Actuele ijsdikte en ijskwaliteit op deel Elfstedenroute

Op deze pagina wordt actuele informatie gegeven over de ijsdikte en ijskwaliteit van het natuurijs op een deel van de route van de Elfstedentocht. Specifiek richt het zich op de rivier De Luts en het Slotermeer in Gaasterland. Hoe meer ijs er ligt in Friesland, hoe groter het gebied van Zuidwest-Friesland dat zal worden beoordeeld, zodra dat mogelijk is ook op schaatsen. Als extra indicator worden ook de koudegetallen in Friesland bijgehouden.


Een mooie nieuwe ijsvloer, maar de dooi komt er aan

Vrijdag 25 januari 2019

Afgelopen nacht was het eindelijk weer een goed koude nacht met een minimumtemperatuur van -6,2 graden vanochtend in Balk, alhoewel het nog steeds bewolkt was. De grond en het water is goed afgekoeld, en er heeft zich vannacht ook in het centrum van Balk weer een gesloten ijsvloer gevormd van mooi zwart is, al zal de ijsdikte nog wel onder de 2 cm liggen.

Het is heel jammer dat deze vorstperiode nu weer voorbij is, net nu het water lekker koud is en er zich een nieuwe ijsvloer heeft gevormd. De temperatuur is inmiddels halverwege de middag weer boven het vriespunt gekomen en de komende dagen zullen zacht verlopen.


Foto van de dag


IJsfoto van de dag

Een dunne laag nieuw gevormd ijs

do 24 januari 2019

Afgelopen maandag kwam de temperatuur 's middags ruim boven het vriespunt, waardoor de ijsdikte weer afnam. Het is sindsdien ook steeds bewolkt geweest. In de nacht daarna was er ook nauwelijks sprake van vorst, terwijl het water nog niet heel koud was, waardoor er nog meer ijs verdween.

Dinsdag viel er in Balk vanaf het begin van de middag zo'n 4 cm sneeuw, dus ook op het ijs. Maar veel ijs in De Luts was toen al verdwenen. Ook woensdag was er nauwelijks vorst, waardoor nog meer ijs verdween. Alleen tussen Balk en het Slotermeer was het ijs wat dikker en bleef het deels liggen. Er lag dan zo'n 2 cm sneeuwijs bovenop zo'n 1 cm hard ijs.

Pas vandaag begon het weer wat meer te vriezen, alhoewel het nog steeds bewolkt was. Er had zich weer een dun laagje nieuw ijs gevormd op een groot deel van de Luts, maar er waren ook nog veel open stukken en op het Slotermeer lag ook niks. Tussen Balk en het Slotermeer was de ijsdikte van nieuw gevormd ijs in de middag 8 mm.

Verder was de watertemperatuur nog maar 0,4 graden. Dus met een paar koude heldere nachten zou de ijsdikte nu heel snel kunnen toenemen. Helaas is komende nacht voorlopig de laatste koude nacht. Dit weekend zal zacht verlopen, en het is nog maar de vraag of er daarna opnieuw vorst van betekenis komt. Misschien dat er in de loop van volgende week nieuwe vorstkansen ontstaan.


Foto's van de dag


IJsfoto van de dag
IJsfoto van de dag
IJsfoto van de dag
IJsfoto van de dag
IJsfoto van de dag

Eerste grootschalige ijs in De Luts

20 januari 2019

Datum: 20 januari 2019, 's middags. Locatie: De Luts bij Kippenburg in Gaasteland, Friesland.


Datum: 20 januari 2019, 's middags. Locatie: De Luts bij Wyldemerk in Gaasteland, Friesland.


Datum: 20 januari 2019, 's middags. Locatie: De Luts bij Balk in Friesland.


Datum: 20 januari 2019, 's middags. Locatie: De Luts tussen Balk en het Slotermeer na zonsondergang.Route Elfstedentocht

Hieronder staat een afbeelding van een deel van de route van de Elfstedentocht over het ijs in Zuidwest Friesland, Dit is het aandachtsgebied. Specifiek richt de aandacht zich op de Luts vanaf het Slotermeer door Balk en de Gaasterlandse bossen tot aan natuurgebied de Wyldemerk. Zodra hier kan worden geschaatst, wordt een groter deel van de route beoordeeld.

IJsdikte Elfstedentocht(bron kaarten: Google Maps; bron route: gpsies.com)


Benodigde ijsdikte voor elfstedentocht

De benodigde ijsdikte voor een Elfstedentocht is minstens 15 cm. Het ijs moet deze dikte hebben om met name de grote groep toerrijdens de hele dag te kunnenn blijven dragen. Over de gehele route moet deze dikte worden gehaald. Op een groot deel van de route zal deze ijsdikte relatief makkelijk worden gehaald, maar er zijn ook vele zwakke plekken, zoals vele tientallen bruggen. Ook is er verstoring door sneeuw, wind en stroming mogelijk. Tot slot wordt het niet overal in Friesland even koud.

De route is niet altijd precies hetzelfde, maar kan plaatselijk variëren, afhankelijk van de ijskwaliteit op verschillende stukken ijs. In ieder geval gaat de route altijd langs de 11 steden van Friesland. De route gaat met de wijzers van de klok mee, maar is vroeger ook wel eens andersom gegaan ("om de Noord").

NB: de beoordelingen zijn slechts ter indicatie en bieden geen garanties!