Genante voorspellingen over tocht der tochten

Voor onderwerpen over de winter van 2010-2011, van november t/m maart, over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 986
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Genante voorspellingen over tocht der tochten

Berichtdoor Martijn » Di 28 Dec 2010, 13:01

Vandaag, 28 december 2010, zou er dus volgens "deskundigen" zo'n beetje een *kuch* Elfstedentocht kunnen worden gehouden?! De werkelijkheid is dat de ijsdikte en ijskwaliteit na 22 december zelfs gestaag zijn afgenomen, met name door simpelweg te hoge temperaturen. Alleen afgelopen zaterdag was nog een aardige dag met Tx= -1.8 °C. Maar ook al was het de afgelopen dagen kouder geweest, de voorspellingen dat de Elfstedentocht zelfs dit jaar nog zou kunnen worden gehouden, zijn nooit realistisch geweest.

Hieronder een artikel dat één en ander kort en krachtig samenvat.

Bron: http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Comme ... ochten.htm
dinsdag 28 december 2010 10:09

Genante voorspellingen over tocht der tochten

De benodigde 15 centimeter ijsdikte wordt bij lange na niet gehaald. Toch blijven deskundigen op radio en televisie zeggen dat de Elfstedentocht eraan komt

Door Jelte Wiersma

Afbeelding
De hoop op de Elfstedentocht is aandoenlijk

Het Friese waterschap moet de gemalen uitzetten, anders slijt het ijs; Friezen moeten sneeuw schuiven, anders groeit het ijs niet snel genoeg; de beroepsvaart moet aan de ketting, anders varen ze het ijs kapot. Media staan vol met zogenoemde deskundigen die allerhande eisen stellen aan de Friezen en voorspellen dat hét gaat gebeuren: de schaatstocht langs de elf Friese steden.

Feiten
De Vereniging De Friesche Elf Steden – de organisator van de tocht – meldt elk jaar de feiten. Voor een tocht is ’s nachts strenge en overdag matige vorst nodig en dat zeker tien dagen op een rij. Zo’n aaneengesloten periode van vorst is in Nederland uitzonderlijk.

Het vriest regelmatig – ook deze winter – maar een paar dagen later is de temperatuur alweer boven nul. Wind, sneeuwval en andere elementen kunnen de ijsaangroei nog vertragen. Het schuiven van sneeuw – in Friesland lag er vorige week nauwelijks sneeuw – en stopzetten van de gemalen, helpen slechts een beetje om de ijsgroei te versnellen. De natuur moet het doen.

Nutteloos
Dat weten ook de rayonhoofden van de Elfstedenvereniging. Zij controleren af en toe – vaak op verzoek van media – de ijsdikte en constateren dat de benodigde 15 centimeter bij lange na niet wordt gehaald.

De rayonhoofden gaan daarna in plaats van nutteloos sneeuw te schuiven naar huis, waar ze op radio en televisie deskundigen horen zeggen dat de Elfstedentocht eraan komt.

Veel mensen lopen warm voor de Elfstedentocht. Hun hoop – de laatste was alweer in 1997 – is aandoenlijk. Maar al die valse voorspellingen en nutteloze eisen aan de Friezen zijn genant.

Terug naar “Winter 2010-2011”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast