Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Voor onderwerpen over de winter van 2011-2012, van november t/m maart, over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Berichtdoor Martijn » Ma 10 Okt 2011, 18:17

Verzameling van winterverwachtingen voor de winter van 2011-2012

Dit topic is voor het verzamelen van het verwachte winterweer voor de winter van 2011-2012. Met de nadruk op voorspellingen voor de winter in Nederland en Europa.


NB: zie ook de informatie en discussie over het actuele en verwachte weer van winter 2011-2012.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Berichtdoor Martijn » Ma 10 Okt 2011, 18:21

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/ ... omst.dhtml
'Extreme winter op komst'

© ANP

Er staat Nederland weer een koude winter te wachten. De langetermijnkaarten van Meteoconsult geven dat aan. Dat meldt EenVandaag op zijn website.

De Britse langetermijnvoorspeller James Madden rept zelfs over temperaturen van twintig graden onder nul en enorme sneeuwval voor Groot-Brittannië en Ierland.

De voorspellingen van een koude winter passen in het weerbeeld van de afgelopen jaren. Studies geven aan dat een afnemende activiteit van de zon hiermee in verband staat. Volgens EenVandaag wordt al gesproken van 'een kleine ijstijd'.

In het land worden voorbereidingen getroffen. Steden als Rotterdam hebben al extra zout ingeslagen.
(Redactie)

10/10/11 16u22


Bron: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/388 ... r_op_komst
10-10-11

Koude winter op komst

Voorspelling: extreme kou


Verslag: Esther Eikelenboom Redactie: Lammert de Bruin

Het belooft opnieuw een koude winter te worden. Dat zegt weerman Dennis Wilt van Meteoconsult vanavond in een uitzending van EenVandaag. Volgens de langetermijnvoorspellingen wordt de komende winter kouder dan gemiddeld.

Ook in het buitenland kondigen langetermijnvoorspellers een extreem koude winter aan. Weerkundige James Madden voorspelt voor Groot Britannië temperaturen van -23 graden Celsius. “Dat zou best eens kunnen”, aldus Dennis Wilt. Hij wijst er op dat hoe verder de voorspellingen in de toekomst liggen, hoe onzekerder ze zijn. Maar inmiddels nemen verschillende bedrijven de langetermijnvoorspellingen wel serieus. Zo stemmen energiemaatschappijen hun stroom- en gasinkopen er al op af.

Ook gemeenten bereiden zich nu al voor op een strenge winter. Zo heeft Rotterdam een miljoen kilo extra strooizout besteld, om tekorten als vorig jaar te voorkomen, laat woordvoerder Gisèla van Welsenis van Roteb weten aan EenVandaag.

De eerste echte kou wordt volgens de voorspellingen begin november verwacht.edit: blauw vetgedrukt toegevoegd.
Laatst gewijzigd door Martijn op Do 13 Okt 2011, 15:44, 1 keer totaal gewijzigd.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Berichtdoor Martijn » Do 13 Okt 2011, 0:10

Op wintersporters.nl staan ook twee interessante artikelen, één over voorspellingen voor de komende winter op basis van aanwijzingen uit de natuur en één op basis van modellen, berekeningen, e.d..

Hieronder citaten; kijk op de bron voor het volledig artikel.

Bron: http://www.wintersporters.nl/weblog/ber ... _de_natuur
Strenge winter op komst, tekenen van de natuur

door Rogier op 31 augustus 2011

Afgelopen jaren heb ik elke winter de wintervoorspelling aan de hand van natuurlijke tekenen gemaakt aan het begin van het seizoen. Vorig jaar bleek het wegblijven van de gele Gentiaan een slecht voorteken, maar de uienschillen bakte niets van hun winterverwachting. Wat zijn dit jaar de seizoenverwachtingen volgens de natuur?


Bron: http://www.wintersporters.nl/weblog/ber ... ting_Alpen
Wat zeggen de winterverwachtingen?

Weerbericht door Roel op 29 september 2011

Ieder jaar weer googelen mensen naar seizoensverwachtingen, omdat het leuk is maar ook in de hoop hun vakantieperiode veilig te kunnen stellen. Dat geldt voor de winter misschien nog wel meer als voor de zomer. Wat zijn de prognoses voor aankomende winter, en wat is de kans dat ze uitkomen?

