NAO-index was in december 2011 extreem hoog

Voor onderwerpen over de winter van 2011-2012, van november t/m maart, over zowel het actuele als het te verwachten weer.
Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

NAO-index was in december 2011 extreem hoog

Berichtdoor Martijn » Wo 11 Jan 2012, 17:14

De zeer zachte decembermaand in 2011 hangt waarschijnlijk samen met de extreem hoge NAO-index in december. Zo'n 6 weken lang hadden we een Azorenhoog en een westcirculatie met herfstachtig weer.


Bron: http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?opti ... &Itemid=26

NAO-index was in december extreem hoog

Door gert
zondag 08 januari 2012

Zeer bijzonder! Niet eerder vertoonde de NAO-index in december zo’n grote positieve uitslag als tijdens de afgelopen maand. De NAO ofwel Noord-Atlantische Oscillatie geeft het verschil aan tussen de sterkte van het Azorenhoog en de diepte van de IJslanddepressie. Bij een positieve fase van de NAO is het een komen en gaan van depressies en blijft winterweer in West-Europa meestal achterwege. Bij een negatieve fase zijn de luchtdrukverschillen tussen de genoemde sturende weersystemen van de gematigde breedten gering en is de kans op winterkou aanzienlijk groter.

De NAO-index voor december is uitgekomen op +2.52. Dat was de grootste uitslag sinds tenminste 1865. Vanaf dat jaar heeft men de beschikking over deze informatie. Het kaartje toont de temperatuurafwijkingen over de maand december (bron: NOAA). Vanwege het depressiecircus beleefden grote delen van Europa een zeer zachte december (zie kaartje).

Exceptioneel waren de afwijkingen in de poolstreken. Ten noordoosten van Nova Zembla verliep december maar liefst 15 graden te zacht. Daardoor bleven grote delen van de wateren, die het onherbergzame eiland omspoelen, ijsvrij.

Afbeelding

Bron: Jan VisserZie ook: Invloed Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) op winter
Zie de actuele en verwachte NAO-index op: http://www.wintergek.nl/grafieken/

Terug naar “Winter 2011-2012”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast