KNMI: Nederland in 2014 veel warmer dan ooit

Algemeen forum voor onderwerpen over het weer en het klimaat die niet passen bij een andere categorie.
Martijn
Berichten: 987
Lid geworden op: Ma 1 Nov 2010, 21:56
Locatie: Gaasterland, Friesland

KNMI: Nederland in 2014 veel warmer dan ooit

Berichtdoor Martijn » Zo 14 Dec 2014, 13:49

Bron: http://www.knmi.nl/cms/content/121934/n ... r_dan_ooit

Nederland in 2014 veel warmer dan ooit

10 december 2014 - 2014 wordt in Nederland het warmste jaar in drie eeuwen. In De Bilt komt de jaargemiddelde temperatuur uit op circa 11,5 graden tegen 10,1 graden normaal. Dat is aanzienlijk hoger dan de tot nu toe warmste jaren 2006 en 2007 die een jaargemiddelde hadden van 11,2 graden.

Afbeelding
Jaargemiddelde temperatuur in De Bilt 1706-2014 (Bron: KNMI)

Bijna alle maanden zijn in 2014 warmer dan normaal geweest. Augustus was de enige uitzondering. Acht maanden horen zelfs bij de tien warmste. Opvallend was het uitblijven van winters weer begin dit jaar. In een deel van Nederland vroor het helemaal niet, een unicum.

Hoewel 2014 het warmste jaar was sinds drie eeuwen was er in de zomer geen hittegolf. Zomerse dagen van 25 graden of warmer waren er ook niet veel. In augustus viel het zomerweer zelfs tegen. Vooral de zachte winter en de uitzonderlijke warme lente en herfst hebben geleid tot de hoge jaargemiddelde temperatuur.

Hoewel 2014 nog niet om is kan de jaargemiddelde temperatuur toch al vastgesteld worden. Zelfs als het de komende twee weken kouder wordt heeft dat weinig tot geen effect op het jaargemiddelde. Vooralsnog toont de weersverwachting vrij zacht winterweer.

Een uitzonderlijk warm jaar is altijd een combinatie van factoren. Toevallig kwam de wind vaak uit het zuiden, waardoor het vaak warm was. Dit is echter niet genoeg: ook de wereldwijde trend naar hogere temperaturen speelt een grote rol. De gemiddelde temperatuur is vandaag de dag ongeveer 1,6 graden hoger dan begin vorige eeuw. De kans op een extreem warm jaar als 2014 is tegenwoordig minstens driehonderd keer groter dan een eeuw geleden. Volgens de KNMI’14 klimaatscenario’s is zo’n warm jaar rond 2050 in Nederland heel normaal.

De wereldgemiddelde temperatuur komt dit jaar waarschijnlijk ook op een recordhoge waarde uit. De wereldwijde trend naar warmer weer hangt samen met de toename aan broeikasgassen. Met name de uitstoot van CO2 door gebruik van fossiele brandstoffen is hier de oorzaak van. Door de opwarming van het klimaat neemt de kans op warme jaren toe en de kans op koude jaren af.

Eerste uitgave: 10-12-14


Zie ook de gegevens in het jaararchief met een overzicht van alle jaren sinds 1706 met de gemiddelde temperaturen per maand en jaar in De Bilt: http://www.wintergek.nl/archief/jaar/

Terug naar “Weer & klimaat”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SEMrush [Bot] en 1 gast