We kunnen dit onderwerp op twee manieren aanvliegen, Rogier deed het aan de hand van voortekenen van de natuur. Dit artikel volgt de 'koninklijke' weg waarbij officiële instituten en meteorologen al dan niet onderbouwd een verwachting opstellen.edit: blauw vetgedrukt toegevoegd.
Laatst gewijzigd door Martijn op Do 13 Okt 2011, 15:40, 1 keer totaal gewijzigd.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Berichtdoor Martijn » Do 13 Okt 2011, 15:38

Hieronder een kritisch artikel over de lange termijn voorspellingen van de winter. Een must read voor wie geïnteresseerd is in de vele, vaak spectaculaire, winterverwachtingen die elk jaar verschijnen.

NB: blauw vetgedrukt is door mij toegevoegd.

Bron: http://www.depers.nl/opmerkelijk/602850 ... inter.html
Hoezo ‘we krijgen een ijskoude winter’?

Door: BitsofScience.org
Gepubliceerd: vandaag 10:01
Update: vandaag 10:07

“We krijgen een hele, hele koude winter – als onze voorspelling uitkomt”, vertelt weerman Dennis Wilt van MeteoConsult in Eenvandaag. Collega Margot Ribberink haast zich vervolgens in EditieNL te zeggen dat niet het Wageningse weerbedrijf zelf, maar een Amerikaans instituut ‘waar ze mee samenwerken’ achter de gewaagde voorspelling zit.

Maar kán dat eigenlijk wel, de winter verwachten – in de eerste helft van oktober?

Bij het KNMI fronsen ze hierbij. Het standaardantwoord is dat het niet lukt voorbij de 14-daagse inzicht te geven in weerbepalende factoren als wind, temperatuur en neerslag.

Toch zijn ze ook in De Bilt natuurlijk prima bekend met speciale modellen die kijken naar algemene trends – die ontwikkelen ze met hun Europese partners nota bene zelf. Zulke modellen kunnen een afwijking aangeven ten opzichte van het gemiddelde weer – bijvoorbeeld of het warmer wordt dan gemiddeld, of natter.

Het model heeft altijd een antwoord klaar

Sommige modellen kijken zelfs 6 maanden vooruit – zoals de modellen die worden ontwikkeld door NOAA, het Amerikaanse KNMI. Als je vandaag aan het NOAA-model vraagt welk weer we in Nederland in de wintermaand januari krijgen, ontvang je als antwoord ‘dat de kans op een te warme maand nét iets groter is dan de kans op een te koude maand’. (De neerslagverwachting zit praktisch op het maandgemiddelde.)

Maar als je hetzelfde model volgende maand nog eens raadpleegt zal het hoogstwaarschijnlijk een totaal andere januariverwachting presenteren. Kortom, de huidige seizoensmodellen zijn zo veranderlijk als het... ehm, weer.

Daar is door de slimme modelbouwers een truc op bedacht: zelftoetsing. Het model vergelijkt de huidige klimatologische situatie in de wereld continu met situaties uit het verleden – en kijkt dan of het onder vergelijkbare omstandigheden in staat was het aankomende weer te voorspellen. Dit heet een skill mask. Leg dit masker over de kaart waar de weerman op tv mee pronkt en er blijft waarschijnlijk geen enkel resultaat over. Het model geeft dan zelf eerlijk toe ook maar wat koffiedik te kijken. Reuzehandig.

Van lange afstand in de roos schieten

Zijn seizoensverwachtingen daarmee waardeloze producten? Nee. Maar volgens specialisten is het vooralsnog te vroeg om blind te varen op de modellen voorbij één maand. Je moet er een goed verhaal naast hebben, gebaseerd op meteorologische theorie, of actuele waarnemingen, zoals verschillen in de oceaanwatertemperatuur, de temperatuur van de Noordzee, het bodemvochtgehalte – of zelfs de sneeuwbedekking van de Russische bodem.

Zo voorzagen de meteorologen van Weeronline.nl afgelopen winter reeds dat Nederland dit jaar een droge en zonnige lente zou krijgen (het werd de droogste en zonnigste ooit) – niet op basis van modellen, maar op basis van een relatief koude Golfstroom in de Atlantische Oceaan. Dit was op zijn beurt een gevolg van La Niña – het klimaatfenomeen dat eerder overstromingen bracht in Australië.

Dat daar vervolgens een recordnatte zomer op zou volgen wist geen van de Nederlandse weerinstituten te voorzien – en de modellen evenmin.

Waaróm die hogedrukgebieden?

Wat dat betreft is het jammer dat Meteo Consult op de eigen website geen tekst en uitleg geeft over de totstandkoming van hun winterverwachting. Des te meer daar de winter in onze contreien volgens deskundigen geldt als het lastigste seizoen – moeilijker te voorspellen dan lente, zomer of herfst.

Er is voor de Nederlandse winter één factor die vrijwel alles bepaalt: de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) – het luchtdrukverschil boven de oceaan tussen IJsland en de Azoren. Wanneer de hoge druk in het noorden zit, hebben wij oostenwinden en vrieskou. In de gebruikelijke situatie is het andersom en hebben wij zachte en vochtige lucht vanaf de oceaan.

Het kaartje van de World Climate Service dat Meteo Consult toont, gaat duidelijk uit van hoge druk in het noorden. De vraag is vervolgens waarom? De NAO laat zich namelijk echt niet vangen door een model – verder dan twee weken vooruit. Theorieën die de Atlantische drukverdeling voorzien zijn talrijk, maar hebben allen grote moeite met de toets der praktijk.

Maar misschien hebben de Amerikaanse vrienden van het weerbedrijf voor dit jaar wel iets heel erg slims bedacht. Wetenschap maakt immers progressie.

Laten we in elk geval wel hopen dat ze gelijk krijgen. Weer eens een echte Elfstedentocht – dat zou dit land goed doen. Misschien kunnen we dan ook eens ophouden met het hypen van kwakkelwinters met wat sneeuw in december.

Bitsofscience.org: Nieuws en achtergronden over wetenschap en duurzaamheid


Nota bene:

In het artikel wordt gesproken over de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) als factor voor de Nederlandse winter. Voor meer info hierover, zie het topic Invloed Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) op winter.


edit 22:13 UTC+2: toegevoegd: Nota bene bericht.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Berichtdoor Martijn » Vr 14 Okt 2011, 12:07

We hebben er even op moeten wachten, maar gisteren was ie er dan eindelijk, de winter 2012 weersvoorspelling van het fenomeen Piet Paulusma...

Bron: http://www.pietsweer.nl/2011/relatief-k ... schaatsen/
Donderdag om 07:00

Relatief koude winter, op schaatsen!

Elk jaar kom ik zo eind september of begin oktober met een eerste voorlopige winterverwachting. Er is de afgelopen dagen veel om gevraagd. Dus is het nu zover.

Ik ga uit van een relatief koude winter 2011-2012. Allereerst verwacht ik dat de winter vroeg begint, in november wordt het al koud en krijgen we winterweer. Verder lijkt december ongeveer een graad te koud uit te vallen met kans om op schaatsen te komen. Januari volgt met nat en wisselvallig weer en is gemiddeld iets te zacht. Februari wordt een maand met een flink koude winterperiode en dus op schaatsen.

Eind november kom ik met een bijstelling. Met name over de maand februari heb ik nog wat twijfels.

Bijzonderheden: de kans op een winterse kerst is vrij groot.

Algemeen: het wordt opnieuw een winter met geregeld (veel) overlast door sneeuw, soms ijzel en af en toe veel wind.


Laatste update: Donderdag om 07:22edit: Piet Paulusma vetgedrukt
Laatst gewijzigd door Martijn op Vr 14 Okt 2011, 15:38, 1 keer totaal gewijzigd.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Berichtdoor Martijn » Vr 14 Okt 2011, 15:34

Vandaag geeft Weerplaza haar visie op de vele wintervoorspellingen, met kritiek op ongenuanceerde voorspellingen waarbij de onderbouwing en toelichting summier is. Hieronder enkele citaten.

Bron: http://weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Win ... 2D2012/829

Winterweer 2011-2012

Bijgewerkt: 14 oktober 2011 om 15:09

Net als voorgaande jaren vliegen de winterverwachtingen als sneeuwballen door de lucht. Weerplaza kan natuurlijk niet achterblijven en geeft haar visie.

De visie van Weerplaza wijkt wel sterk af van de meeste andere publicaties. Bij ons namelijk geen uitspraken over het weer in december 2011, laat staan dat we al iets weten over het begin van 2012. Volgens ons is dat namelijk onmogelijk indien je doel is om je publiek correct, eerlijk en compleet te informeren en het daarbij ook nog informatief te houden.

(...)

Volgens Meteo Consult wordt de aanstaande winter 'kouder dan gemiddeld'. Enige onderbouwing hiervan ontbreekt. Ook wordt niet duidelijk gemaakt hoe groot de kans is op deze uitkomst en of er mogelijk ook kansen zijn op andere uitkomsten (60% kans op kouder dan gemiddeld, 20% op normaal en 20% op zachter?). Een winter die 'kouder dan gemiddeld' is kan op honderden verschillende manieren waarheid worden. Wat kunnen we hier dus mee?

(...)

Piet Paulusma heeft zijn visie al wel klaar: "Ik ga uit van een relatief koude winter 2011-2012. Allereerst verwacht ik dat de winter vroeg begint, in november wordt het al koud en krijgen we winterweer. Verder lijkt december ongeveer een graad te koud uit te vallen met kans om op schaatsen te komen. Januari volgt met nat en wisselvallig weer en is gemiddeld iets te zacht. Februari wordt een maand met een flink koude winterperiode en dus op schaatsen."

Piet legt niet uit hoe hij tot de verwachting gekomen is en of andere scenario's mogelijk zijn. Wel is hij duidelijk in zijn uitspraken. Zowel zijn beweringen over december als januari kunnen we straks goed verifiëren. De vorige winterverwachting van Piet kwam niet uit. In plaats van een vuile winter met vaak sneeuw kregen we een winterse december waarna de rest van de winter weinig voorstelde.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Berichtdoor Martijn » Za 15 Okt 2011, 17:58

In onderstaand artikel staat dat voor de winterverwachting Piet Paulusma keek naar La Niña, het zusje van El Niño. Het weerbureau MeteoConsult daarentegen zou vooral kijken naar na de positie van de hoge- en lagedrukgebieden boven Europa. Gerrit Hiemstra is uiteraard sceptisch, net als o.a. het KNMI.


Bron: http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=56743

vrijdag, 14 oktober 2011

Weerdeskundigen gokken nu al op een koude winter

Half oktober, als de nootjes vallen, is het tijd voor de wintervoorspellingen. Wordt het kwakkelen of schaatsen? Sommige weerkundigen wagen zich eraan, andere vinden het nog veel te ver vooruit kijken.

Hinne Bokma

Commerciële weerbureaus wagen zich alweer aan een voorspelling voor de komende maanden. Weerman Piet Paulusma gaat uit van een koude winter. Het KNMI is sceptisch en wil niet aan dit spelletje mee doen. Het weerinstituut onthoudt zich zelfs van commentaar.

Als Paulusma’s weersvoorspelling voor de komende winter uitkomt, dan kunnen we in ieder geval in februari op de schaatsen. Paulusma verwacht dat februari 2012 liefst anderhalve graad kouder is dan normaal. Het is nog een heel eind weg, daarom geeft de Friese weerman aan zijn twijfels te hebben bij zijn eigen voorspelling. Eind november komt hij met een aangepaste verwachting.

Meer zekerheid biedt december. Volgens Paulusma wordt de laatste maand van 2011 een graad kouder dan normaal. Het aantal vorstdagen, waarbij het ’s nachts vriest, ligt tussen twaalf en achttien en het aantal ijsdagen, waarbij de temperatuur ook overdag onder nul blijft, ligt volgens Paulusma tussen vier en acht. Het ziet er naar uit dat we een winterse Kerst krijgen.

Na de koude decembermaand volgt een iets te warme januari. Deze maand zal een halve tot één graad warmer zijn dan normaal, zo luidt de verwachting van Paulusma. Maar in februari zal de winter weer toeslaan en kunnen we schaatsen. Paulusma gaat voorzichtig uit van vijftien tot achttien vorstdagen en acht tot tien ijsdagen. Maar deze prognose wordt dus eind november bijgesteld.

Voor de winterverwachting keek Paulusma naar La Niña, het zusje van El Niño. Bij El Niño is sprake van een sterke opwarming van het water in de oostelijke Grote Oceaan en dit kan een opwarmend effect hebben op het weer in Europa. Bij La Niña wordt het tegenovergesteld effect bereikt. In dat geval wordt het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust weggedreven en vervangen door een koude stroom.

In 2007-2008 werd de sterkste La Niña ooit gemeten en dat zorgde voor kouderecords in China en Noord-Amerika. Paulusma verwacht dat ook Europa tijdens de komende winter onder invloed van La Niña flink zal afkoelen.

Paulusma is vrij zeker van zijn zaak. ,,Ek foar de ôfrûne winters ha ik it waar aardich goed foarspeld.”

Met het geven van zijn wintervoorspelling komt Paulusma tegemoet aan de wensen van enkele media. ,,De minsken freegje der om.”

Drukgebieden

Ook Meteo Consult in Wageningen kwam deze week met de wintervoorspelling. Het weerbureau gaat eveneens uit van een koude winter. Het weerbureau kijkt vooral na de positie van de hoge- en lagedrukgebieden boven Europa.

Meteo Consult verwacht komende winter hoge luchtdruk boven IJsland en dat levert in West-Europa een koude oostelijke stroming op. Meteo Consult baseert zich op buitenlandse voorspellingen. Voor Groot-Brittannië worden zelfs temperaturen van -20 of lager verwacht en daar zal de komende winter veel sneeuw vallen.

Weerman Gerrit Hiemstra, die regelmatig in het NOS-journaal het weerpraatje verzorgt, heeft weinig vertrouwen in de wintervoorspellingen. ‘Altijd wordt een strenge winter voorzien. Het komt nooit uit’, twittert Hiemstra.

Weerstatisticus Klaas Ybema uit Workum hecht ook geen waarde aan de wintervoorspellingen. ,,It is fierstente fier foarút. Ik bin skeptysk”, aldus Ybema. Hij kan zich overigens wel voorstellen dat de commerciële weerbureaus met een voorspelling komen. ,,De minsken fine dat aardich om te witten.”

In het verleden dichtten onze voorouders een voorspellende waarde toe aan de beukennootjes. Vielen er in oktober veel nootjes, dan zou een koude of strenge winter volgen. Uit onderzoek waarbij de periode tussen 1930 en 1996 onder de loep is genomen, kwam echter naar voren dat er geen enkel verband bestaat tussen de hoeveelheid nootjes en de aard van de winter.

Volgens het KNMI zijn niet alleen de beukennootjes onbetrouwbaar voor een wintervoorspelling, maar geldt dat ook voor La Niña. Volgens het KNMI kan La Niña in Europa alleen invloed hebben op het winterweer in Scandinavië.

El Niño en La Niña

Vissersverdriet

Vissers in Peru merkten lang geleden al dat de vis in sommige jaren uitbleef en ze niets vingen. Oorzaak was het plotseling warmere water aan de kust, dat veel armer is aan voedsel.

Het verschijnsel deed zich meestal rond Kerst voor. Vandaar de naam El Niño (‘kerstkindje’) voor een periode waarin warm water zich ter hoogte van de evenaar langs de kust en over een groot deel van de Stille Oceaan uitstrekt.

Een koelere tijd wordt La Niña (het meisje) genoemd. El Niño doet zich onregelmatig voor, gemiddeld om de drie tot zeven jaar. De gevolgen van een El Niño voor het weer zijn tot in de wijde omtrek groot. Vooral temperatuur en neerslag worden beïnvloed: er valt overvloedig regen in droge woestijnen en het is droog waar het normaal veel regent.

De gevolgen van een La Niña zijn veel geringer. Het Caribisch gebied krijgt tijdens een La Niña in het algemeen meer tropische orkanen te verwerken dan tijdens een El Niño.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Berichtdoor Martijn » Di 18 Okt 2011, 17:50

Het KNMI is ook met een seizoensverwachting (winter) gekomen. Helaas biedt het voor Nederland eigenlijk geen verwachting, want dat zou niet zinvol zijn, maar alleen afwijzingen van door anderen gebruikte methoden. Het is blijkbaar makkelijker om uitspraken te doen over het klimaat voor decennia vooruit...


Bron: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_ve ... rwachting/
Verwachtingen voor de komende seizoenen

opgesteld 17 oktober 2011


El Niño

In de Stille Oceaan is La Niña weer verschenen. Het zeewater was in september langs de evenaar kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Ook ten noorden en ten zuiden van de evenaar is kouder water zichtbaar, restanten van La Niña vorig jaar.

De weermodellen voorspellen dat La Niña rond Kerstmis een piek zal bereiken van tussen de -0,5 °C en -1,5 °C, dus hoogstwaarschijnlijk zwakker dan vorig jaar. De seizoensverwachtingen voor de winter zijn daarom ook onzekerder dan een jaar geleden: La Niña zal minder invloed hebben ten opzichte van de chaos van het weer.

Winterverwachting voor Nederland

Het is begin oktober, de nootjes vallen, en de wintervoorspellingen worden weer opgemaakt. Op basis van La Niña, zonnevlekken, of misschien zelfs de grote hoeveelheden beukennootjes. Helaas is geen van deze effecten een betrouwbare voorspeller voor de winter. De invloed van La Niña op het winterweer in Europa is alleen zichtbaar in Scandinavië en zelfs daar zeer zwak. De afgelopen vijf zonnevlekkenminima vielen weliswaar vaker met strenge winters samen, maar de vijf keer daarvoor was het juist omgekeerd, dus de meest voor de hand liggende verklaring is dat het toeval was. Over de volle 260 jaar waarin het aantal zonnevlekken en de temperatuur in Nederland zijn bijgehouden is er geen enkel verband tussen de twee te vinden. Zelfs de opwarming van de aarde is in de winter minder duidelijk te zien, gewoon omdat het verschil tussen een koude winter en een zachte winter veel groter is dan de opwarming tot nu toe. Juist in het winterseizoen is de onvoorspelbare chaos van het weer dominant. Zinvolle seizoensverwachtingen zijn voor de winter in onze streken dan ook niet te maken voor zo ver we nu weten.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Berichtdoor Martijn » Wo 26 Okt 2011, 21:30

Onderstaand bericht noemt zo'n beetje de spectaculairste wintervoorspellingen: extreem koud winterweer met zeer veel sneeuw en zeer strenge temperaturen (- 25 °C). Als dat geen Elfstedentocht wordt... ;)


Bron: http://www.knack.be/nieuws/planet-earth ... 413188.htm

Horrorwinter op komst

woensdag 26 oktober 2011 om 18u24

Er is een echte horrorwinter op komst. Het zal in december naar verwachting bijna alle dagen sneeuwen en in januari zijn temperaturen mogelijk tot min 25 graden celsius, zo voorspellen weerbureau's in de ons omringende landen.

Zowel Duitse als Nederlandse weersvoorspellers verwachten in de Lage Landen een zeer strenge winter met dagen van bijna Siberische koude. Het Duitse Donnerwetter spreekt van een horrorwinter die begint op de eerste dagen van december en drie maanden lang zal duren.

Winter des doods

Ook het Duitse Wetter.net en het Nederlandse Meteoconsult verwachten een uitzonderlijk strenge winter. Britse weersvoorspellers waarschuwen voor een ‘winter des doods’.

Voor Duitsland gaat het om de vierde uitzonderlijk strenge winter op rij. Volgens weersvoorspellers is dat een exceptioneel fenomeen. Ook wij hadden vorig jaar een recordwinter met een nooit geziene aanhoudende periode van sneeuw en een ongekend aantal van extreem koude dagen.

Strooizout

Vorig jaar zaten de verschillende overheden al van bij het begin van de winter door hun voorraden strooizout heen omdat ze verrast werden door de extreme weersfenomenen. Dat leidde ertoe dat op vele wegen niet meer gestrooid werd. Op andere plaatsen werden creatieve oplossingen gezocht, zoals het strooien met zand.

Het Vlaams gewest laat zich deze winter niet opnieuw verrassen en voorziet nu al in een beginvoorraad van 42.000 ton strooizout. Dat is 10.000 ton meer dan vorige winter. (EE)edit: typefout gefixed
Laatst gewijzigd door Martijn op Do 27 Okt 2011, 16:57, 1 keer totaal gewijzigd.

Pieter Polar
Berichten: 7
Lid geworden op: Wo 19 Okt 2011, 22:09
Locatie: Bussum

Re: Winterverwachtingen voor winter 2011-2012

Berichtdoor Pieter Polar » Do 27 Okt 2011, 12:33

Het blijft naar mijn idee toch koffiedik kijken.
Maar voor wat het waard is, GFS laat toch al een dalende trend zien.


Terug naar “Winter 2011-2012”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast