ijs).

Koude periodes met veel sneeuw worden echter niet uitgesloten. We hebben in de afgelopen 10 jaar ook nog enkele koude winters gehad. Koude winters komen dus nog wel degelijk voor in Europa. Wel is de grilligheid van het weer toegenomen in de Alpen. Hierdoor wisselen warme en koude periodes elkaar meer af. Nog belangrijker dus goed op de hoogte te blijven van de meest actuele weerberichten. Tenslotte blijft Europa de moeilijkste plek voor seizoensverwachtingen.

(...)


Zie bron voor volledige tekst, afbeeldingen en linken.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2020 voor Nederland

Berichtdoor Martijn » Wo 25 Dec 2019, 11:50

Winterverwachting van Jaco van Wezel op weeronline.nl

23 oktober 2019

In deze winterverwachting wordt op basis van de seizoensmodellen voor winter 2019/20 een zachte en natte winter verwacht, met weinig vorst en daardoor weinig sneeuw en ijs.

Bron: https://nieuws.weeronline.nl/20-10-2019 ... rwachting/

Winterverwachting: zo koud wordt deze winter

23 oktober 2019, 16:51

Nog ruim een maand en dan begint de meteorologische winter. Bij de winter denk je al snel aan sneeuw- en ijspret, maar de Nederlandse winters verlopen meestal zacht en nat. Ook dit jaar is de kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter groot. Met overheersende zuidwestenwinden zal het op de meeste dagen zachter zijn dan normaal. Lees hier onze winterverwachting voor de winter van 2019-2020.

Voor zowel december, januari als februari zijn de computermodellen unaniem: de kans op zachter weer dan normaal is groot. Meestal waait de wind uit het zuidwesten en daarmee wordt zachte oceaanlucht aangevoerd. Daardoor is de kans op vorst en sneeuw kleiner dan gebruikelijk en zal de temperatuur regelmatig oplopen tot in de dubbele cijfers.

Gemiddeld wordt door de seizoensmodellen een winter verwacht die zo’n anderhalve graad warmer verloopt dan de normaal van 3,4 graden. Overdag is het in een normale winter gemiddeld 6 graden en ’s nachts ligt de temperatuur dicht bij het vriespunt. Deze winter ligt de temperatuur in veel nachten ruim boven nul en is het overdag vaak zacht tot zeer zacht.

Minder vorst, ijs en sneeuw dan normaal

Een normale winter telt 38 dagen met vorst in de nachten en zeven ijsdagen waarop het ook overdag blijft vriezen. Dit jaar valt dit aantal beduidend lager uit. Daarmee neemt de kans op schaatsijs af en is de kans op een Elfstedentocht nog kleiner dan gemiddeld. Door het opwarmende klimaat is de kans op de Tocht der Tochten afgenomen van twintig procent aan het begin van de vorige eeuw naar acht procent nu. Voor komende winter is de kans kleiner dan vijf procent.

Betekent dit dan dat we helemaal geen winterweer krijgen? Nee, zeker niet. Ook in een zachte winter komt vaak een aantal heldere en windstille nachten voor met vorst. Bovendien waait de wind nooit een hele winter uit één en dezelfde richting. Er mag dus nog gehoopt worden op korte perioden met koude oosten- tot noordenwinden, waardoor het wel tot sneeuw- of schaatspret kan komen. Maar een ouderwetse Hollandse winter met veel sneeuw en kou zit er volgens de seizoensmodellen absoluut niet in.

(...)


Zie bron voor volledige tekst en afbeeldingen.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2020 voor Nederland

Berichtdoor Martijn » Zo 29 Dec 2019, 21:36

Winterverwachting van Piet Paulusma op pietsweer.nl

25 oktober 2019

Voorlopige wintervoorspelling van Piet Paulusma, die een koude winter 2020 verwacht met perioden met winterweer en met schaatskansen.

Bron: https://www.pietsweer.nl/piets-blog/201 ... schaatsen/

Voorlopige wintervoorspelling 2019-2020 Winter: koud en op schaatsen

25 oktober | 08:17 uur - Laatste update 25 oktober | 08:23 uur

Ik ga er van uit dat de komende winter 2019-2020 als koud de boeken in zal gaan. De winter kan wel eens vroeg beginnen. In november kan het al koud worden met het eerste winterweer. De wintermaanden december, januari en februari zullen soms rommelig verlopen, kwakkelend. Aan de andere kant komt het tot een of twee lange(re) perioden met winterweer. We komen dan ook voor een of twee langere of kortere perioden op schaatsen.

Algemeen: het wordt een winter met geregeld veel overlast door sneeuw, soms ijzel en door af en toe stormachtig/herfstachtig weer.

Op 30 november of 1 december kom ik met mijn definitieve voorspelling.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2020 voor Nederland

Berichtdoor Martijn » Zo 29 Dec 2019, 22:10

Voorlopige winterverwachting van Reinout van den Born op weer.nl (MeteoGroup)

13 november 2019

In deze voorlopige winterverwachting voor winter 2019/20 wordt een zachte winter verwacht. Het volgende wordt besproken: zonnevlekkenminimum, Quasi-Biennial Oscillation (QBO), lange termijn verwachtingen van weermodellen, zeewatertemperaturen van oceanen en zeeën, NAO-index en El Niño.

Bron: http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-1 ... te-winter/

Winterverwachting: opnieuw een zachte winter
13-11-2019 door Reinout van den Born

Maar de onzekerheid is groot. En er zitten verschillende addertjes onder het gras.

De winter van 2020 werpt zijn eerste schaduwen vooruit en volgens de vroegste contouren van onze winterverwachting, die pas in de tweede helft van november zijn definitieve vorm krijgt, moeten we opnieuw met een zachte winter rekening houden.

Vooral voor december en delen van januari verwachten de deskundigen van World Climate Service, het bureau waarmee MeteoGroup bij het opstellen van verwachtingen voor de lange termijn samenwerkt, een relatief noordelijk gelegen westcirculatie, met de belangrijkste effecten ervan op de lijn Verenigd Koninkrijk- Scandinavië. Daar staat een actieve depressiebaan ingetekend met vaak veel regen en wind en ook de grootste temperatuurafwijkingen naar boven. Nederland komt min of meer aan de zuidrand van deze depressiebaan terecht.

Spanje en Portugal droog
Daar waar het noorden van Europa nat lijkt te worden, geldt voor het zuiden van Europa eerder het tegenovergestelde en dan met name voor Spanje en Portugal. In die omgeving wordt verregaande invloed van hogedrukgebieden verwacht. Met drogere condities dan normaal, maar ook relatief lage temperaturen. Nederland wordt aan de noordrand van dit hogedrukgebied ingetekend.

Tweede winterhelft onzekerder
Vanaf de tweede helft van januari wordt het beeld dan duidelijk onzekerder. Zo neemt de kans toe dat het hogedrukgebied boven Zuidwest-Europa zich noordwaarts uitbreidt en met zijn as ten westen van de Britse eilanden terechtkomt. Dat zou een omslag naar een veel koudere noordwestelijke stroming kunnen opleveren. Met dan vooral in de zuidelijke helft van Europa een scherpe temperatuurdaling. Ook zou het oosten van Europa met meerdere koude uitbraken te maken kunnen krijgen, gericht op de Balkan. Dit is iets wat we in de winter vaker zien.

Scandinavië toch koud?
Het zuiden van Scandinavië zou in plaats van met het verwachte zachte weer ook met koude omstandigheden te maken kunnen krijgen, als de invloed van het naderende zonnevlekkenminimum op de drukverdeling in de komende winter groter is dan nu wordt aangenomen (een kans van 20 procent). Ook een versnelde overgang van de QBO (een straalstroom hoog in de stratosfeer boven de evenaar) naar zijn oostelijke fase kan het zuiden van Scandinavië in de loop van de winter in de kou brengen (kans 15 procent). Er zijn dus ook tegenstrijdige signalen in het spel.

Weermodellen: zachte winter
Opvallend is dat de drie grote globale weermodellen (ECMWF, GFS en UKMO) op dit moment eensgezind voor de hierboven beschreven zachte winter kiezen. WCS schrijft in zijn verwachting dat een dergelijk grote eensgezindheid niet eerder is voorgekomen. Tegelijkertijd kun je, vanwege de uiterst beperkte statistische betrouwbaarheid van deze computerverwachtingen op de lange termijn, zeker niet op deze berekeningen blindvaren. Er komt veel meer bij kijken.

Andere invloeden
Zoals we in ons verhaal van gisteren al schreven, zijn andere factoren die mogelijk een grote invloed op de uiteindelijk afloop zullen hebben terug te vinden op het noordelijke deel van de Stille Oceaan (waar het zeewater op dit moment extreem warm is), de Noordelijke IJszee (die op dit moment met een recordlage ijsbedekking te kampen heeft), de Indische Oceaan (waar er een extreme tegenstelling is tussen de zeewatertemperaturen in het noorden en verder naar het zuiden) en in het zeegebied langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië (waar de condities de komende paar maanden nog steeds tegen een El Niño lijken aan te hangen).

NAO-index
De belangrijkste indicator van de uiteindelijke afloop in onze omgeving zal de NAO-index zijn, de index die de maat is voor de drukverdeling op ons deel van het Noordelijk Halfrond. Is die index positief, zoals voor de komende maanden nu wordt verwacht, dan krijgen we in Europa met een sterke westcirculatie te maken, gedreven door lagedrukgebieden in de buurt van IJsland en hogedrukgebieden in de buurt van de Azoren en boven Zuidwest-Europa. Is de NAO-index negatief, dan is de drukverdeling omgekeerd en maakt winterweer in onze omgeving veel meer kans.

Omslag komt maar niet
Zoals in oktober ook al aangegeven, is er met die NAO-index dit jaar iets bijzonders aan de hand. Ondanks dat al meerdere keren (op basis van bewijs dat steeds overweldigend werd genoemd) voor langere tijd (zowel in de zomer als in de herfst) een positieve fase werd verwacht, is de NAO-index in werkelijkheid sinds de tweede helft van april overwegend negatief geweest. En ook voor de komende weken wordt een aanhouden van deze negatieve fase verwacht.

Grote onzekerheid
Zolang de NAO-index de komende weken niet sterk positief wordt (en dat voor langere tijd), zal deze winterverwachting dus een grote onzekerheid in zich houden. Vooral omdat niet echt duidelijk is welke factor er op dit moment de oorzaak van is dat de NAO-index overwegend negatief blijft, ook al is er zo ontzettend veel dat op een omslag naar een langdurige positieve fase wijst. Als invloeden die tegenwerken, kunnen we wel een paar gegadigden noemen. De geringe ijsbedekking van bij voorbeeld de Karazee is er zo één, maar ook de verandering van de QBO zoals die tot nu toe daadwerkelijk al zijn beslag heeft gekregen (ook al verloopt de omslag traag en is hij nog niet klaar).

El Niño
De meest interessante onzekere is echter het gedrag van de bijna El Niño in het zeegebied tussen Peru en Indonesië. Officieel wordt in dat gebied nu van een neutrale situatie gesproken, maar het zit tegen een zwakke El Niño aan. Daarbij is eerder dit jaar, toen er nog van zo’n zwakke El Niño sprake was, al gebleken dat de aardatmosfeer op de een of andere manier erg gevoelig voor die El Niño was, Want ook al was ie zwak, de manier waarop de gevolgen ervan zich her en daar op aarde uitten deed vermoeden dat er juist van een heel sterke El Niño sprake was. In die zin kunnen de bijna neutrale omstandigheden van nu, ook de komende maanden nog sterker doorwerken dan nu gedacht. Ook dat zou kunnen bijdragen aan een langer durende negatieve fase van de NAO.

November update
In die zin is het dus nog allerminst zeker dat we ook echt een zachte winter gaan krijgen, de komende maanden. WCS geeft dat ook bij zijn inschatting van de betrouwbaarheid van de verwachting aan. Voor de eerste winterhelft is de betrouwbaarheid gering tot gemiddeld, voor de tweede helft van de verwachting wordt hoe dan ook van een lage betrouwbaarheid uitgegaan. In de tweede helft van november zullen we op dit alles terugkomen en volgt de definitieve winterverwachting.

Bronnen: WCS, MeteoGroup.


Zie bron voor afbeeldingen en een video.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2020 voor Nederland

Berichtdoor Martijn » Ma 30 Dec 2019, 20:11

Definitieve winterverwachting van ronsweer.nl

16 november 2019

In deze winterverwachting voor winter 2019/20 wordt een normale winter verwacht met zowel zachte en vooral in de 2de helft van de winter ook koude perioden. Het volgende wordt besproken: de straalstroom, de QBO (Quasi Biennial Oscillation), Snow Advance index (SAI), Zeewater oppervlakte temperaturen/El Niño/Southern Oscillation, Solar Flux/ zonneactiviteit, Madden Julian Oscillation (MJO), Singulariteiten en eerdere luchtdrukverdelingen, Stratosfeer, Poolwervel, en verwachting van weercomputers.

Bron: https://www.ronsweer.nl/winterverwachting

Definitieve winterverwachting Ronsweer: een iets te zachte tot normale winter met vooral de 2de helft van de winter meer kans op koude perioden.

Op dit moment hebben we zeer krachtige Stratosferische Poolwervel (SPV; stroming op Noordpool tussen 10 en 30km hoogte). Deze SPV heeft op dit moment (half november) geen koppeling met ons weer op leefniveau (de troposferische poolwervel (TPV) maar er wordt verwacht dat dit begin december wel zal gebeuren. Gevolg een westcirculatie en waarschijnlijk een zachte december. Er zijn echter aanwijzingen dat deze SPV begin december te maken krijgt met een snelle opwarming van onderaf een zogenaamde SSW Sudden Stratosferic Warming. Dit maakt de poolwervel kwetsbaar en als alle luchtdrukgebieden goed vallen mogelijk kouder weer in de 2de helft van de winter, afhankelijk van de snelheid en vormgeving van de SSW nog iets eerder. Onder factor 7 meer uitleg hierover en de definitieve winterverwachting/conclusie.

Kracht en positie straalstroom/luchtdrukgebieden bepalen ons winterweer.

Zoals bekend heeft Nederland een gematigd zeeklimaat. Het Nederlandse klimaat wordt voor een groot gedeelte beïnvloed door de Noordzee. Verder is een zuidwestenwind de overheersende windrichting die bij dit klimaat horen. Een klassieke luchtdrukverdeling geeft dan een lagedrukgebied bij IJsland en een hogedukgebied boven de Azoren. Daartussen staat de welbekende west- of zuidwestenwind. Bij deze luchtdrukverdeling hoort een positieve NAO-index. Hoe positiever hoe krachtiger de westcirculatie. Willen we winterweer dan zal dit patroon omgekeerd moeten worden. Dus hogeduk bij IJsland Groenland en/of Scandinavië en lagedruk bij de Azoren (negatieve NAO-AO index). Dit geeft vaak noord-noordoostenwind en koud winterweer.

De kunst van de winterverwachting is om te bepalen hoe de luchtdrukverdeling er de komende maanden gaat uitzien. Er zijn een aantal (minimaal 7) factoren die invloed hebben op de positie, kracht en ligging van de drukgebieden.

Factor 1 QBO.

De QBO (Quasi Biennial Oscillation) is een luchtstroming boven de evenaar in de stratosfeer (luchtlaag tussen de 15 en de 50km hoog, cyclus duurt ongeveer twee jaar). De ene helft van de cyclus gaat de wind boven de evenaar van west naar oost (een positieve QBO), de andere helft is het omgekeerd. De QBO is oostelijk op 25 hPa en zal komende winter ook in de stratosfeer oostelijk worden. Een laag zonneminimum (zie factor 4) in combinatie met een oostelijke QBO verhoogt de kans van zogenaamde SSW's (Sudden Stratosferic Warming). Deze plotselinge opwarmingen van de stratosfeer rond de Noordpool resulteren vaak in een verplaatsing/ of splitsing van de poolwervel. Op 10 hPa ontstaat dan een hogedrukgebied die zich in een periode van 15 tot 40 dagen dagen naar beneden in de troposfeer doorwerkt (daar waar ons weer zich afspeelt). Afhankelijk van de positie van dit hogedrukgebied kan dit serieus winterweer tot gevolg hebben (zeker geen garantie).

Factor 2 Snow Advance Index (SAI)

Verder zien we op dit moment een goede ontwikkeling van de zogenaamde Snow Advance index (SAI, zie afbeelding helemaal onderaan deze pagina). Deze gaat over de snelheid van de ontwikkeling, toename, van het sneeuwoppervlak in Eurazië ten zuiden van de 60e noorderbreedte graad. Dit jaar hebben we met name boven Siberië en Canada een betere SAI opbouw gehad dan de laatste jaren. Volgens de theorie van Judah Cohen kan dit een negatieve AO (Arctic Oscillation/poolwervel, uitleg op pagina AO- NAO index) voor komende winter tot gevolg hebben. Zelf hecht ik veel meer waarde toe aan de QBO-index dan aan de SAI omdat de laatste jaren de SAI ook vrij vaak goed ontwikkelt was maar dit geen winterweer voor Nederland opleverde. Cohen legt in dit artikel uit waardoor zijn theorie niet helemaal uitkwam. Blijkbaar is de noordwest Siberische sneeuwbedekking toename van meer belang.

]Factor 3 Zeewater oppervlakte temperaturen/El Niño/Southern Oscillation

In het noordoosten van de Stille Oceaan (net onder Alaska) zien we een bel met warm zeewater. Deze bel was een aantal weken geleden nog warmer maar kan indien deze zo warm blijft een mogelijke injectie van onze straalstroom teweeg brengen. Gevolg een krachtige westcirculatie en een zachtere winter. De huidige temperaturen op de Atlantische Oceaan zijn vrij vast; Er wordt een gemiddelde (modoki) El Niño verwacht die waarschijnlijk geen invloed heeft op ons winterweer.

Factor 4 Solar Flux/ zonneactiviteit

Er bestaat een vermoeden dat een lage sunspot activiteit leidt tot koudere winters. De laatste jaren zitten we in een sterk dal qua zonnespot activiteit. Dit heeft nog niet geleid tot een koude winter. Een lage solar flux in combinatie met een oostelijke QBO maakt de kans op een koude winter groter.

]Factor 5 Madden Julian Oscillation (MJO)

Op dit moment bevindt de MJO zich in fase 5. De komende weken gaat deze vrij snel door naar 6-7-8 en vermoedelijk weer 1. Deze fases geven een iets verhoogde kans op noordelijke blokkades (hogedruk Groenland) en mogelijk kouder winterweer.

]Factor 6 Singulariteiten en eerdere luchtdrukverdelingen

Om de winterverwachting te bepalen wordt er vaak ook gekeken naar hoe het weer in het verleden was in de voorafgaande maanden aan de winter. Als we kijken naar de oktober luchtdrukverdeling van 1838 tot 2003 dan zien we in de decembermaand hogedruk ten westen van de Britse eilanden en lagedruk boven Scandinavië (normale wintermaand met zachte en koude perioden. Januari meer hogedruk boven Scandinavië dus dit zou een koude maand moeten opleveren en februari meer zonaal en wisselvallig met zacht winterweer. Bron: Gavs Wheather Vids.

Factor 7 Wat doet de stratosfeer? Opwarming boven Siberië eind november cruciaal!

De 7de en waarschijnlijk de belangrijkste factor is de Stratosfeer. De interactie tussen de diverse lagen van de atmosfeer is de laatste jaren een boeiend onderwerp voor veel meteorologen en wetenschappers. Meer en meer wordt bekend over de gevolgen van plotselinge opwarmingen van onderuit de atmosfeer naar boven en de gevolgen van luchtdrukverdelingen in de troposfeer met doorwerking naar de stratosfeer. De troposferische polar vortex (TPV) is op dit moment al erg zwak wat resulteert in een geblokkeerd stromingspatroon met veel hogedruk boven Groenland en Rusland. Maar zoals aan het begin van de winterverwachting geschreven komt de koppeling tussen SPV en TPV eind november tot stand en dit zal de reden zijn waarom alle weercomputers een overwegend zachte winter verwachten met vaak westenwind en regen.

Interessant genoeg wordt nu dus een opwarming van de stratosfeer verwacht voor eind november. Een gevolg KAN zijn afname van de zonale winden (negatieve AO). Als de SPV wordt verzwakt is de kans op noordelijke blokkades eind december/januari groter EN als de luchtdrukgebieden goed komen te liggen levert dit koud winterweer op met vorst en sneeuw. Veel mitsen en maren dus!.

Conclusie Ronsweer voor komende winter. Weercomputers gaan voor zachte winter maar zeker ook kans op koude perioden!

Concluderend zijn er voor de komende winter op basis van bovengenoemde 7 factoren aanwijzingen op koud winterweer echter 5 van de 6 grootste weercomputers verwachten juist een zachte winter met een positieve NAO. Alleen het Amerikaanse International Research Institute (IRI) verwacht een normale winter voor Nederland. Weercomputers kunnen echter niet de gevolgen van een SSW berekenen en dat maakt de verwachting voor komende winter zeer onzeker.

Bijna alle grote weercomputers laten een +NAO zien met een grote kans op een westcirculatie, zacht weer en regelmatig regen. Dit komt door de verwachte koppeling (zie afbeelding hieronder) tussen beide poolwervels SPV en TPV. Maar zoals hierboven beschreven staan ook een aantal factoren op groen voor een koude winter. HET grote verschil met vorige winter is de mogelijke vroege SSW die eind november wordt verwacht en de oostelijke QBO (was vorig jaar westelijk). Ronsweer verwacht daarom een normale winter met zowel zachte en vooral in de 2de helft van de winter ook koude perioden. Verder geen grote afwijkende neerslaghoeveelheden.

Verder moet nog worden gezegd dat de NAO al heel erg lang negatief tot neutraal is en dat de weercomputers deze herfst een positieve NAO verwachtten. De NAO wil echter naar niet positief worden, een goed teken als men van winterweer houdt. Alles overziend is de seizoensverwachting voor komende winter uitermate onzeker en is de betrouwbaarheid van de verwachting gering en minder als andere jaren.

Ronsweer 16 november 2019


Zie bron voor volledig artikel met links en afbeeldingen.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2020 voor Nederland

Berichtdoor Martijn » Ma 30 Dec 2019, 20:35

Update van de winterverwachting van Reinout van den Born op weer.nl (MeteoGroup)

19 november 2019

In deze winterverwachting voor winter 2019/20 wordt aangegeven dat de winterverwachting dit jaar erg onzeker is en dat het 2 kanten op kan (eerder zacht of koud, dan iets er tussenin). Het volgende wordt besproken: Verwachtingen van modellen, Teleconnecties, ENSO, SSW, QBO en zonnevlekken, Zeewater, ijs en sneeuw, NAO-index, zachte en koude kamp in de verwachting, luchtdrukverdeling, overeenkomsten met winter 2003.

Bron: http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-1 ... e-variant/

Winter 2020: wordt het de zachte of de koude variant?

19-11-2019 door Reinout van den Born

Daar is 'ie, de beloofde update van onze winterverwachting. Voor liefhebbers van kou, sneeuw en ijs gloort er inmiddels iets meer hoop.

Nog even en de winter van 2020 staat op de kalender. Volgens de vroegste contouren van onze winterverwachting, waarvan we alweer een tijdje geleden melding maakten, moesten we opnieuw met een zachte winter rekening houden. Maar inmiddels lijkt het allemaal een stuk onzekerder te zijn geworden.

Die zeer zachte, natte en windrijke variant is er nog steeds en heeft een slagingskans van ongeveer 30 procent. Er is nu ook een koude variant met eveneens een slagingskans van 30 procent. De winterverwachting zit min of meer tussen beide varianten in. Het zal geen verbazing wekken dat de betrouwbaarheid dit keer als relatief laag wordt ingeschat.

Om een seizoensverwachting te maken, kun je diverse technieken inzetten. Zo zijn er de computercentra die rekenen en met hun numerieke modellen tot verwachtingen komen. Eigenlijk al die modellen wijzen op dit moment (nog steeds) op hetzelfde. Het wordt een zachte winter, gedomineerd door lagedrukgebieden bij IJsland en op de route Oceaan-Schotland-Scandinavië. Met in onze omgeving een dominante zuidwestelijke stroming, vaak regen en wind en temperaturen die nauwelijks ruimte overlaten voor winterse uitbraken. Zeker in de eerste helft van de winter niet. Bij zo’n regime hoort een sterk positieve NAO-index, omdat de luchtdruk bij IJsland laag is en het Azorenhogedrukgebied niet alleen op zijn plek ligt, maar daarbij ook sterk is.

En dan heb je de andere technieken, zoals de analoge waarbij je het drukpatroon in de aanloop naar de winter vergelijkt met dat in andere jaren, waarin ongeveer hetzelfde gebeurde. Van die jaren kennen we de afloop en uit die afloop kunnen we voor dit jaar een verwachting destilleren.

Teleconnecties

We noemen verder de statistische technieken. Ook die kijken naar het verleden en laten zien hoe groot de kans is op een bepaald type winter, als zich in de aanloop naar de winter factoren voordoen waarvan we weten dat ze invloed op het weer hebben. Dit soort beïnvloeders van het weer noemen we teleconnecties. Sommige zijn al lang en breed geaccepteerd, andere leren we nu kennen.

ENSO

Een belangrijke teleconnectie is de ENSO, het mechanisme op het zuidelijk halfrond dat bepaalt of er in het zeegebied tussen Peru aan de ene kant en Indonesië aan de andere kan van de Grote Oceaan een El Niño (een strook met warmer dan normaal zeewater) of een La Niña (een strook met kouder dan normaal zeewater) is. Dit is een teleconnectie waarvan we weten dat hij grote invloed op het wereldwijde weer heeft. Steeds op een heel specifieke manier.

SSW, QBO en zonnevlekken

Andere teleconnecties zijn in het winterhalfjaar de plotselinge en snelle opwarmingen van de stratosfeer boven de Noordpool (de SSW’s), waarover de laatste jaren steeds meer bekend is geworden; een straalstroom hoog in de stratosfeer boven de evenaar (de QBO) die elke 27 maanden een westelijke en een oostelijke fase heeft; en de zon, die met zijn zonnevlekkenactiviteit door een 11-jarige cyclus gaat, waarin een minimum en een maximum voorkomen.

Zeewater, ijs en sneeuw

Tenslotte hebben we natuurlijk de factoren die altijd van invloed zijn op de plekken waar hoge- en lagedrukgebieden terechtkomen. Zoals de oceaanregio’s waar het water warmer of juist kouder dan normaal is, het zeeijs in het Noordpoolgebied en de sneeuw die grote delen van het noordelijk halfrond gedurende de wintermaanden bedekt. Al deze invloeden tezamen bepalen uiteindelijk hoe de seizoenen bij ons verlopen. En in dit geval dus hoe de winter er bij ons zal gaan uitzien. Voor de komende maanden lijken vooral de activiteit van de zon – we bevinden ons nu in een diep minimum, de QBO (die naar zijn oostelijke fase gaat) en de temperatuur van de stratosfeer boven de Noordpool (er lijkt de komende weken al een opwarming aan te komen) van belang.

Twee kampen

Zoals gezegd zijn er op dit moment min of meer twee kampen. De computermodellen wijzen eensgezind op een zachte winter, met een positieve NAO-index en bij ons vaak wisselvallig, windrijk en zacht weer. Zeker de eerste twee maanden van de winter lijken hiervoor gevoelig, in februari kan de stroming wat meer gaan meanderen en is de kans op guurdere episoden met misschien ook winterse buien wat groter. Gebruiken we de andere technieken, dan is daar het aandeel van geblokkeerde weertypen tijdens de komende winter, met hogedrukgebieden in het noorden en een bijbehorende negatieve NAO-index, een stuk groter. De puzzelstukjes moeten op de juiste manier in elk passen, maar de kans op winterweer is zo veel nadrukkelijker aanwezig.

NAO-index

Opvallend de laatste maanden is het gedrag van de NAO-index. In weerwil van de verwachtingen, die een groot deel van het jaar al op een sterk positieve NAO-index wezen, is de index gedurende de zomer en ook een groot deel van de herfst in werkelijkheid vooral negatief en op andere momenten hoogstens min of meer neutraal geweest. Het geeft aan dat het naderende zonnevlekkenminimum, waarvan de invloed op het weer op aarde redelijk bekend is, wellicht al sterker meespeelt dan op grond van het verleden mocht worden verwacht. Normaal wordt de sterkste invloed ervan meestal pas in de fase net na het minimum, als er alweer meer vlekken aan het oppervlak van de zon verschijnen, verwacht. Maar het huidige minimum is zo diep en duurt ook al zo lang dat we mogelijk het effect ook nu al zien, terwijl het echte minimum in 2020 nog moet volgen.

Kans op vroege SSW vrij groot

Wat in elk geval duidelijk is, dat de kans op een opwarming van de stratosfeer boven de Noordpool (een SSW) door de combinatie van de oostelijke QBO en de lage zonneactiviteit deze winter relatief groot lijkt. Komt die er al vroeg, en er zijn aanwijzingen dat het in de eerste helft van december al zover kan zijn, dan heeft die SSW mogelijk een flinke invloed op het verdere verloop van de winter. Tijdens en na zo’n SSW vormt zich boven het Poolgebied een hogedrukgebied. Dat hogedrukgebied werkt de gebruikelijke westcirculatie op het noordelijk halfrond tegen. Die gaat meanderen en zo wordt de kans op koude uitbraken vanuit het poolgebied een stuk groter. Zulke uitbraken kunnen natuurlijk ook het Europese continent en uiteindelijk onze omgeving in de kou brengen.

Twee kampen in evenwicht

Het zachte kamp in de verwachting en het koude kamp houden elkaar nu ongeveer in evenwicht. De winterverwachting van World Climate Service, het Amerikaanse bureau waarmee MeteoGroup bij het opstellen van dit type verwachtingen samenwerkt, zit nu tussen beide uitersten in. Met het zachtste weer boven het noordoosten van Europa en het koudste weer in Centraal- en Zuidwest-Europa. Vooral Spanje en Portugal en ook de zuidelijke delen van Frankrijk zouden een erg droge winter tegemoet gaan. Heel nat moet het juist in het oosten en noordoosten van Europa worden, maar later in de winter ook boven de Balkan met een paar kou-uitbraken die kant op.

Luchtdrukverdeling

Het bijbehorende patroon bestaat uit een sterk hogedrukgebied boven het zuidwesten van Europa en een sterk lagedrukgebied boven het noordoosten van Europa. Hiertussenin een groot deel van Europa een noordwestelijke bovenstroming met het koudere dan normale weer in Centraal-Europa en onder de hogedruk in het zuidwesten. In datzelfde zuidwesten natuurlijk het droogste weer. In de koude variant breidt de hogedruk in het zuidwesten zich noordwaarts uit, zodat echt koude lucht een veel groter deel van Europa kan bereiken. In de zachte variant trekt de hogedruk zich boven het zuidwesten van Europa terug en wordt de lagedruk boven het noordoosten in een veel groter gebied, ook ten noorden van onze omgeving dominant. Dan krijgen we gedurende de wintermaanden de zuidwestelijke stroming zoals die nu door bijna alle computermodellen voorzien wordt.

Overeenkomsten met 2003

Bij het voorbereiden van de winterverwachting van dit jaar, vonden de experts van WCS in de aanloop naar de komende winter een opvallend sterke gelijkenis met de situatie die aan de winter van 2003 voorafging. En ook de weerkaarten in bijvoorbeeld de novembermaand van 2002 en die van dit jaar vertoonden opvallende overeenkomsten. Die winter van 2003 werd gekenmerkt door het steeds weer opduiken van hogedrukgebieden boven Scandinavië. Vooral het oosten en midden van Europa beleefden daardoor dat jaar een koude winter. Nederland kwam meer aan de rand van dat koude gebied terecht. Het kwam tot enkele vorstperiodes, maar grootschalig op de schaats brachten die ons uiteindelijk niet. Vooral in februari viel ook af en toe sneeuw, vooral in Zeeland.

4e plaats

Uiteindelijk bracht de winter van 2003 het in De Bilt tot een koudeproductie van 80 Hellmannpunten waarmee die winter in deze eeuw op de 4e plaats van koudste winters staat, na de winters van 2010, 2012 en 2011. Met een gemiddelde temperatuur van 2,4 graden zou een winter als die van 2003 in het huidige (warme) tijdvak als behoorlijk koud worden ervaren. Alle drie de wintermaanden waren toen kouder dan normaal. Toch kwam ook een lange periode met zacht winterweer voor.

Waarschijnlijk snel duidelijkheid

Hoe het de komende winter verdergaat, wordt mogelijk de komende weken dus al duidelijk. Als er inderdaad een vroege SSW komt en de noordelijke hoge druk is in de decembermaand al zichtbaar, dan is de trend waarschijnlijk gezet. Breekt alsnog een positieve NAO-fase door, dan geldt dat eveneens. De kans lijkt het grootst dat het één van deze uitersten wordt, in plaats van het beeld er tussenin. Het is ook daarom dat de winterverwachting dit jaar zo onzeker is.


Bronnen: WCS, MeteoGroup.


Zie bron voor afbeeldingen.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachting 2020 voor Nederland

Berichtdoor Martijn » Ma 30 Dec 2019, 20:44

Definitieve winterverwachting van Piet Paulusma op pietsweer.nl

1 december 2019

Definitieve wintervoorspelling van Piet Paulusma, die een normale tot koude winter 2020 verwacht met perioden met winterweer met sneeuw en flinke kou en met mogelijkheden om te schaatsen.

Bron: https://www.pietsweer.nl/piets-blog/201 ... schaatsen/

Wintervoorspelling 2019-2020 Rommelige winter en op schaatsen

1 december | 16:31 uur - Laatste update 7 december | 12:52 uur

Het is vandaag de eerste dag van de meteorologische winter 2019-2020, dus is het tijd voor mijn definitieve wintervoorspelling.

Ik ga ervan uit dat de komende winter over het algemeen rommelig zal verlopen. Rommelig is een andere aanduiding voor de combinatie van wisselvallig en regelmatig kwakkelend weer.
Aan de andere kant komt het tot een of twee lange(re) perioden met echt winterweer en flinke kou. Met
matige tot strenge vorst. We komen dan ook voor een of twee langere of kortere perioden op schaatsen.

Het wordt een winter met een aantal sneeuwdagen met kans op een behoorlijk pak sneeuw. Dit kan regionaal verschillend uitpakken. Over het algemeen wordt het een winter met geregeld overlast door sneeuw, soms ijzel en door af en toe stormachtig of herfstachtig weer. Dus overlast door zowel winter(se) omstandigheden als niet winter(se) omstandigheden.

De winter zal wat betreft de gemiddelde temperatuur rond normaal tot mogelijk 1 graad te koud uitkomen.


Terug naar “Winter 2019/20”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten