CDA wil Elfstedenijs handje helpen

Ontmoetingsplaats en discussieforum voor onderwerpen die weinig of niets met het weer en het klimaat te maken hebben.
Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

CDA wil Elfstedenijs handje helpen

Berichtdoor Martijn » Do 16 Okt 2014, 21:46

Bron: http://www.lc.nl/friesland/cda-wil-elfs ... 06513.html

CDA wil Elfstedenijs handje helpen

Gepubliceerd op 16 oktober 2014, 20:24

LEEUWARDEN - Als er weer een Elfstedentocht komt, dan wil het CDA het ijs een handje helpen om goed dicht te vriezen. Dit zei provinciaal lijsttrekker Sander de Rouwe donderdag bij RTL Nieuws.

Situaties zoals bij Balk in 2012, waar door het dunne ijs op de Luts de hele tocht niet door kon gaan, moeten zo worden voorkomen. Volgens het CDA is de tocht der tochten goed voor de economie.

In hun partijprogramma, dat morgen wordt gepresenteerd in Burgum, hebben ze daarom een paragraaf opgenomen dat als de gelegenheid van een Elfstedentocht zich voordoet, alles uit de kast gehaald moet worden. Ze denken daarbij aan een door TU Eindhoven ontwikkelde techniek waarbij houtvezels door het ijs gemengd worden, waardoor een keiharde ijsvloer ontstaat.

Auke Hylkema, rayonhoofd in Balk, zei tegen RTL dat hij 'geen tegenstander' is. Maar hij plaatste ook een kanttekening bij de plannen: ,,Ze gebruiken het fenomeen Elfstedentocht natuurlijk wel voor hun eigen promotie."

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: CDA wil Elfstedenijs handje helpen

Berichtdoor Martijn » Do 16 Okt 2014, 22:18

Het betreffende mengsel van houtvezels en ijs wordt Pykrete genoemd:

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pykrete
Pykrete

Pykrete is een composiet dat bestaat uit ongeveer 14 gewichtsprocenten zaagsel of uit enig ander soort houtpulp (zoals papier) en 86 gewichtsprocenten ijs.

(...)

Pykrete heeft enkele interessante eigenschappen zoals het relatief langzaam smelten door de lage warmtedoorlaatbaarheid en grote toename van de mechanische treksterkte en taaiheid in vergelijking met gewoon ijs. Eigenlijk meer vergelijkbaar met beton.


In februari 2012 heeft Ton Peijs, deeltijd verbonden aan de faculteit Scheikundige Technologie van de Technische Universiteit Eindhoven, zijn ideeën geopenbaard om met Pykrete de Elfstedentocht mogelijk te maken:

Bron: http://web.tue.nl/cursor/internet/jaarg ... hp?page=x1

TU/e'er heeft oplossing voor zwakke plekken Elfstedenijs

9 februari 2012 - De ‘tocht der tochten’ is voorlopig afgeblazen, maar prof. Ton Peijs, deeltijd verbonden aan de TU/e-faculteit Scheikundige Technologie, heeft de oplossing voor de volgende keer dat de organisatie kampt met zwakke ijsplekken: krantensnippers. Volgens hem is bevroren water met krantensnippers of zaagsel erin net zo sterk als beton. “En dan kun je een schaatswedstrijd houden op een laagje van een paar centimeter”, aldus Peijs.

Volgens Peijs, tevens hoogleraar Materiaalkunde op de Queen Mary Universiteit in London, is deze oplossing al decennia bekend, onder de naam pykrete. Bevroren water vormt met cellulosevezels een oersterk composietmateriaal, vertelt de materiaalonderzoeker.

“Je kunt glasvezels mengen met een kunsthars om zo een taai composiet materiaal te verkrijgen, maar dat kun je dus ook doen met water en cellulose of houtvezels. Ik doe dit al jaren als demonstratie in mijn colleges. Dan laat ik twee bakjes ijs zien, en in één daarvan zitten laagjes wc-papier. Het ijs met papier is zelfs met een hamer niet kapot te krijgen. Er ontstaan wel haarscheurtjes, maar die stoppen op de vezeltjes. De makers van het programma Myth Busters hebben zelfs een keer een boot van dit ijscomposiet gebouwd.”

De hoogleraar schat dat een laag van drie centimeter van dit ijs al voldoende is om op te schaatsen en een vergelijkbare sterkte heeft als de voor de Elfstedentocht benodigde 15 centimeter. Daar moet dan nog wel een laagje gewoon ijs overheen, omdat de vezels in het composietijs de schaatsijzers zouden afremmen.

Kranten zijn een oplossing, maar zelf zou Peijs de voorkeur geven aan herbruikbare plastic matten. “Bijvoorbeeld matten uit polyetheen gebruiken, die worden toegepast als geotextielen voor grondversterking. Polyetheen is net even lichter dan water - dus drijft - en versterkt op dezelfde wijze als de hout- of papiervezels. Na de dooi worden deze matten binnengehaald en kunnen ze worden hergebruikt bij een volgende tocht.”

De hoogleraar is graag bereid de vereniging De Friesche Elf Steden de volgende keer te helpen, laat hij weten. Als het principe op de hele route toegepast kan worden, dan is een beetje vorst al genoeg om de tocht te laten doorgaan. Maar dat vergt wel een enorme stapel oude kranten: een miljoen vierkante meter krant, rekent de hoogleraar snel voor.

Op YouTube staat een filmpje waarin een aantal mensen laat zien dat ijscomposiet zelfs met een geweer moeilijk kapot te krijgen is.


TU/e professor finds solution to weak spots in ice for ‘Elfstedentocht’
The Eleven-city tour has been canceled indefinitely, but professor Ton Peijs, who has a part-time position at TU/e’s Department of Chemical Engineering & Chemistry, knows what should be done next time the organization faces the issue of weak ice: add newspaper shreds. He claims frozen water containing newspaper shreds or sawdust is solid as concrete. “And then you can organize a skating competition on ice that’s mere centimeters thick.”

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: CDA wil Elfstedenijs handje helpen

Berichtdoor Martijn » Za 18 Okt 2014, 1:49

Het gebruik van de techniek van Pykrete klinkt interessant, maar ik betwijfel of dit praktisch goed haalbaar zou zijn. Voor zwakke ijsplekken of wakken bestaat bovendien al een beproefde oplossing: ijstransplantatie.

Verder was er in februari 2012 het probleem dat er in Gaasterland zo'n 10 cm sneeuw viel op het pas gevormde dunne ijs op o.a. de Luts door Balk, waardoor het ijs daarna zeer langzaam aangroeide en de eerste dagen nog te zwak bleef om een persoon te dragen. Het is mij onduidelijk hoe houtvezels hierbij zouden kunnen helpen.


Terug naar “Wintergek café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast