De aanleiding voor dit voorstel is dat in augustus 2015 door sommigen werd gesproken van nazomer in de tweede helft van augustus.
Met nazomer bedoelt men meestal een warme en droge periode met bovengemiddelde temperaturen die valt in de herfst, waarbij in de natuur de voor de herfst kenmerkende eigenschappen optreden, zoals het verkleuren en vallen van de bladeren, meer mist en dauw, en kortere dagen met een zwakkere minder hoog staande zon.
Bij de herfst-equinox of nachtevening, dit jaar op 22 september 2017 om 22:02 uur, staat de zon loodrecht boven de evenaar en is de lengte van dag en nacht (vrijwel) gelijk. Het is het astronomisch begin van de herfst. Tijdens de herfst-equinox is er ook de snelste verandering in daglengte en zonnehoogte.
Begin september doet de zonkracht en daglengte nog erg zomers aan en zijn warme dagen nog vrij gewoon, maar eind september is de zonkracht en daglengte al sterk afgenomen en worden warme dagen snel schaarser. Eind september is ook vaak ongeveer de periode wanneer het verkleuren en vallen van de bladeren begint.
Speciale benamingen die in diverse landen bestaan voor nazomerweer rond een specifieke datum vallen ook meestal in oktober en op zijn vroegst eind september ná de herfst-equinox, bijv. Sint-Michielszomer (29 september).
Al met al lijkt me dat de herfst-equinox een verdedigbare en duidelijke grens vormt voor vanaf wanneer we spreken van nazomerweer.
Voorstel: we spreken pas van nazomer ná de herfst-equinox
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast