Winter - December 2011

Voor onderwerpen over de winter van 2011-2012, van november t/m maart, over zowel het actuele als het te verwachten weer.
admin
Beheerder
Berichten: 51
Lid geworden op: Zo 31 Okt 2010, 23:16

Winter - December 2011

Berichtdoor admin » Do 1 Dec 2011, 0:00

Dit is het algemene informatie- en discussietopic voor de winter van 2011-2012: de maand DECEMBER

  • In dit wintertopic kan je allerlei berichten plaatsen over het actuele en het verwachte weer.
  • Om nader in te gaan op een specifiek onderwerp kan je daarvoor ook een apart topic starten.

Gemiddelde min & max temperaturen voor december per decade:
gemiddelden_1981-2010_december.png
Langjarige gemiddelden, tijdvak 1981-2010, December en Januari
gemiddelden_1981-2010_december.png (6.26 KiB) 5839 keer bekeken

Top 10 klimatologische extremen voor heel december sinds 1901:
extremen_vanaf_1901_december.png
Extremen KNMI-station De Bilt vanaf 1901, December
extremen_vanaf_1901_december.png (19.88 KiB) 5839 keer bekeken


TIP: volgt het lopende, actuele en verwachte weer op de speciale pagina's in het hoofdmenu bovenaan de pagina (Actuele kaarten, Actuele grafieken, Koudegetal).


Bron afbeeldingen: KNMI


edit za 31 dec 2011, 15:21: Toegevoegd: afbeeldingen
Laatst gewijzigd door admin op Za 31 Dec 2011, 15:23, 3 keer totaal gewijzigd.
Reden: Toegevoegd: afbeeldingen

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winter - December 2011

Berichtdoor Martijn » Di 13 Dec 2011, 2:58

Winterse kansen voor 3e decade van december

Er lijken zich eindelijk weer eens wat serieuzere kansen op winterweer voor te doen. Deze week zal eerst nog herfstig zijn met veel regen en wind, maar er is een kans dat het vanaf begin volgende week winters wordt. In de pluimen gaan de meeste leden (nog) wel voor zachtere varianten, maar een significant aantal leden (de groene lijntjes zijn dat) gaat ook voor koude oplossingen. De afgelopen dagen zat dit soms ook een klein beetje in de pluim, maar zo sterk als in beide pluimen van 12 december nog niet.

Sowieso voert een lagedrukgebied de komende dagen koude lucht richting Nederland en zijn er winterse buien mogelijk, maar vanaf volgende week wordt de verwachting onzeker en kan het alle kanten op, dus ook de koude kant. Een mogelijk scenario zou de ontwikkeling van een hogedrukgebied boven Scandinavië kunnen zijn, wat ook de hoofdrun was van de ECMWF van 11.12.2011 00 UTC. Maar eerst maar even de komende dagen de pluimen afwachten, want het is nog steeds maar een kleine kans.

Tiendaagse pluim ECMWF

2011-12-12__PLUIM_06260_NWT.png
ECMWF 10 daagse pluim KNMI
2011-12-12__PLUIM_06260_NWT.png (35.86 KiB) 5947 keer bekeken

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winter - December 2011

Berichtdoor Martijn » Vr 16 Dec 2011, 0:38

Morgen kans op (natte) sneeuw

Een lagedrukgebied dat momenteel over Zuid-Engeland trekt en waarvan de kern naar de laatste verwachtingen van het KNMI over Limburg trekt, zorgt voor harde wind en mogelijk (natte) sneeuw. De hardste wind lijkt meer ten zuiden van Nederland plaats te vinden, maar (natte) sneeuw in Nederland is vrijdagochtend en -middag wel mogelijk. De uiteindelijke koers zal één en ander bepalen, maar het lijkt er nu op dat alleen het zuiden en midden van Nederland met (natte) sneeuw rekening moeten houden.

Het KNMI geeft code geel wegens kans op gladheid door sneeuwval gedurende de ochtend en de eerste uren van de middag. Dat zou dan tijdens de spits voor problemen kunnen zorgen.

Huidige verwachting van het KNMI: (bron: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/)
Verwachting
donderdag 15 tot en met woensdag 21 december 2011

Vandaag en morgen: Zwaar bewolkt en enkele buien. Morgen perioden met regen en (natte) sneeuw

Het is zwaar bewolkt en verspreid over het land vallen regenbuien. In de loop van de nacht gaat het van het zuiden uit regenen en tegen de ochtend gaat de regen over in natte sneeuw. De minimumtemperatuur ligt tussen 3 graden landinwaarts tot 5 graden aan zee. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Vanavond neemt de wind iets in kracht af. In de tweede helft van de nacht draait de wind naar zuidoostelijke richtingen en is dan overwegend matig, rond kracht 4.

Morgenochtend zijn er vooral in het midden en zuiden van het land flinke perioden met regen en (natte) sneeuw, mogelijk kan deze sneeuw voor gladheid zorgen. Plaatselijk kan 10-20 mm vallen. In de middag wordt het iets droger maar ook dan komen er nog steeds (winterse) buien voor. De temperatuur ligt in de ochtend in het midden en zuiden van het land tijdens de regen en natte sneeuw slechts 1 tot 2 graden boven nul. In de middag loopt de temperatuur uiteen van 3 graden in het oosten tot 6 graden langs de kust. De wind is in de ochtend oost tot noordoost en is matig tot vrij krachtig. In de loop van de dag draait de wind via noord naar west tot noordwest en kan aan de kust toenemen naar krachtig tot hard. De wind is dan bovendien erg vlagerig.

Uitgifte: 15/12/2011 21.12 uur LT


KNMI waarschuwingen: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_ve ... ingen.html

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winter - December 2011

Berichtdoor Martijn » Vr 16 Dec 2011, 0:48

Twee artikelen die betrekking hebben op de morgen overtrekkende depressie:

Bron: http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/w ... stion.html

Sneeuw of geen sneeuw, that's the question

15.12.2011 13:21

Witte rook. De weermodellen zijn eruit. Er is lang aan gerekend, we hebben het er hier de afgelopen dagen veel over gehad, maar nu zitten de modelberekeningen op 1 lijn. Het lagedrukgebied dat vrijdag over West-Europa schuift, wordt een stormdepressie. Maar de bijbehorende stormwinden lijken ons land te missen.

De onzekerheid voor wat de windsterkte betreft, zit de komende 24 uur zuidelijker, in Belgie en in Frankrijk. Op de Golf van Biskaje komt volgens het UKMO-model en het Hirlam-model een zware storm te staan, kracht 10. Het Europese en Amerikaanse model komen met net iets minder wind. De kustregio's van Frankrijk krijgen die storm ten volle mee.

Dieper landinwaarts en ook in de Belgische Ardennen worden gemiddelde windsterkten tussen 5 en 8 Bft verwacht (afhankelijk van het model dat je bekijkt). Windvlagen tot ongeveer 130 km/u zijn mogelijk in de kustgebieden van Frankrijk, landinwaarts en in de Ardennen kunnen de windstoten (weer afhankelijk van het model waar je naar kijkt) tussen 75 en circa 110 km/u uitkomen.

Zelfs Limburg kan nog wat van dit windveld meekrijgen. In de rest van eigen land zal het zeker niet windstil zijn, maar blijven we ruim onder stormkracht. Tijdens intensieve regenval kan het wel enige tijd sneeuwen.

(...)


Bron: http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws ... +Alpen/896

Gevaarlijk weer in Frankrijk en Alpen

Bijgewerkt: 15 december 2011 om 15:35

De kaarten lijken geschud wat betreft de 'vrijdagstorm'. De stormdepressie trekt via West-Frankrijk naar Midden-Duitsland zodat de hardste wind over Frankrijk en Zuid-Duitsland trekt.

In Nederland kan de stormbal dus gestreken worden. Nog steeds wordt het wel slecht weer, maar een zeer harde wind lopen we gelukkig mis. Nederland bevindt zich aan de noordzijde van de stormdepressie en dat is de koude zijde. In de loop van komende nacht gaat het flink regenen en het is niet uitgesloten dat de neerslag geleidelijk verandert in sneeuw. Er is zelfs een enkel weermodel dat een paar centimeter sneeuw laat vallen! De meteorologen van Weerplaza gaan daar echter niet van uit. Natte sneeuw is mogelijk, maar de kans op een witte wereld lijkt klein.

Veel zorgwekkender is het weer in Frankrijk, de westelijke Alpen en het zuiden van Duitsland. Bij de huidige modelberekeningen krijgen het zuidwesten, westen, midden, noordoosten en oosten van Frankrijk de volle laag. Windkracht 8 in het binnenland met windstoten van 100 tot 150 km/uur kunnen op uitgebreide schaal voor schade zorgen. In de Golf van Biskaje kan enige tijd een zware storm staan, 10 Bft.

(...)

Ook opvallend is de sneeuwval in de Franse Alpen, het westen van Zwitserland en de bergen in Zuid-Duitsland die grenzen aan Zwitserland. Boven de 1500 tot 2000m gaat op enkele plaatsen meer dan 1 meter sneeuw vallen. Verder gaat het ook in de bergen extreem hard waaien. Aan het einde van het neerslaggebied neemt de wind af en daalt de sneeuwvalgrens tot onder de 700m. Dat zal vrijdagavond ongeveer zijn.

(...)

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winter - December 2011

Berichtdoor Martijn » Vr 16 Dec 2011, 17:09

Berichtgevingen over de "sneeuwstorm":

Bron: http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/w ... gheid.html

Eerste regionale wittigheid

16.12.2011 12:09

Al dagenlang werd een snel ontwikkelend en actief lagedrukgebied dat onze kant op kwam in de gaten gehouden, want afhankelijk van de koers ervan kon dit in Nederland een ferme storm opleveren. Zou de kern van de depressie ten noorden van ons langs trekken, kwam het bijbehorende windveld namelijk pal over Nederland te liggen, maar met een zuidelijke koers zou het met de wind meevallen, maar was de kans op (natte) sneeuw aanwezig. Dat tweede scenario werd bewaarheid. Toch stak er langs de kust nu en dan een krachtige wind op, ofwel kracht 6, maar van storm was absoluut geen sprake. De (natte) sneeuw kwam regionaal dus ook en her en der bleef het zelfs even liggen. De eerste kortdurende wittigheid van dit winterseizoen was vooral in het oosten een feit.

Rond de klok van acht uur vanochtend kwamen vanochtend de eerste meldingen van natte sneeuw binnen en niet lang daarna ook enkele waarnemingen van ‘droge’ sneeuw. Rondom en op de Veluwe sneeuwde het een tijdje stevig door en vooral op de grasvelden, auto’s en daken bleef de sneeuw ook korte tijd liggen. Ook in de Achterhoek en Twente vielen soms flinke vlokken met een plaatselijk ‘nat’ laagje sneeuw als resultaat.

(...)

Afgelopen woensdag
Toch is dit niet de eerste natte sneeuw van het winterseizoen. Ook afgelopen woensdag viel in de ochtend regionaal veel regen met tussendoor af en toe natte sneeuw. De ondergrond was toen echter zo nat door de regen, dat het nergens echt tot een laagje wittigheid kwam.

(...)


Zie ook Stormdepressie Joachim: http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws ... oachim/898 met berichtgevingen van binnen en buiten Nederland.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winter - December 2011

Berichtdoor Martijn » Do 22 Dec 2011, 22:29

Nog steeds wachten op eerste hellmanndag

Vorige week schreef ik dat er een kleine winterse kans was voor de 3e decade van december. Het is inmiddels duidelijk dat daar niks van terecht is gekomen en tot en met de kerst wordt het juist behoorlijk zacht. De kans is ook groot dat het tot eind december zacht blijft. Een groot contrast met december 2010!

Voor deze winter staat de teller van het hellmann koudegetal nog steeds op 0 voor de Bilt. Alleen midden november kwamen enkele dagen in de buurt van een hellmannscore (Tgem < 0), maar verder komen er geen dagen zelfs maar in de buurt daarvan en is het deze winter tot nu toe vooral zachter dan normaal.

NB: in zeldzame gevallen zijn er zelfs in oktober hellmanndagen en de laatste van het winterseizoen kunnen zelfs nog in april heel soms voorkomen. Echter deze tellen officieel niet mee voor het totaal aantal hellmannpunten van een winter, daarvoor telt alleen wat verkregen is van november t/m maart.

Moet de winterliefhebber zich al zorgen gaan maken? Meteo Consult zocht het uit in onderstaand artikel:

Bron: http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/w ... ijven.html

Winter nog niet afschrijven.

19.12.2011 11:48

De afgelopen dagen is het lokaal even wit geweest door hagel- en natte sneeuwbuien en gedurende de nachtelijke uren wist het kwik zowaar hier en daar net onder nul te komen. Feit is echter dat deze winter qua vorst en sneeuw nog vrijwel niets gepresteerd heeft. De schaatsliefhebbers worden nog niet nerveus en spreken elkaar moed in: “De winter duurt nog lang, het kan in januari of februari nog hard gaan vriezen!” We gaan in dit verhaal proberen te onderzoeken of dat hopen is tegen beter weten in, of dat er nog veel mogelijk is. We bekijken daartoe alle winters vanaf 1901 en kijken hoe vaak het is voorgekomen dat een winter het tot de kerst goeddeels liet afweten, maar daarna toch nog met significante vorst op de proppen kwam.

Anti-vorst periode en definities.

Het is in De Bilt nog nooit voorgekomen dat december geheel vorstloos verliep. Ook dit jaar is dat niet het geval want de afgelopen nacht daalde het kwik er tot… -0,1 graden! Een uiterst minimale vorstdag dus en het is een beetje symptomatisch voor deze maand. Met december vorig jaar nog vers in het geheugen, die de koudste was in 40 jaar tijd en ook nog eens veel sneeuw opleverde, is het contrast wel heel groot. Vorig jaar doofde de winter na de kerst echter als een nachtkaars uit en wist na oud en nieuw vrijwel niets meer te presteren. Zou deze winter het omgekeerde kunnen gebeuren?

(...)

Verder terugkijkend is de winter van 1986/’87 de eerste die wél aan onze definitie voldoet. Op 24 december 1986 was de Hellmannsom 2,3 punten. Op 10 januari 1987 werd de tien-punten-grens gepasseerd en de winter als geheel kwam op 151,5 punten uit. Sterker nog, het koude wintertrio uit de jaren 80 van de vorige eeuw voldoen alle drie aan onze definitie. De winter daarvoor was op 24 december gevorderd tot 8,6 punten, met een totaal van 149,3 punten, maar de winter van 1984/’85 maakte het nog bonter met op 24 december 1984 nog geen enkele bijdrage (0,0 punten!) maar met een totaalstand van 193,6 punten! Dit was dus een strenge winter, waarbij de kou volledig in januari en februari viel. Dat geeft de schaatsliefhebber wellicht moed!

(...)


En natuurlijk is er ook de bekende zeer koude februari 1956, die ook in het artikel wordt besproken. De winter van 1956 was tot februari vrij belabberd, maar toen volgde veruit de koudste maand sinds 1901 met een gemiddelde temperatuur van -6,4 graden Celsius! Zo kwam de winter van 1956 toch nog op een Hellmanngetal van maar liefst 210,7 punten. Ook was er een Elfstedentocht die maand.

Zie ook: http://www.knmi.nl/cms/content/22685/ko ... _meetreeks

Koudste maand meetreeks

19 februari 2011 - Van alle maanden van de twintigste eeuw was februari 1956 de koudste. Heel opmerkelijk vooral omdat de winter dat jaar eerst weinig voorstelde: december was heel zacht en januari nat en onstuimig. Schaatsliefhebbers hadden de moed al opgegeven, maar eind januari kwam de weerkaart er ineens heel anders uit te zien.

(...)


Kortom: er is nog geen enkele reden om te wanhopen, en in veel van de strengste winters kwam de barre kou pas in januari en/of februari. De weerkaarten moeten er echter eerst wel heel anders uit gaan zien...

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winter - December 2011

Berichtdoor Martijn » Wo 28 Dec 2011, 16:06

Recordwarmte tijdens de kerstdagen in West-Europa:


Bron: http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?opti ... &Itemid=26

Recordwarmte in N-Ierland, Engeland, Nederland warm

Door Gerard Kos
dinsdag 27 december 2011

Recordwarmte ontstond met de aanvoer van subtropische lucht naar Noordwest-Europa, tussen een hoog dat het weer in de Alpen domineerde, en de stormdeperessie Dagmar, die een ravage aanrichtte in Noorwegen met windkracht 12 Bft (orkaankracht).

In Noord-Ierland kwam het in Murlough (County Tyrone) tot 14.3 graden, een all time high voor de kerstdagen en het einde van december, daarvoor stond het rcord op een Tmax van 13.0 graden.

Ook in Engeland en Nederland was het zeer warm tijdens de kerst, met een maximum van 15.1 graden in Dyce in Aberdeenshire in Schotland. Groot Brittannië heeft echter het record staan op 15.6 graden, genoteerd in Leith Edinburg in 1896 en in 1920 in Devon.

Een enorm verschil in CastledergMurlough in County Tyrone in Northern Ireland 14.3 13.0
Dyce in Aberdeenshire in Scotland 15.1 15.6 blijft staan Leith Edinburg 1896 Killerton 1920 Devon 15.6.
Een enorm verschil was er in Castlederg tijdens deze kerst vergelekn met die van vorig jaar:
toen -16 nu +12 graden


Bron: BBC.

In Nederland kwam het in De Bilt tot de op één na hoogste temperatuur ooit tijdens de kerstdagen geregistreerd, met 12.0 graden was het net iets minder warm dan de 12.1 in 1974.

Mogelijk zijn op andere Nederlandse weerstations wel nieuwe records ontstaan, dit wordt nog nagelopen.

Bron: VWK / KNMI.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winter - December 2011

Berichtdoor Martijn » Wo 28 Dec 2011, 23:07

Het blijft voorlopig zacht

Helaas, er zijn nog steeds geen winterse vooruitzichten, ook januari begint zacht. We blijven voorlopig herfstachtige weer houden met bewolking, regen, en westelijke wind met aanvoer van zachte lucht.

Tiendaagse KNMI/ECMWF pluim:
2011-12-28__PLUIM_06260_NWT.png
10 daagse pluim KNMI/ECMWF
2011-12-28__PLUIM_06260_NWT.png (36.33 KiB) 5855 keer bekeken

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winter - December 2011

Berichtdoor Martijn » Za 31 Dec 2011, 0:53

Martijn schreef:Kortom: er is nog geen enkele reden om te wanhopen, en in veel van de strengste winters kwam de barre kou pas in januari en/of februari. De weerkaarten moeten er echter eerst wel heel anders uit gaan zien...


Mogelijk is de hoge gemiddelde decembertemperatuur toch reden tot zorg. Zie mijn nuancering van bovenstaande citaat in een nieuw topic: zeer zachte december 2011 reden tot zorg?

Voor de eerste decade van januari ziet het er i.i.g. nog steeds bedroevend uit voor de winter.


edit: link geüpdatet.
Laatst gewijzigd door Martijn op Za 31 Dec 2011, 2:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

Re: Winter - December 2011

Berichtdoor Martijn » Za 31 Dec 2011, 1:02

BREKEND NIEUWS:

Afgelopen avond heeft het bij weerstation Eelde in het noordoosten van Nederland heel even licht gevroren: -0,1 °C. Aan de grond kwam het zelfs tot -1,4 °C. Dat we dat nog mee mogen maken!


Terug naar “Winter 2011-2012”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast